hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 如果香港再就廿三條進行立法諮詢大家會否反對? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

如果香港再就廿三條進行立法諮詢大家會否反對?

JX9097 發表於 2008-10-23 09:15 | 顯示全部樓層

小弟苛戈於廿三條係持反對態度
除非香港唔屬於中國一部份
又或者中國唔再係一黨專政
CPY 發表於 2008-10-23 09:37 | 顯示全部樓層
tsoikc 發表於 2008-10-23 19:43 | 顯示全部樓層
以下是本人的觀點; 歡迎各位指教

本人覺得如果宜家再推出廿三條, 好像有一點自找麻煩; 因為前排的施政報告已經
令人失望;   加上宜家金融海嘯, 政府到宜家都好似沒有什麼良策去解決問題;
卻去推動愛國教育; 宜家小市民諗的唔係要點愛國住; 因為宜家經濟環境禁, 好多
小市民都怕飯碗不保; 大家都可以見到泰林禁大間的連鎖店都可以倒閉, 日前到
中信泰富出問題; 下一次, 都唔知到那一間公司...... 試問禁的情況, 那有心思去國?
係都諗下自己點樣先. 小市民希望政府有計幫下佢地; 但係就偏偏無; 卻去推動
愛國教育.... 仲有不同的事件如副局長事件、'生果金' 己經令到不少人覺得受夠了
曾生的管治.  如果再推埋廿三條, 很有可能會'爆煲'; 到時局勢不好收搭. 可能再有五
十萬人上街......宜家曾生的民望可以話一日比一日低;  如果佢真係推出廿三條, 同自
掘墳墓的分別不大, 民望再次大跌. 自從特區成立以來; 兩個特首; 我會有以下的評價:

董生: 時勢不佳; 好多時係好心做壞事.
曾生: 做野太過極權, 政策好多時都係傾向商家.

宜家的香港可以話用人心惶惶來形容, 驚自己隨時失業. 宜家曾生的首要任務係: 同高官
們齊齊諗下計搞返好個經濟先, 穩定返民心先, 像廿三條這樣有爭議性的議題; 宜家係香
港推出; 不是時候; 如果曾生硬要推出; 到時民怨四起; 我估中央都唔想再見到香港係七一或
十一有幾多十萬人遊行; 成為國際新聞. 廿三條呢樣野; 留返經濟環境好時, 才有可能通過.
宜家再重提廿三條; 個人認為絕對不是時候. 因為宜家個情況比03年SARS仲要嚴重,
因為SARS只係地區性, 唔係太長時間就解決左問題; 但係宜家呢個金融海嘯係全球性的;
小弟會用DISATER來形容, 因為唔知需要多長才可解決問題. 如果曾生真係重提廿三條, 真
係火上加油; 到時唔排除有人有激烈行動. 當然我自己唔想見到.

(只係自己個人的看法, 如有得罪, 還望各師兄見諒!)
用電時請注意安全!
SunnyJacky9094 發表於 2008-10-23 20:50 | 顯示全部樓層

始終澳門情況同香港好唔同, 澳門立法會唔會有幾萬人上街? 香港人就係驚呢樣驚果樣, 但係驚得黎係岩嘅, 當你睇完23條條文之後, 你就知呢條條例有幾得人驚。到時分分鐘響維園大嗌一句土共落台或中央政府無能都可能捉你去坐番十幾廿年, 更惶論搞六四燭光晚會。

當然, 我唔想香港通過23條, 亦唔見得23條可以通過。

同埋樓主次次開完post就潛水, 我覺得開左個post應該講下野lor~

700萬人裏, 我選擇了你。
HK104 發表於 2008-10-24 10:15 | 顯示全部樓層
而家應集中人力去處理經濟問題,如果攪23條,冇人上街都會招大量批評。