hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 問一問富善邨升降機意外資料
開啟左側

問一問富善邨升降機意外資料

tols737 發表於 2008-11-5 19:40 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2008-11-5 16:45 發表
據經濟日報所述
T記收取客方每部機1300元
又係$$作怪....

此外,ATV同TVB剛剛有報導
有機房和䌫既損壞程度看

yesterday(TVB)

真係貪平後果囉,哈哈,仲平過大廈做清潔,每個月請兩個清潔呀姐返黎同佢保養電梯都唔得啦,哈哈
真係唔知d法團點諗架~
joelty 發表於 2008-11-5 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 tols737 於 2008-11-5 19:40 發表

真係貪平後果囉,哈哈,仲平過大廈做清潔,每個月請兩個清潔呀姐返黎同佢保養電梯都唔得啦,哈哈
真係唔知d法團點諗架~

如果有開過業主立案法團的大會,
你就會知點解選呢啲廠做維修
3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
superay 發表於 2008-11-6 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 joelty 於 2008-11-5 11:03 PM 發表

如果有開過業主立案法團的大會,
你就會知點解選呢啲廠做維修

$1300雖然平,但蒂森說到尾都係一間大廠
唔好想到太差
同埋出面有些地方,保養費可以平過$1300
OTIS401 發表於 2008-11-6 17:08 | 顯示全部樓層

聽人話
部lift個gov設計上有問題
以致brake失效
是否事實呢?
tols737 發表於 2008-11-6 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2008-11-6 17:08 發表
聽人話
部lift個gov設計上有問題
以致brake失效
是否事實呢?

你收風都收得幾快喎,哈,但係斷左鋼纜,brake就一定變左無效架喇
joelty 發表於 2008-11-6 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2008-11-6 13:56 發表

$1300雖然平,但蒂森說到尾都係一間大廠
唔好想到太差
同埋出面有些地方,保養費可以平過$1300

我唔係針對蒂森,
我是想回應有人質疑業主立案法團為何要選擇較平的服務提供者
3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
hkaiw 發表於 2008-11-6 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 joelty 於 2008-11-6 22:00 發表
我唔係針對蒂森,
我是想回應有人質疑業主立案法團為何要選擇較平的服務提供者

價低者得的問題不單是在電梯維修合約,正如1,2天前看過報章,在香港回歸過後因為經濟低迷,便有愈來愈多的綑綁式及以價低者得的招標,以節省支出,到了2003年SARS事件過後便進一步增加;這樣情況不單是在電梯維修,清潔、保安等也有,如果不是的話,政府怎會實行針對清潔工人及保安員薪金的工資保障運動呢?

至於電梯維修合約的問題,在這之前,非原廠電梯維修商的生意基本上只能限於私人物業,但是自從政府也為政府場地、學校、行人天橋、行人隧道等的電梯的電梯維修合約採取綑綁式招標,而有些公屋改為租者租其屋,以及兩鐵合併後,那些非原廠電梯維修商的生意便愈來愈多;但是由於這些合約大多是價低者得,結果便是大幅節省開支,例如新聞提及的只有一名工人檢查及維修、使用非原廠零件替換等。
喵...
 樓主| happy12345 發表於 2008-11-7 00:40 | 顯示全部樓層
我想各位看一看11月6日東方[功夫茶]文章
我覺得文章好精彩

(轉貼)東方[功夫茶]
墮機補鑊已太遲 蒙混過關大整蠱
06/11/2008
咪 話 功 夫 茶 唔 提 醒 各 位 街 坊 市 民 , 緊 呢 個 月 如 果 要 公 共 屋 搭 升 降 機 , 入 之 後 至 緊 要 打 醒 十 二 分 精 神 , 豎 起 對 耳 仔 , 如 果 聽 到 有 「 卡 、 卡 」 響 怪 聲 , 第 一 時 間 衝 番 出 , 如 果 唔 係 , 你 隨 時 極 速 去 到 人 生 旅 途 終 點 , 即 刻 玩 完 。 大 埔 富 善 善 雅 樓 早 排 有 部 由 高 層 急 跌 落 槽 底 , 未 出 事 前 有 個 姐 姐 仔 好 彩 走 得 快 , 唔 係 連 條 命 都 冇 埋 。 屋 居 民 都 嚇 餐 死 , 但 係 就 冇 人 話 畀 佢 知 到 底 發 生 乜 事 。 機 電 工 程 署 副 署 長 陳 鴻 祥 尋 日 終 於 事 發 現 場 蒲 頭 , 入 機 房 睇 一 輪 出 番 , 仲 以 為 佢 會 話 畀 居 民 知 點 解 會 搞 出 咁 大 鑊 , 點 知 佢 淨 係 九 唔 搭 八 廢 話 。
 樓主| happy12345 發表於 2008-11-7 00:41 | 顯示全部樓層
八 條 鋼 纜 斷 剩 一 條 , 聽 落 牙 煙 至 極 , 有 乜 解 釋 ? 副 署 長 都 係 得 句 「 相 當 罕 有 」 。 署 方 總 機 電 工 程 師 就 話 , 原 因 包 括 金 屬 疲 勞 同 外 來 拉 力 等 等 。 鬼 唔 知 阿 媽 係 女 人 咩 , 鋼 纜 梗 係 頂 唔 順 至 斷 啦 , 唔 通 撞 邪 咩 , 市 民 唔 係 聽 佢 講 物 理 堂 , 而 係 想 知 道 點 解 廿 幾 年 都 好 地 地 , 一 換 保 養 商 就 出 事 ; 部 上 個 月 中 至 檢 查 過 , 家 陣 一 就 咁 大 劑 。 至 得 人 驚 係 , 呢 單 發 生 十 日 有 多 至 公 布 , 係 唔 係 有 人 刻 意 隱 瞞 , 想 蒙 混 過 關 ? 機 電 工 程 署 話 就 話 查 , 不 過 就 要 等 實 驗 室 驗 證 , 想 知 結 果 ? 一 個 月 之 後 啦 。 冇 聽 錯 , 居 民 仲 要 驚 多 一 個 月 , 唔 敢 搭 , 自 己 行 樓 梯 啦 。 至 於 呢 次 點 解 咁 遲 至 話 畀 居 民 知 , 佢 就 話 , 因 為 要 檢 查 晒 富 善 所 有 三 十 六 部 同 型 號 升 降 機 至 公 布 。 咁 都 得 ? 如 果 真 係 唔 好 彩 , 其 他 都 有 問 題 , 咁 咪 死 得 人 多 ? 機 電 工 程 署 呢 鋪 認 真 大 整 蠱 囉 。 唔 講 猶 自 可 , 講 開 仲 。 佢 話 , 已 經 檢 驗 過 富 善 三 十 六 部 , 證 實 安 全 無 問 題 , 所 以 就 唔 使 向 市 民 交 代 呢 次 意 外 詳 情 。 唔 係 ? 負 責 檢 查 出 事 部 間 公 司 , 全 港 保 養 有 成 一 千 九 百 部 , 機 電 工 程 署 居 然 唔 查 清 楚 有 冇 類 似 問 題 , 唔 同 市 民 講 清 楚 點 解 咁 離 譜 事 都 會 發 生 、 當 局 有 乜 相 應 防 範 措 施 , 你 話 叫 市 民 點 放 心 繼 續 搭 , 咁 咪 即 係 叫 佢 搵 條 命 去 博 ?
 樓主| happy12345 發表於 2008-11-7 00:41 | 顯示全部樓層

唔 講 唔 知 , 有 電 梯 業 內 人 士 踢 爆 , 做 完 維 修 冇 幾 耐 就 斷 纜 墮 地 , 查 實 同 屋 管 理 公 司 採 用 綑 綁 式 招 標 有 好 大 關 係 。 公 開 投 標 , 價 低 者 得 , 為 慳 成 本 , 惟 有 將 貨 就 價 , 同 一 班 工 人 同 時 做 唔 同 牌 子 , 話 之 佢 技 術 同 配 套 工 具 掂 唔 掂 , 個 標 返 至 算 。 原 來 成 本 要 成 六 千 蚊 維 修 一 部 , 結 果 一 千 三 百 幾 蚊 就 有 交 易 , 你 話 檢 查 質 量 有 乜 保 障 ? 咁 搞 法 , 又 點 可 能 唔 出 事 ! 話 到 尾 , 富 善 呢 單 有 辦 畀 大 家 睇 , 房 屋 署 任 由 管 理 承 辦 商 亂 咁 , 升 降 機 呢 關 係 到 市 民 安 全 設 施 , 保 養 維 修 檢 查 都 可 以 唔 理 質 量 , 搞 價 低 者 得 綑 綁 式 招 標 , 卒 之 幾 乎 搞 出 人 命 。 而 更 離 譜 係 , 機 電 工 程 署 監 管 漏 洞 百 出 , 平 時 唔 做 , 一 有 事 不 特 止 反 應 遲 鈍 , 仲 想 收 埋 收 埋 玩 拖 字 訣 , 市 民 條 命 較 飛 。 計 功 夫 茶 話 齋 , 既 然 班 官 咁 信 得 過 「 綑 綁 式 」 呢 家 緊 呢 個 月 橫 掂 都 要 做 升 降 機 檢 查 測 試 , 咁 索 性 叫 佢 將 自 己 「 綑 綁 」 埋 度 上 上 落 落 , 睇 到 底 係 條 鋼 纜 拉 力 有 問 題 , 定 係 佢 個 腦 出 問 題 。