hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 美孚站同一指示牌出現2種字體
開啟左側

美孚站同一指示牌出現2種字體

dennis28a 發表於 2008-11-2 23:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kachun28 於 2008-11-2 21:35 發表
其實如果樓主唔講,我又唔認真去睇,我都睇唔出係兩種字型黎......
同埋整一塊牌又唔係d 咩野大事黎,又唔係貴。

個人而言,小弟認為是在原有指示牌上加上新資料,而非重造膠牌。
只要將膠牌與未加上資料前膠牌對比,除新資料外,根本是一樣的內容/位置及字體。
惡意回復是不道德的行為。
JA5674 發表於 2008-11-3 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kachun28 於 2008-11-2 21:35 發表
非鐵路迷既話根本就好難睇得出d 字型係有分別.......
其實如果樓主唔講,我又唔認真去睇,我都睇唔出係兩種字型黎......
不如港鐵係其他細節上做好d 仲好啦,例如各人所講既 ...

今日行過, 都唔發覺....
仲有知道係咩就得.....

又唔係「荃灣綫 (中環 / 荃灣西)」就得啦...
而家又唔係錯左、 中文變左泰文 ...:L

唔明樓主成日都要捉埋d咁既野...
已經唔係第一次啦...
九廣鐵路100周年
ahbong 發表於 2008-11-3 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2008-11-2 19:47 發表

係“睇得就得”仲唔會死人添,但係呢樣咁嘅事,就係反映左做事不認真。
細節注定成敗,求求其其又點成就大事呢?

要成就大事
就是不會把人力物力財力花費在雞毛蒜皮的小事上

身為鐵路迷
把這件事當成是一種趣味實在無可厚非
但將之無限放大
實在令人不摸著頭腦

需知道就算代表一國之貨幣
一樣會有錯體鈔票
你不會要求財長逐張鈔票去檢查有無錯體
去成就大事吧

on11358 發表於 2008-11-3 00:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2008-11-3 00:06 發表

要成就大事
就是不會把人力物力財力花廢在雞毛蒜皮的小事上

身為鐵路迷
把這件事當成是一種趣味實在無可厚非
但將之無限放大
實在令人不摸著頭腦

需知道就算代表一國之貨幣
一樣會有錯體鈔票
你不會要求財長逐張 ...

最唔想見到既係鐵路迷針對某間公司而去捉錯處,
然後就話合併左之後無用心去做好。

Megabus 發表於 2008-11-3 05:27 | 顯示全部樓層
非鐵路迷既話根本就好難睇得出d 字型係有分別.......
不如港鐵係其他細節上做好d 仲好啦,例如各人所講既港鐵職員態度變差等等。

如其他版友所講,清楚整齊就夠啦~
冇必要深究佢係用咩野字型囉。

離題一講...

港鐵職員態度變差呢個問題,無可否認係會有害群之馬,不過真係好睇係咩事,因為好多人以為俾左錢搭車就大晒,而且suppose職員要識晒所有野,要entertain晒乘客的所有要求,呢個真係有d過份。話晒職員都只係打份工,跟指示做野,奈何好多乘客當左d職員係萬能,勁留難佢地...(據稱有站員俾人投訴過話佢身為站員竟然唔知一間街外舖頭嚮邊...都有另一單話個站員連搭咩巴士去一個地方都唔識,但果個地方並唔係果個站/果個地區...)

職員都係人黎,唔好以為俾左錢就當人係狗,乜都要服侍周到,好多時候,乘客都係有自己責任要負的…再者,罰款等等都已經放寬左好多,比著以前見到有乜唔岩,唔洗你講咁多,罰左先算...

講完...

河灣西 發表於 2008-11-3 10:19 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2008-11-2 19:47 發表

係“睇得就得”仲唔會死人添,但係呢樣咁嘅事,就係反映左做事不認真。
細節注定成敗,求求其其又點成就大事呢?
得喇,知你做人細心、做事認真、他朝必成大器喇!
LZ4519 發表於 2008-11-3 17:28 | 顯示全部樓層

原帖由 河灣西 於 2008-11-3 10:19 發表
得喇,知你做人細心、做事認真、他朝必成大器喇!

算吧...
d人就係甘完美主義..
真係學上面甘講...
字體有別會令你去錯地方咩..
真係....
3av188 發表於 2008-11-3 18:02 | 顯示全部樓層
我支持樓主

一間咁大既機構,做小小野都唔得統一,其實唔可以話冇問題

今日字體唔夾,冇所謂
聽日車長著底衫踢拖返工,一樣唔會影響行車安全,一樣可以冇所謂

唔好講咁極端,點解地鐵要改名做港鐵,兩個名唔得咩?
會有人唔知係咩?
點解所有指示牌又要換?
全部由地鐵改做港鐵咁無聊?

如果九巴下年改名做龍巴,換晒所有站牌,各位又點睇?

我對呢類野好認真,如果我係老闆,一定唔會容許呢類野發生
3AV188.HD199
3av188 發表於 2008-11-3 18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2008-11-2 20:53 發表

請問行車/車站安全緊要d定係呢d"字體"問題緊要d?兩樣野你會專注去邊多d?
btw,係咪因為字體唔一樣而令你會搭錯車去錯地方?唔係佢地唔認真,而係太多人雞蛋裡面挑骨頭,細節係可以注定成敗,但都要睇下咩事lor...

路牌既野,整 ...

輕鐵都可以撞車,對呢間公司的確唔可以要求太多
3AV188.HD199
AVW56 發表於 2008-11-3 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 3av188 於 2008-11-3 18:02 發表
我支持樓主

一間咁大既機構,做小小野都唔得統一,其實唔可以話冇問題

今日字體唔夾,冇所謂
聽日車長著底衫踢拖返工,一樣唔會影響行車安全,一樣可以冇所謂

唔好講咁極端,點解地鐵要改名做港鐵,兩個名唔得咩?
會有人唔知係 ...

你又講得岩wo
我同意你的講法

如果港鐵公司係唔講求統一ge,
咁點解之前佢而要將前九廣西鐵的清晰美觀指示牌通通換掉呢?

由此可證明, 港鐵公司係一間重形象, 重統一的公司
重形象, 重統一, 其實無咩問題
但問題係, 如今, 自家站牌都出現兩種不同字體

當然, 兩種字體, 絕對無礙乘客閱讀
但係, 如果港鐵公司容許指示牌有多於一種的字體
咁點解當初又要將九廣西鐵的黑體指示牌通通換掉呢?

小弟不是吹毛求痴
只是不明白港鐵箇中的 "格式標準"