hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 沙田瀝源村的前途
開啟左側

沙田瀝源村的前途

chan6723 發表於 2005-7-30 01:47 | 顯示全部樓層

[ref=320233]BL24[/ref]  在 2005-7-30 12:12 AM 發表:

佢既理論如果真係成立,有唔知幾多
公屋要拆。

我聽過一個住彩園村既同學講,佢聽聞彩園村會係 08-09
年度拆……因為要賣地俾有錢佬喎!

不過我覺得可能性甚低……
TL 發表於 2005-7-30 01:54 | 顯示全部樓層
superbus 發表於 2005-7-30 02:52 | 顯示全部樓層
[ref=320381]chan6723[/ref]  在 2005-7-30 01:47 AM 發表:

我聽過一個住彩園村既同學講,佢聽聞彩園村會係 08-09
年度拆……因為要賣地俾有錢佬喎!

不過我覺得可能性甚低……

彩園村拆?
幾時輪到佢呀
大把屋村拆先過佢啦#:-*
而且邊個有錢佬咁有"眼光"
睇中呢塊"福地"
唔係郭生同李生呀嘛?#
chan6723 發表於 2005-7-30 03:11 | 顯示全部樓層

[ref=320431]superbus[/ref]  在 2005-7-30 02:52 AM 發表:

彩園村拆?
幾時輪到佢呀
大把屋村拆先過佢啦#:-*
而且邊個有錢佬咁有"眼光"
睇中呢塊"福地"
唔係郭生同李生呀嘛?#

近火車站喎!
學樓主既理論,政府應該恨不得去清拆彩園村……

本來祥華村同朗屏村都好合乎拆樓資格,可惜
祥華村已經賣樓,朗屏村亦都即將賣樓,唔拆得。
 樓主| mckhgc 發表於 2005-7-30 15:54 | 顯示全部樓層
[ref=314558]Ketsu[/ref]  在 05年07月25日 09:59 PM 發表:

記得某日我同一個唔太相熟既朋友
搭的士經過沙田
佢指住城門河沿岸既公屋
佢問點解咁浪費
拎黎起公屋
唔拆哂佢起私人樓

聽完我極之反感
係咪d 有好環境既地就一定要起豪宅俾有錢人住
(但通常係炒多過住)
窮人要住垃圾站隔離先?
係咪有錢人住既地方就一定要交通方便
(但通常呢d 人係有車既)
窮人就要住山卡啦咁遠
要轉幾輪車先到市區先?

[ref=318493]break[/ref]  在 05年07月28日 08:09 PM 發表:

絕對就是了,的確是,
政府不斷地把窮人推離市區及貴價地皮,
不斷把窮人推去天水圍這些邊疆地方.

政府失敗的房屋政策(其實政府失敗的政策又何止房屋一方面呢),
令社區發展失平衡,
貧富之差加大了,

相信這種政策是史無前例的,
也不知會不會見笑於外國了

真正既有錢人,住既地方通常係交通不便,因為佢地個個起碼有幾部私家車,
根本無需依靠公共交通。#;oD
至於窮人,就真係如以上兩位所講。
咁乜野人至係住交通方便既地方?我唸應該係中產,
試想兩鐵上蓋住宅(除左九龍站),通常都係私樓,
但級數又未去到豪宅o個隻就知

據說先進國家既城市規劃,都係低收入者住市區,高收入既至住效區,
因為可令低收入者免除昂貴的出入市區交通費負擔(始終市區較多就業機會),
高收入者就不介意付出這些,來換取郊外較低密度的居住環境及較好的空氣。

反觀香港,本末倒置,更差的係香港的郊外,尤其係天水圍、東涌,
居住環境也不見得低密度,空氣仲可能差過市區,
正正式式係集市區缺點(空氣差,居住環境密度高)
同郊外缺點(區內就業機會少)於一身,
政府就正正是要將窮人踢去咁既地方,唉....
真係逼人食綜援

話說回來,個人認為,鐵路車站上蓋,或起碼係車站附近,
應該盡量建公屋,原因如以上所講,盡量予低收入人士便利的交通,
無謂要佢地o係本身已唔多既收入中,仲要撥一大筆交通費。
最差亦係最常見既情況,係公屋建在所謂鐵路沿線地區,
但與鐵路車站卻有一段距離,居民既交通費開支,就除左鐵路收費外,
仲有俾巴士小巴既駁腳費,實在係沉重負擔。
(除左屯元天,全港有邊度冇咁既現象?就算大埔都唔係個個屋村有K巴,
有都係假日停開或冇免費)

對象為中產人士的私樓,卻可考慮在距離鐵路車站稍遠的地方興建,
唔係話駁腳費對中產人士唔構成負擔,
而係第一中產人士比公屋居民有更大可能有私家車,
對公共交通需求亦較少,第二係以私樓的管理水準,
就算所在地不近鐵路車站,都好大機會會有免費住客專車接駁。

問題係,呢個政府,會明幾多呢?
#:-/
petcity 發表於 2005-7-31 11:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
BL24 發表於 2005-7-31 13:07 | 顯示全部樓層

chan6723 發表於 2005-7-31 13:52 | 顯示全部樓層
[ref=321923]petcity[/ref]  在 2005-7-31 11:24 AM 發表:

其實,近鐵路車站d樓都好應該盡快拆,例如天慈村近輕鐵站
轉西鐵非常便利,絕對有賣點,如果做私人樓的話,唯一咪
車費較貴

所以,樓主眼光真係有d窄,放眼遠d,唔好只著重九鐵地鐵~#

係既話,恐怕屯元天全部公屋 (甚至居屋) 都要即刻
埋單了……#;D
barking 發表於 2005-7-31 14:36 | 顯示全部樓層
[ref=320911]mckhgc[/ref]  在 2005-7-30 03:54 PM 發表:

對象為中產人士的私樓,卻可考慮在距離鐵路車站稍遠的地方興建,
唔係話駁腳費對中產人士唔構成負擔,
而係第一中產人士比公屋居民有更大可能有私家車,
對公共交通需求亦較少,第二係以私樓的管理水準,
就算所在地不近鐵路車站,都好大機會會有免費住客專車接駁。

問題係,呢個政府,會明幾多呢?

中產雖然有私家車,不過唔係日日渣出去返工架嘛。
如果部私家車壞,就需要乘搭鐵路。
中產的上班族大多是公司的要員,秒秒值千金,
所以班中產的時間準時好緊要架,
而且住所位置必須接近鐵路車站,倘若要搭一程接駁巴士,
萬一有乜事部車「凳一凳」;「凳」親條腰骨就大件事了,
死十個窮人也賠不起!
窮人也要搭鐵路,不過「蟻民」的生產力較低,
他們不準時、折騰一些、「凳親」也不要緊。
petcity 發表於 2005-7-31 15:50 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽