hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 叱吒頒獎禮部分預測(截至52周)
開啟左側

[電台] 叱吒頒獎禮部分預測(截至52周)

orange 發表於 2008-11-17 02:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

截至46周,資料來自討論區,部分名次
因應近期播放走勢而作出調整

第50周內容請參考#29篇回應

第52周內容請參考#35篇回應

男歌手
金:古巨基
銀:方大同
銅:陳奕迅

女歌手
金:謝安琪
銀:容祖兒
銅:楊千嬅/王菀之

組合
金:農夫
銀:AT17
銅:Hotcha

唱作人
金:方大同
銀:林海峰
銅:王菀之

至尊唱片:Binary

十首金曲(括號內為播放次數)

至尊歌曲:囍帖街 謝安琪(232)
第二位: LOVE SONG 方大同(226)
第三位:下次再見 古巨基(205)
第四位:櫻花樹下 張敬軒(203)
第五位:跑步機上 容祖兒(202)
第六位:ABC 歐陽靖(193)
第七位:日出而作 農夫(182)
第八位:馬雅民歌 AT 17(177)
第九位:我地大家 林海峰(174)
第十位:路…一直都在 陳奕迅(173)

男新人
陳偉霆,盧廣沖,狄易達,徐浩

女新人
G.E.M,陳詩慧,馮曦妤,胡杏兒

新組合
Rubber Band,Square,Mr
--
今年終於改為3點鐘做,場show overrun都唔使好使上年,要12點幾
急腳跑去搭機鐵出機場轉N車咁麻煩(不過巴士公司因而賺少幾蚊)

睇斥測樂壇網頁對今年叱吒帶點不滿,原因都因為不少後起之秀
如方大同,王菀之,張敬軒等未能站在台上更高處,反而某些歌手如
陳奕迅,楊千嬅仍然有獎囉

每逢年尾總會話唱片公司要爭囉乜獎乜獎,講真如果唱片公司要花
心機去爭幾多獎,倒不如花更多時間去做好首歌,點去sell歌行台,總
好過囉個獎輸品格,雖則有d歌真係唔知點解唔肯播,係唱片公司定
係電台問題,天曉得

回正題,陳奕迅楊千嬅囉男女銅其實預計之內(商台buy佢兩個,無計)
搞到王菀之張敬軒今年暫得一個獎(或者係我最喜愛囉番,唔奇)

男歌手真係真係覺得方大同值得奪金,只不過遊戲規則下輸被古巨基,
但預見方大同,張敬軒,Juno同側田將會成為新一代男歌手大熱

Kay媽呢期入院搞到無宣傳,但同期容祖兒又無宣傳,所以Kay媽1月1日
應該要ready份講稿

男女新人仍然亂,但估計陳偉霆,G.E.M同Rubber band摘冠機會高

十首歌曲仲有調整空間,不過一定係《囍帖街》

至尊唱片,網民話《Wonder Miriam》可以囉就唔多信,自己係fans都
覺得《Binary》囉較合理,因為身邊不少朋友唔買碟都專登去買

其餘無太大意見,睇下黎緊4期會有乜古怪賽果出現

益童學校,全民教育
FA9671 發表於 2008-11-17 02:54 | 顯示全部樓層
今年容祖兒無乜花時間o係香港樂壇到,我數得出既得首跑步機上,所以今年金獎未必係佢攞lu
至於楊千嬅今年都一樣無乜爆既新作,睇怕都係食老本,所以銅獎都合理
kachun28 發表於 2008-11-17 12:23 | 顯示全部樓層
Eason都有份 ??
好多港人都唔聽佢既國語歌都有份拎男歌手銅獎??
真係擺明造馬喎!

雖然我自己非常鐘意Eason,但係都冇理由咁刻意造個獎佢拎先得架。
咁軒仔呢? 今年佢都幾紅喎,男歌手居然冇佢份?

叱吒成日以公信第一自居,但係呢幾年頒獎典禮,
我見唔到有咩野公信力可言......
SmiTHy 發表於 2008-11-17 15:25 | 顯示全部樓層

"Wonder Miriam" Airplay 得398, 以家只係第四, 如果佢真係有既話真係唔多信...
陳奕迅394次, 我估第三都有佢...
容祖兒要金真係好難, 阿KAY都有648次AIRPLAY, 佢得576...
係咪造馬就唔知啦, 但係有新歌PLUG左上去, 第三機會大, 第三位既JAN都唔會PLUG歌...
男新人大多都William, 屈左第二位狄易達五十幾次...
女新人都會係GEM, 胡囧囧就炆左小小, 以家女新人中第7...
SunnyJacky9094 發表於 2008-11-17 19:31 | 顯示全部樓層
阿Jan首我地大家......基本上只係因為有Part 1 + 2 先谷到咁勁
700萬人裏, 我選擇了你。
~誰@359~ 發表於 2008-11-17 20:58 | 顯示全部樓層
如果阿GEM可以o係叱吒拎到女新人金獎,對佢日後發展同知名度都會有唔少幫助
字大只顯得人自大
何文田 發表於 2008-11-17 22:54 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

應該係G.E.M.攞女新人金獎啦

"等一個他"&"Where did you go?"播放率都比其他新人高,最少過50

其次就應該係FionaFung&麥家瑜

但如果方珈悠首"最緊要快"繼續狂播同出得切碟嘅話,咁就可能攞銀獎啦~

今年3點做真係明智,次次都over-run都好緊要~仲要係山卡啦咁遠
ps仲記得上年1月1號一到食消夜一到聽林狗talk show
prmy3008 發表於 2008-11-17 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 SmiTHy 於 2008-11-17 03:25 PM 發表
"Wonder Miriam" Airplay 得398, 以家只係第四, 如果佢真係有既話真係唔多信...
陳奕迅394次, 我估第三都有佢...
容祖兒要金真係好難, 阿KAY都有648次AIRPLAY, 佢得576...
係咪造馬就唔知啦, 但係有新歌PLUG左上去,  ...

576 同 648 爭 72 次 ap
要注意既係容祖兒有第三 plug 愛怪物的你
現尚在儲 ap 既中游位置
而十字架(應該)係第 46 周黯然落榜

除非 kay 媽好似上年咁, 12 月 plug 新歌
否則金銀位置連當事人都唔能夠 "坐定粒六"
睇往績, joey 係卡啦卡啦咁坐金銀位既
即係一年金, 下一年銀, 再下一年金
唔知今年能唔能夠打破呢個宿命
拿個 "雙年金"

kay 媽今年真係未係時候
希望下年會係 kay 媽 + hin 仔用奪叱吒男女金獎喇
HY2190
~誰@359~ 發表於 2008-11-17 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 何文田 於 2008-11-17 22:54 發表
應該係G.E.M.攞女新人金獎啦

"等一個他"&"Where did you go?"播放率都比其他新人高,最少過50

其次就應該係FionaFung&麥家瑜

但如果方珈悠首"最緊要快"繼續狂播同出得切碟嘅話,咁就可能攞銀獎啦~

今年3點做真係明 ...

同埋睇GEM個款應該仲會有第三plug,AP仲有得放甩
字大只顯得人自大
timmylee 發表於 2008-11-18 00:14 | 顯示全部樓層

相信最後能趕上尾班車入叱吒十大既只有 撈月亮的人, 6星期已達~120ap, 距離十大死線不遠(~175ap)
而青山黛瑪播唔起, 播左9星期都唔夠100ap, 相信唔會入到.

女新人金100%係G.E.M., 除非903當王若琳係新人~
香港科技大學(北) 91P