hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [分享] 手波客貨車合併試一 TAKE PASS!
開啟左側

[分享] 手波客貨車合併試一 TAKE PASS!

S3N267 發表於 2008-11-10 18:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位好
我係沙田某學院智尊組學員
今日(10/11/08)考14:35
所以朝早番多2堂+試車

朝早緊張得滯錯誤百出
泊位歪歪斜斜
調頭平時冇問題 今日就上幾次壆
斜頭開停非常一般喇
之後出街操考試線(銀城X2 / 安睦X1 / 河畔X1)表現仲衰過平時
堂堂畀呀SIR鬧到飛天

好喇兩點去報到
兩點五上車等
兩點七隔離架架考試車都出去考試
我個考牌官仲未蒲頭
再過多陣考牌官上車
視力測驗考牌官就搵架泊左工程部維修中既客貨車車牌來做

視力測驗完就渣去3號位考中期試
泊位尚可冇出界
調頭冇上壆
斜路開停都可以
之後就出街

之前聽好多人講合併試+下晝考(我 14:35)
考牌官通常會叫跑長途(河畔/大涌橋)
估唔到竟然抽中最易既銀城線
沿途尚可
可以轉到3波既路段都轉左
不過沙田圍路3波轉2波chok到個官
一路平安返到學校停車熄匙入一波

一路被睇低一線既我一take pass!!
不過都有10 ticks
好多謝全學院之中最串最惡既呀sir嘔心瀝血教導我
堂堂畀佢鬧到上天花板但係佢鬧得我好岩

雖然好多人都投訴佢既教導方法
但我好buy佢
亦好努力就佢所講我犯既錯誤盡力改善
Thx!!!

我總共學o左18堂,每堂45分鐘,即係學o左 13.5小時~
埋單$7630+$900十年牌

AD18 發表於 2008-11-10 18:53 | 顯示全部樓層
想問下你之前學車果陣有無買路票
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
 樓主| S3N267 發表於 2008-11-10 18:55 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2008-11-10 18:53 發表
想問下你之前學車果陣有無買路票

個優惠課程已經包埋
AD18 發表於 2008-11-10 18:59 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N267 於 2008-11-10 18:55 發表

個優惠課程已經包埋

其實我指既係 , 有無另外買多幾張路票 ?

因為我屋企人之前學車果陣都另外買多幾張路票
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
 樓主| S3N267 發表於 2008-11-10 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2008-11-10 18:59 發表

其實我指既係 , 有無另外買多幾張路票 ?

因為我屋企人之前學車果陣都另外買多幾張路票

我無另外再買多幾張路票
報完course冇晒現錢喇
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-11-10 19:49 | 顯示全部樓層
有得操車真係好了, 果陣我係大組, 仲要考朝早9點
都冇得你操線, 只係比你試車, 但轉個圈冇問題就要你落車
一黎就考啦, 好彩都係一take pass
 樓主| S3N267 發表於 2008-11-10 20:46 | 顯示全部樓層

原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-11-10 19:49 發表
有得操車真係好了, 果陣我係大組, 仲要考朝早9點
都冇得你操線, 只係比你試車, 但轉個圈冇問題就要你落車
一黎就考啦, 好彩都係一take pass

轉智尊加多$2350
雖然貴但可以掛梗一部掛牌車
全沙田學院最靚就係我架掛牌車
手掣最多只可以拉一格,拉多過一格會畀呀sir鬧到反艇
當然架車係公家既
手掣會愈拉愈鬆唔係一件好事

之前獨立訓練用o個架極力子又難吊
手掣拉盡架車仲識溜添
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-11-10 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N267 於 2008-11-10 20:46 發表

轉智尊加多$2350
雖然貴但可以掛梗一部掛牌車
全沙田學院最靚就係我架掛牌車
手掣最多只可以拉一格,拉多過一格會畀呀sir鬧到反艇
當然架車係公家既
手掣會愈拉愈鬆唔係一件好事

之前獨立訓練用o個架極力子又難 ...
你果部係咩車隊編號?
其實大組車都唔係唔好, 我仲好鍾意次次唔同車, 其實最大分別只係
每部車極力子高度唔同, 有d好高有d好低, 其實都好易適應, 其他野
都冇咩大分別啦, 過程中都遇過一d好好渣既同一d好惡渣既車, 都算
係拎牌前一個經驗
volvo_chan 發表於 2008-11-10 21:20 | 顯示全部樓層
首先恭喜樓主,樓主用Vito定Hiace學,車隊編號係幾多?

不約而同地我今日有位朋友補考路試行銀城都pass,
不過佢考0925,用車係M-Benz Vito。

講起考路試同在HKSM學車我都有少少回憶,我上年年中報手波客貨車智尊課程,
當時HKSM sell我地學M-Benz Vito智尊,又話時間學車有彈性+同師傅+掉頭可以用五手軑,
結果我就一於試下報Vito學,結果亦成為了首批HKSM學Vito的學員。

我當年學Vito智尊(MW5284, no.925),係劉師傅教,
頭四堂都比成日比佢話,因為架Vito真係唔易上手,
特別係轉波,經常死火,又唔習慣開腳制車......
我上手後用Vito學無咩大問題出現,只係覺得Vito波箱唔多順同經常搶軑。

結果我上左25堂無補鐘,可惜路試時間係早上9點半,路試前都係開自己架掛牌車在學院內行兩個圈,
最後行銀城一Take pass,無咩車阻,全程都算順利,衰在少望鏡同轉波唔多暢順(不過我認為Vito波箱根本唔掂 )

不過最經典的,是我考模擬試果日,跟我車果位師傅係咁大彈Vito有幾唔適合用來學車,
例如車身又闊又大架,操控感差,用腳制,經常搶軑,波箱差,收費仲要比學智尊Hiace貴二千幾蚊等等......
全程佢對Vito接近有彈無讚.....

不過聽聞而家HKSM批Vito生意真係唔多好,我fd話沙田10架Vito,經常都有5-6架泊係度無人學......

話時話,有無版友又係用Vito學車?

至于你信不信,我反正信了
 樓主| S3N267 發表於 2008-11-10 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-11-10 21:06 發表
你果部係咩車隊編號?
其實大組車都唔係唔好, 我仲好鍾意次次唔同車, 其實最大分別只係
每部車極力子高度唔同, 有d好高有d好低, 其實都好易適應, 其他野
都冇咩大分別啦, 過程中都遇過一d好好渣既同一d好惡渣既車, 都 ...

我部掛牌車係915
工程部為哩部車做左好多野架

之前mock exam用596
極力子都幾好吊
行安睦線都幾好渣

不過獨立訓練架LX2311(好似係)就真係不敢恭維
個呀SIR仲以為我玩野過黎想話下我
實情係地下塊墊離奇穿左個窿卡住我隻鞋
唔提起隻腳就放唔到極力子搵摩擦點
一提起...死火

最後落車發現鞋都爛埋