hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) Elements 圓方二期開放+ICC辦公室大堂(多圖) ...
開啟左側

Elements 圓方二期開放+ICC辦公室大堂(多圖)

AL_71 發表於 2008-11-2 15:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

即使香港受到金融海嘯衝擊,但不少高級零售店仍然積極發展市場。九龍站上蓋Elements 圓方二期於昨日開放,邀請了兩大珠寶品牌——法國Chaumet 和意大利BVLGARI ,進駐開店,前者將會在新店內展出特地從巴黎運來,由博物館館長親自挑選的古董首飾;後者將會開設全港最大專門店,並擁有最長的櫥窗。

此外,西班牙著名品牌Loewe亦會在這裏開設全港最大專門店,更增設男士用品專用區及為VIP 提供訂造服務!

圓方第二期的十多萬方呎樓面將於聖誕前開業,共設10間商舖,商舖面積介乎4000至萬餘方呎,目前所有樓面已租出。

參觀圓方第二期後,也可以前往上面的環球貿易廣場辦公室大堂參觀。即使整棟摩天大廈在2010年才正式落成,但大廈低層部份已在今年10月入伙。辦公室大堂設計簡單既宏偉,外牆利用大英石及燈糟組成,顯得美觀之餘還有未來化感覺。

圖上的保安望住我
顯得十分懷疑及緊張

不過參觀時候不要逗留太久(每層最多行1分鐘),不然保安便會「客氣地」請你盡快離開這裡。在這裡與我一樣拍照片,最好真的不要拍。即使沒有標名寫上「不准拍攝」(我卻會偷偷地拍),但該處保安頗為嚴密(每層大堂均有許多閉路電視及保安巡邏),以香港這種重視功利及安全的管理概念下,避免引起不必要的誤會。

評分

參與人數 2aPower +5 收起 理由
OTIS401 + 3 Good photos!
sunnykam + 2 先睹為快~

查看全部評分

ksmbh 發表於 2008-11-2 17:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2008-11-2 15:17 發表

即使 ...

香港就係咁,
保安懶係嚴密,
請埋咁多保安唔知做乜,
所以見親有人唔盡快離開就如臨大敵,
你試下著件西裝講英文兇返佢轉頭就唔敢出聲.
df9321 發表於 2008-11-2 17:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-11-2 17:33 發表

香港就係咁,
保安懶係嚴密,
請埋咁多保安唔知做乜,
所以見親有人唔盡快離開就如臨大敵,
你試下著件西裝講英文兇返佢轉頭就唔敢出聲.
試過啦,上次我同我fd渣架EK上擎天半島做野,果D保安響度呼呼喝喝,指呢度指果度;轉頭佢一見到架Benz,即刻變左成隻狗咁....
無聊中......
OTIS401 發表於 2008-11-2 17:47 | 顯示全部樓層

小弟上次去參觀時也被實Q趕走了.....

有時我覺得這些保安太敏感了
拍張照片也不行....
試過某次係旗下商場影lift(唔係新城市)
個實Q叫我del咗D相,否則報警處置
心想:你憑咩原因要報警拉我????
sg 發表於 2008-11-2 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2008-11-2 17:47 發表
小弟上次去參觀時也被實Q趕走了.....

拍張照片也不行....
心想:你憑咩原因要報警拉我???? ...

首先你又無犯法,影相唔係犯法(當然未經他人同意而影人裙底/換衫另作別論啦)
雖然佢有權報警,但浪費警力law,
佢冇權叫你delete d 相,保安員權力同一般市民無異。

以前中學做project時試過影三十個食環職員圍住三個阿婆小販,兼講粗口,
班不識法律的食環職員報左警,最後警方解釋影相唔係犯法,叫帶隊的三個食環阿head同我道歉了事。
煒鑫扮師奶  已經俾人拉
nwfb1601 發表於 2008-11-2 22:54 | 顯示全部樓層
唔係卦......上 office 又要過閘機?

睇怕第時都要俾 counter 問長問短先
至可以上樓......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ksmbh 發表於 2008-11-2 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2008-11-2 22:54 發表

至可以上樓...... ...

保安嚴密嘛,學對面ifc咁,
所以話返工同坐監有乜分別呢!....
on11358 發表於 2008-11-2 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2008-11-2 22:54 發表

至可以上樓...... ...

係一定要先登記,問清楚係去邊一層邊一個機構,
跟住會俾張帶RFID既證俾你過閘機,
另外當你張證過閘機果陣,電梯會自動幫你選好要到既樓層,
就連洗手間都要掃證先可以入去。
3ASV196 發表於 2008-11-2 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-11-2 23:24 發表

保安嚴密嘛,學對面ifc咁,
所以話返工同坐監有乜分別呢!....

其實唔怪得人地.....911之後, 所有地標式高樓...
都要較強保安.... 加個閘機, 唔會似坐監ga?

相反, 唔做呢d野, 點俾人多d信心租同返工?

3ASV196.KE7270
nwfb1601 發表於 2008-11-3 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2008-11-2 17:47 發表

拍張照片也不行....
心想:你憑咩原因要報警拉我????

咪係囉......之前我係apm巴總影
74X,影影0下有個停車場「實
Q」走埋0黎,話係apm範圍影
相要 lor permit 喎......

我心想:唔係卦......影巴士咋
播......又唔係影你 D 機密0野
,咁都要申請?
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116