hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 ie首頁中左毒
開啟左側

ie首頁中左毒

winningmok 發表於 2005-7-22 11:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

尋晚唔知去左邊個網站中左毒
咁我首頁係yahoo.hk既,咁呢佢就成日將我首頁改左為17777.com
改極都彈番出黎,重裝個ie又無用,個毒仲係度
我想問點解決呀?
謝~
3av188 發表於 2005-7-22 11:19 | 顯示全部樓層
[ref=310534]winningmok[/ref]  在 2005-7-22 11:12 AM 發表:

尋晚唔知去左邊個網站中左毒
咁我首頁係yahoo.hk既,咁呢佢就成日將我首頁改左為17777.com
改極都彈番出黎,重裝個ie又無用,個毒仲係度
我想問點解決呀?
謝~

相信你的電腦已被某些不良網站入侵。

可以的話,下載
Ad-aware SE
軟件看看可不可以解決問題,
Ad-aware SE是一款清除廣告、反入侵軟件,可以嘗試使用。

程式主畫面,按下SETTING按鈕後,會出現以下畫面:

注意,掃瞄前請先按檢查是否有更新版本來更新軟件,
更新前,請先連上網絡:

然後按立即掃瞄:

後使用預設掃瞄設定按下一步即可

如發現有問題檔案,請選擇後進行隔離及刪除處理

[ Last edited by 3av188 on 2005-7-22 at 11:22 ]
3AV188.HD199
 樓主| winningmok 發表於 2005-7-22 12:21 | 顯示全部樓層
[ref=310538]3av188[/ref]  在 2005-7-22 11:19 發表:

可以的話,下載
Ad-aware SE
Ad-aware SE是一款清除廣告、反入侵軟件,可以 ...

唔得呀!掃完之後個毒都仲係度無走到~#:-/
2ac 發表於 2005-7-22 12:51 | 顯示全部樓層

開始
設定
控制台
新增及移除程式

看看有沒有有關網站名相似相近或者有關連的檔案
如果有, 便delete它們

then reboot
始終都係 978  第 1 - 50 集
3av188 發表於 2005-7-22 12:57 | 顯示全部樓層
[ref=310594]winningmok[/ref]  在 2005-7-22 12:21 PM 發表:

唔得呀!掃完之後個毒都仲係度無走到~#:-/

那樣,唯有入regedit 找 網址的登機機碼了...

開始-->執行-->regedit-->找尋被禁網址-->刪除機碼

注意不要胡亂刪除,否則可以會導致作業系統出錯。
3AV188.HD199
clkwok 發表於 2005-7-22 22:24 | 顯示全部樓層
[ref=310538]3av188[/ref]  在 2005-7-22 11:19 AM 發表:

可以的話,下載
Ad-aware SE
Ad-aware SE是一款清除廣告、反入侵軟件,可以 ...

小弟Download左
但點轉返中文版呢
#:-[(我果個係英文)
服務陰質 乘客第七
 樓主| winningmok 發表於 2005-7-23 12:09 | 顯示全部樓層

試過晒以上各版友既指點
都係唔得
過幾日成個window產左去重新裝過~
唔該晒各位呀!!
gsrc0525 發表於 2005-7-23 13:07 | 顯示全部樓層
[ref=311191]clkwok[/ref]  在 2005-7-22 22:24 發表:

小弟Download左
但點轉返中文版呢
#:-[(我果個係英文)

Sorry!這軟件是沒有中文版本啊。(因為是外國產品啊)

[ref=311691]winningmok[/ref]  在 2005-7-23 12:09 發表:

試過晒以上各版友既指點
都係唔得
唔該晒各位呀!!

不用完全格式化C:,
只要把Windows XP原裝CD-ROM放進光碟機中,
並按指示安裝即可。

但是你認為不行的話,
便須備份所有C:中的資料(包括個人檔案)了,
並格式化C:,
最後按指示安裝即可。
而那些使用者等的個人資料便必須重新新增啊。#???

[ Last edited by gsrc0525 on 2005-7-23 at 13:08 ]
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
tonsmallboy 發表於 2005-7-23 13:27 | 顯示全部樓層
吉文
請刪除
hk4sure 發表於 2005-7-23 17:53 | 顯示全部樓層

[ref=311691]winningmok[/ref]  在 2005-7-23 12:09 PM 發表:

試過晒以上各版友既指點
都係唔得
唔該晒各位呀!!

重裝windows咁大陣仗, 不如試下microsoft antispyware先la!
佢除左可以掃spyware, 仲可以更正IE的首頁設定。

方法:
在Antispyware內click "Advanced Tools" -> "Browser Restore" ->
tick "Start Page" -> click "Change restore setting to a new URL..." ->
輸入你想要的首頁網址(如: http://hk.yahoo.com) ->
click "Restore" button

下載網址: http://www.microsoft.com/athome/ ... ftware/default.mspx
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權