hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) 如果九龍有電車,你說多好!
開啟左側

如果九龍有電車,你說多好!

china 發表於 2005-7-23 15:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

就係因為港島有電車︿10號先至會收3.4
如果九龍有電車
尖咀去旺角唔駛俾4.3!
(唔好同我講有熱狗,遲早無,加埋都貴過!)

幻想路線
尖沙咀碼頭----梳士巴利道----彌敦道----長沙灣道----
美孚----荔園

我唔知電車上唔上到小斜路
如可以的話
尖沙咀碼頭----梳士巴利道----彌敦道----長沙灣道----
美孚----巴士總站建一段小波度斜橋上荔枝角大橋
---葵涌道----興芳路---葵興---葵涌道---青山公路---
荃灣----愉景新城總站

設以下路線
尖沙咀碼頭-----荔園/荃灣
尖沙咀碼頭-----尖沙咀碼頭-----旺角(新填地街設總站,以便調頭,循環線)
尖沙咀碼頭-----長沙灣工廠大廈(拆卸後有空地設總站)
長沙灣工廠大廈---荃灣

一律$2.5
母畏國際橫逆挑戰,以仁除暴必勝必成
SSBT 發表於 2005-7-24 01:56 | 顯示全部樓層
如果九龍起電車的話,
我諗條彌敦道一定實死晒 ..

以政府既保〔地〕鐵政策,
似乎起電車唔多可行喎 ..
無軌電車或者得既~
=0=
Ketsu 發表於 2005-7-24 19:59 | 顯示全部樓層
其實我一直都覺得
上環(尤其係德輔道中)點解成日都咁塞車
唔多唔少都同有電車有關

由於德輔道中d 電車站係響路中心同埋燈位前既
去到果度條路就收窄得番一條線
形成樽頸位
再加上成條德輔道中有好多巴士站
仲要好多時都有好多客上落巴士
所以好多時都搞到由干諾道中轉入黎既車
要等好耐先轉到入黎
小弟試過搭仲係港澳碼頭做總站既680入沙田
我下晝一點三四響總站上車
居然一點十都仲未入到德轉道西!

所以話如果九龍(尤指彌敦道)真係有電車既話
你話係咪真係咁好呢?
而家冇電車果邊有時都行車唔快啦
Abusing dead rule -> Denial of reality
ronaldlau 發表於 2005-7-24 21:22 | 顯示全部樓層

[ref=311826]china[/ref]  在 2005-7-23 03:32 PM 發表:
就係因為港島有電車︿10號先至會收3.4
如果九龍有電車
尖咀去旺角唔駛俾4.3!
(唔好同我講有熱狗,遲早無,加埋都貴過!)

唔關電車事ga...
只是城巴想所有堅城線同一收費,
才把 10 收 $3.4
最少 10 在灣仔 / 禮頓冇競爭 wor~~~
好似地鐵由尖咀去旺角都係 $4.0 jar wor~~~
北角---九龍城 發表於 2005-7-24 22:40 | 顯示全部樓層
[ref=313254]ronaldlau[/ref]  在 2005-7-24 09:22 PM 發表:

唔關電車事ga...
只是城巴想所有堅城線同一收費,
才把 10 收 $3.4
最少 10 在灣仔 / 禮頓冇競爭 wor~~~
好似地鐵由尖咀去旺角都係 $4.0 jar wor~~~

4蚊你就想
5蚊呀..#
kenchan_0710 發表於 2005-7-24 23:38 | 顯示全部樓層
[ref=313384]北角---九龍城[/ref]  在 2005-7-24 10:40 PM 發表:

4蚊你就想
5蚊呀..#

仲有就係搭地鐵所行路同直接行路去都唔係少得好多....
抗戰二十年
hkicq 發表於 2005-7-28 15:54 | 顯示全部樓層

[ref=312460]SSBT[/ref]  在 2005-7-24 01:56 AM 發表:
如果九龍起電車的話,
我諗條彌敦道一定實死晒

彌敦道在開通時係全港最寛闊既道路,當年就被指浪費資源.
電車在30年代确係有申請開通九龍彌敦道既電車線但遭否決.
amtrak 發表於 2005-7-28 23:26 | 顯示全部樓層
[ref=313101]Ketsu[/ref]  在 2005-7-24 07:59 PM 發表:

其實我一直都覺得
上環(尤其係德輔道中)點解成日都咁塞車
唔多唔少都同有電車有關

由於德輔道中d 電車站係響路中心同埋燈位前既
去到果度條路就收窄得番一條線
形成樽頸位
再加上成條德輔道中有好多巴士站 ...

No, 德輔道中係一個唔係幾岩既example,彌敦道大部份路段係六線雙程行車,加電車路軌落去只會變成另一條軒尼詩道.
HKT, Volvo B10TL Wright, Gillig Phantom
chrisappear 發表於 2005-7-30 01:25 | 顯示全部樓層
[ref=318177]hkicq[/ref]  在 2005-7-28 15:54 發表:

有關"開通"意思一問:
假如當年申請成功,想知電車公司有沒有打算連接兩岸電車路線?
jrfung 發表於 2005-7-31 05:30 | 顯示全部樓層

[ref=318177]hkicq[/ref]  在 2005-7-28 15:54 發表:

當年九龍區不建路面電車,是因為香港電車公司害怕不夠巴士競爭,戰前的九龍半島,並不及香港島那麼繁華,這亦是中華巴士公司於1933年取得專營權時,選擇建基於香港島的原因。