hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 由西環番沙田(最快方法)
開啟左側

由西環番沙田(最快方法)

OTIS401 發表於 2008-11-7 22:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟明天大約晚上7-8點由西環(石塘咀街市一帶)
想以最快方法番沙田(市中心或第一城)
唔知道應該點搭呢?

Thx for answering!
LZ4519 發表於 2008-11-7 23:12 | 顯示全部樓層
1) 創業(電車路) 搭旺角紅小--->弼街--->kcr
    or
     油麻地青年會落轉地鐵...

2) 904有車的話...904-->太子--->基榮轉281a(第一城)/地鐵(市中心) /行番去始創對面搭81(市中心)

3) 第一城
      A)5x-->金鐘站轉88R...
                       B) 43X-->海港政府大樓-->88R
                        C) 18P --->入境處-->行去華潤大廈門口搭88R

如果繁時計..應該1係最安全最穩陣...

3AD60 發表於 2008-11-8 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2008-11-7 23:12 發表
    or

2) 904有車的話...904-->太子--->基榮轉281a(第一城)/地鐵(市中心) /行番去始創對面搭81(市中心)

3) 第一城
      A)5x-->金鐘 ...

或者可以考慮搭新巴971路線係佐敦道落車,
之後轉綠小26路線係紅磡鐵路站落車,之後
轉東鐵線去沙田站落車/係大圍站再轉馬鞍山線
往第一城站落車.
LZ4519 發表於 2008-11-8 14:40 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD60 於 2008-11-8 01:36 發表

之後轉綠小26路線係紅磡鐵路站落車,之後
轉東鐵線去沙田站落車/係大圍站再轉馬鞍山線
往第一城站落車. ...

唔好玩...
971過佐敦道要2-3個字...
行番出去等得26...
再上火車站..已經半個鐘..
又唔係平...

倒不如搭紅小過mk重快...15-25分鐘去到mk(e)火車站..=[
fai 發表於 2008-11-10 10:50 | 顯示全部樓層
注意板友建議係佐敦轉綠小26而唔係九巴26,
不過我都同意以971班次黎講呢個方法唔理想。

原帖由 LZ4519 於 2008-11-8 14:40 發表

唔好玩...
971過佐敦道要2-3個字...
行番出去等得26...
再上火車站..已經半個鐘..
又唔係平...

倒不如搭紅小過mk重快...15-25分鐘去到mk(e)火車站..=[
[i]影像.從心[/i]
LZ4519 發表於 2008-11-10 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-11-10 10:50 發表
注意板友建議係佐敦轉綠小26而唔係九巴26,
不過我都同意以971班次黎講呢個方法唔理想。

綠小26號..
九龍站去土瓜灣個架嘛...

我知...
你要明白7-8點係jordan等2-3架26號上唔到車係等閒事...
甘上紅hom火車站比上mk慢...
fai 發表於 2008-11-10 14:38 | 顯示全部樓層

你講「行出去」我誤會左以為行出彌敦道坐九巴26。
唔好意思。971佐敦落車應該行前或行後就轉到
Van仔26。

其實我都贊成既然有轉兩程車選擇實在唔需要再考慮
要轉三程車既選擇。

原帖由 LZ4519 於 2008-11-10 12:10 發表

綠小26號..
九龍站去土瓜灣個架嘛...

我知...
你要明白7-8點係jordan等2-3架26號上唔到車係等閒事...
甘上紅hom火車站比上mk慢...
[i]影像.從心[/i]
Gary_B 發表於 2008-11-10 18:00 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD60 於 2008-11-8 01:36 發表

之後轉綠小26路線係紅磡鐵路站落車

咁搞野?    可能 104 一程車都去到紅磡隧道口

西環過九龍要快 首選紅小

dydx 發表於 2008-11-11 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2008-11-7 23:12 發表
    or

青年會落就不如行去彌敦道
轉81(市中心)/281A(第一城)
唔知係咪最快,但起碼唔駛左轉右轉
av220 發表於 2008-11-11 10:07 | 顯示全部樓層

呢個鐘數, 小巴都可能要等好耐, 人龍勁長.

另外, 如果坐得971 落佐敦道, 我建議行過去佐敦地鐵站轉鐵路,
因為繁時既小巴26 又係好難上車.

我就覺得到時候睇"送" 食飯:
1) 若果樓主遲左走, 小巴條龍唔長, 咁就等小巴.
2) 若小巴好多人, 你預計要>6-7 架車先至上到, 咁就選擇971/904/905.
3) 若坐971, 就由佐敦地鐵站入沙田; 若904/5, 咁就由旺角地鐵站入沙田.
(彌敦道個轉彎位有時會好阻, 所以我多數旺角道就落車.)