hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 樂富廣場??
開啟左側

樂富廣場??

rickycheng 發表於 2008-10-25 08:07 | 顯示全部樓層

原帖由 BL69 於 2008-10-24 22:37 發表
果幾條banner已經俾吉之島D人叫做「催命符」

(手機劣影+photoshop亂tune)

據聞領匯唔俾吉之島掛「廿一年祭」大banner ...

另外,而家仲未有J Card續期廣告

看回領匯提供既樂富中心相片...好多相已成為回憶了..
原帖由 sad 於 2008-10-24 23:58 發表

咁有人計過數肯俾貴租有乜問題?

Apita 係樂富開業對我來說卻是個好消息,可以唔駛渣車過海去幫襯。
有人唔肯先上新聞..
石頭 發表於 2008-10-25 11:09 | 顯示全部樓層
點解大家講到樂富Jusco已經執左咁既?

佢即將結業,未執住,要幫襯就快手D la!
rickycheng 發表於 2008-10-25 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2008-10-25 11:09 發表
點解大家講到樂富Jusco已經執左咁既?

佢即將結業,未執住,要幫襯就快手D la!

已經肯定會執麻

即將可以好快可以好耐
BL69 發表於 2008-10-25 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 rickycheng 於 2008-10-25 11:11 發表

已經肯定會執麻

即將可以好快可以好耐

Apita要2010年先開到
(日本總公司講架)
Show Blocked User - eric278
ksmbh 發表於 2008-10-25 17:50 | 顯示全部樓層
始終覺得太古城APITA都冇康山吉島咁多人去,
樂富對新界客係麻麻地方便,
去到九龍塘要轉多次車,
巴士車又疏又唔係度度有,
可唔可以改變消費習慣去樂富好睇領匯仲會引入乜野商鋪
但對樂富居民黎講,
商場'升格'做中產商場未必係好事.

rickycheng 發表於 2008-10-25 18:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-10-25 17:50 發表
去到九龍塘要轉多次車,
但對樂富居民黎講,
商場'升格'做中產商 ...

近來裕華展銷場同匯樂里開都不算太中產..匯樂里反而仲舒服左
暫時應該冇乜新鋪會開了..

我只知樂富定期所有超市95折/9折呢個"特色"一定會消失

dennis28a 發表於 2008-10-26 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2008-10-25 17:50 發表
去到九龍塘要轉多次車,
但對樂富居民黎講,
商場'升格'做中產商 ...

以小弟身為觀塘區居民,
對於吉之島,由成日去樂富/將軍澳(而結業)大分店變為只幫襯超市同$10店(間中都有順邊行下康山吉之島)。
而家小弟要去日系百貨公司,寧願去太古APITA都唔肯去康山吉之島。
原因可在?因為康山間吉之島除之超市外,其他野根本唔洗係吉之島買。
電器/文具/家俬,區內有;日系用品,吉之島點都唔夠APITA/SOGO多;要平,大家都係一時時(日本野都唔平得去邊)
因此吉之島對小弟來說,根本只有超市同$10店係最有用。
(現實上,康山吉之島多人正係只有超市,樓上人流同APITA無異)

而小弟有不少在荃灣既朋友亦會特登去APITA掃一部份吉之島無既日本貨,
對於佢地黎講,APITA吸引力點都大過吉之島。

不過小弟奇怪既係,點解APITA會係一個超唔就腳既位置開檔?
雖然樂富吉之島有龐大九龍城、九龍塘及沙田客(將軍澳、觀塘人大多數會去太古,而非樂富分店,因為有兩間百貨公司比較),
但對於開新界客源,似乎荃灣比樂富而加就腳同合適。

惡意回復是不道德的行為。
AVD1 發表於 2008-10-26 01:54 | 顯示全部樓層
睇黎 Jusco 百貨公司
而家情況都幾咩下,

睇番,
近幾年已經冇左將軍澳, 慈雲山分店,
再過多一排樂富又完

之後荃灣分店,
如心廣場話要引入百貨公司

反而旗下超市同埋 $ 10 Plaza 就越黎越多,
咁搞法, 分分鐘將來 Jusco 唔係百貨公司而係第二間超市 + 日本城 .....

我自己就比較鐘意去 Jusco
第一我自己住荃灣, 百貨公司得三間
馬沙 - 一早玩完 (愉景) , 而家開番 CityWalk
千色 - 我不嬲都唔係咁鐘意行千色
吉之島 - 日本貨多, 價錢都 okay

第二,
我唔會無啦啦走去 太古城, 銅鑼灣
如果咁 arm 去開, 去下當然冇咩問題
但係無理由為左買幾樣野, 山長水遠走到去香港島買

我反而想知 Jusco 有冇考慮再搵新位開百貨公司 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
cky 發表於 2008-10-26 04:26 | 顯示全部樓層
http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... &extra=page%3D2

早兩個月先至有站友晌呢一版度貼過出黎
dennis28a 發表於 2008-10-26 14:00 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2008-10-26 01:54 發表
睇番,
近幾年已經冇左將軍澳, 慈雲山分店,
再過多一排樂富又完

反而旗下超市同埋 $ 10 Plaza 就越黎越多,
咁搞法, 分分鐘將來 Jusco 唔係百貨公司而係第二間超市 + 日本城 .....

慈雲山分店係永旺一大投資失敗。
將軍澳分店由原來將軍澳大型日資百貨公司,亦在最後翻新時轉為半超級市場。

原因,正是因為永旺的百貨業務正在步向萎縮地步,
吉之島的特許專營店,又細又多獨立分店,而且本身百貨部門又唔夠其他人爭,
似乎香港既百貨公司要做落去,只有向高級百貨公司走。
(連 SOGO 都想分拆黎做,吉之島既平民百貨公司又點會做得住百貨業務)

所以永旺去開獨立既超市同 $10 店,正是希望防止另一次八佰伴清盤事件發生。
亦係永旺係香港業務唯一轉營方法。
惡意回復是不道德的行為。