hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 問一問富善邨升降機意外資料
開啟左側

問一問富善邨升降機意外資料

金龍客車 發表於 2008-11-4 17:50 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2008-11-3 19:00 發表
據鄰板消息
http://www.(discuss).com.hk/viewthread.php?tid=8407377&extra=page%3D1
是善雅樓的L32梯
在25/10日19:30發生
係老伯保養既KONE

廣福用KONE,好彩係KONE保養
蒂森克虜伯d保養好差,好似大埔墟街市d升降機,扶手電梯係一个好例子~*
superay 發表於 2008-11-4 18:51 | 顯示全部樓層
原帖由 金龍客車 於 2008-11-4 05:50 PM 發表

廣福用KONE,好彩係KONE保養
蒂森克虜伯d保養好差,好似大埔墟街市d升降機,扶手電梯係一个好例子~*

這麼嚴重的意外,即使其它非原廠升降機都不會發生
況且蒂森只雜了2個月,相信現在未有人肯定到責任誰屬。
OTIS401 發表於 2008-11-4 18:52 | 顯示全部樓層
原帖由 金龍客車 於 2008-11-4 05:50 PM 發表

果度唔係蒂森克虜伯原廠保養
雜咗express都有一段時間了....
superay 發表於 2008-11-4 19:39 | 顯示全部樓層

原帖由 shinobu 於 2008-11-4 01:50 PM 發表
哈老伯話佢地接手只係2個月.....

from now-tv

根據now-tv的報導補充
該些升降機之前是原廠維修
barca_399 發表於 2008-11-4 19:45 | 顯示全部樓層
蒂森克虜伯雖然只保養左兩個月.....
但係我覺得佢責任都好大....
斷纜之前一定有唔少先兆,
為何在接手及在接手後呢兩個月都冇發現?
而且斷o既仲唔係一條.......

有冇細心去檢查,又係另一回事......
我唔係想話細廠就一定係差......
不過一般而言..細廠俾o既感覺都係俾原廠差......
tols737 發表於 2008-11-4 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2008-11-4 19:45 發表
蒂森克虜伯雖然只保養左兩個月.....
但係我覺得佢責任都好大....
斷纜之前一定有唔少先兆,
為何在接手及在接手後呢兩個月都冇發現?
而且斷o既仲唔係一條.......

有冇細心去檢查,又係另一回事......
我唔係想話細廠 ...

照我睇斷纜唔係死因,可能係埋落黎個時d綱纜先斷。所以事先之前網纜無先兆
~誰@359~ 發表於 2008-11-4 20:04 | 顯示全部樓層

原帖由 tols737 於 2008-11-4 19:50 發表

照我睇斷纜唔係死因,可能係埋落黎個時d綱纜先斷。所以事先之前網纜無先兆

但D纜會唔會化學成咁呀…
字大只顯得人自大
barca_399 發表於 2008-11-4 20:10 | 顯示全部樓層
原帖由 tols737 於 2008-11-4 19:50 發表

D纜本身就係已經吊住部LIFT,鉈....
如果要部機落黎時先扯斷D纜...
除非有好大O既力墬住部機啦(發生機會十分微)

就算甩纜轆...都應該唔會引致斷纜....
同埋而家連安全鉗都冇動作.....
唔知呢兩個月又有冇檢查過安全鉗及限速器呢

petcity 發表於 2008-11-4 20:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tols737 發表於 2008-11-4 20:35 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2008-11-4 20:10 發表

D纜本身就係已經吊住部LIFT,鉈....
如果要部機落黎時先扯斷D纜...
除非有好大O既力墬住部機啦(發生機會十分微)

就算甩纜轆...都應該唔會引致斷纜....
同埋而家連安全鉗都冇動作.....
唔知呢兩個月又有冇檢查過安 ...

佢個度個情況行緊2:1纜,當時鉈轆飛左出黎,全部纜飛晒上機房再跌落機頂,你可知36層高12mm纜再行2:1成千米仲有8條可以去到幾重呀!!!再加埋下墜重力,當時個重糧真係不可想像~~~!!!!!!靜返單邊纜頭係機房。斷真係唔係無可能同埋睇新聞紙話佢上兩年換過纜,當時通x換親9乘9都係換大陸纜。質量真係嘛嘛地。同埋我無記錯佢個隻gov仲係用單邊托個隻,真係平時無lond夾到都算好彩啦,家陣個重量真係唔知超出幾多部,佢夾到纜線住落真係唔係無可能。我覺得就係咁喇。哈