hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 九龍南綫車費跟現時西鐵綫一樣
開啟左側

九龍南綫車費跟現時西鐵綫一樣

SSBT 發表於 2008-11-19 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2008-11-19 00:45 發表

有 3 點想大家一併考慮:
西鐵車費比東鐵高得多. 上水到中環 $16.3, 西鐵屯門出發 $21.9, 上水丁旺角 $9.9, 屯門出發 $15新界西發展程度比新界東低, 潛力及空間較大, 呢個係事實.新界西出市區有好多公路, 不過接近市區就會開始塞車, 連翔道入尖沙咀, 干諾道西入中環. 條件唔會比新界東好好多
但係西鐵咁少站,比東鐵快出到市區喎 .. 仲有唔好忘記,東鐵列車誤點問題係相對地非常嚴重的新界東既公路都唔好得新界西好多 .. 吐公、獅隧一定塞 .. 仲未出到市區喎
=0=
tony 發表於 2008-11-19 01:40 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2008-11-18 22:56 發表

講得好!
不過屆時只怕就算「收費與現時在美孚轉荃灣綫(普通)一樣」(即$16.8),如果那條K巴線摺了的話,某地區的貴賓們也可能會大表不滿,投訴昔日可選擇$12.9的方式到尖東,現在就一定要$16.8,係變相加價、逼人搭貴車、剝削選 ...

不平則鳴,有何問題?
坑灰未冷山東亂,劉項原來不讀書。
ahbong 發表於 2008-11-19 03:18 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2008-11-18 22:56 發表

講得好!
不過屆時只怕就算「收費與現時在美孚轉荃灣綫(普通)一樣」(即$16.8),如果那條K巴線摺了的話,某地區的貴賓們也可能會大表不滿,投訴昔日可選擇$12.9的方式到尖東,現在就一定要$16.8,係變相加價、逼人搭貴車、剝削選擇權

咩變相加價
擺到明就加
一年前 701 / 702 已經如是
由得你投訴

選擇權無人剝削你
我見到既反而係新界西居民多左一種快捷出尖沙咀既選擇
亦無人逼你搭西鐵
你大可以搭 269B/268B/260X
一定平過 $16.8

變通一點吧
我無聽過 $12.9 係 "一世不變"
當日 701 / 702 無免費轉乘
亦有人搭番巴士
選擇權永遠在乘客手上
mckhgc 發表於 2008-11-19 07:37 | 顯示全部樓層

原帖由 tony 於 2008-11-19 01:40 發表

不平則鳴,有何問題?

請問有幾咁「不平」呢?
係咪永遠唔起九龍南線,繼續南昌轉K16就最好?
南線通車後,你地去尖東/尖沙咀,相比o係美孚轉荃灣線,快左,收費一樣,而且你唔鐘意的話,仲有大把巴士
但人地呢?慢左,但收費亦一樣,而且巴士服務亦遠遠不及你地好,而且唔好唔記得條270A就係因為畀邊度D線霸晒quota,攪到又係去唔到尖咀
mckhgc 發表於 2008-11-19 07:49 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2008-11-19 01:19 發表
但係西鐵咁少站,比東鐵快出到市區喎 .. 仲有唔好忘記,東鐵列車誤點問題係相對地非常嚴重的新界東既公路都唔好得新界西好多 .. 吐公、獅隧一定塞 .. 仲未出到市區喎 ...

仲有一點,西鐵幾錢,就真係幾錢,東鐵呢?除左大埔某幾條村(仲要只限星期一至六,公眾假期除外),否則你一個唔好彩唔近佢D站,就要畀多三四蚊小巴/九巴賺,就算近佢D站,如果你近既只係馬鞍山線既站(沙田絕大部份人口集中在較近馬鞍山線的城河東),一樣有駁腳費,只係較用小巴/九巴駁平咁解(除非去北區同過境,睇下東鐵沙田段同馬鞍山線既收費差別就知),計埋呢度,其實唔平得過西鐵好多

仲有東鐵服務比西鐵差得多,東鐵班次不穩(有大陸車經過唔使講,就算冇,都可以呢班要等成六分鐘,下班就一分鐘內到)、碌車(尤其南行)、仲要同大包小包過境客一齊逼......

laikingsouth 發表於 2008-11-19 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2008-11-19 07:37 發表

但人地呢?慢左,但收費亦一樣,而且巴士服務亦遠遠不及你地好,而且唔好唔記得條270A就係因為畀邊度D線霸晒quota,攪到又係去唔到尖咀

之前在九巴的聯絡小組,小弟都提出過「有人無車搭,有車無人搭
(270A vs 63X)」的問題。只見九巴的職員O哂咀,無正面答到
呢個問題。
N672D 發表於 2008-11-19 10:50 | 顯示全部樓層

尖東站較貴既收費好似同造價有關。
綠色線起星期六下午,十足似上班時間
LAK2 發表於 2008-11-19 11:01 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyng 於 18-11-2008 06:36 PM 發表

應是指「收費結構與現時一致」的意思,如是者,西鐵線各站往尖東站及紅磡站的收費應與現時一樣($16.8),而柯士甸站的收費則參考九龍站或佐敦站($15.8)。

但因兩鐵已合併,九鐵在九龍南線的建議書擬議的「九龍南線的收費結構容 ...

講呢句野時西鐵定價$16.0, 所以收$16.8係無違反當時承諾
h2o 發表於 2008-11-19 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2008-11-19 11:01 發表

講呢句野時西鐵定價$16.0, 所以收$16.8係無違反當時承諾

咁講有 d 似玩文字遊戲 ....... 冇寫明的話正常都係應該以同一時期 (即九龍南線通車後) 的車費來比較
tony 發表於 2008-11-19 11:14 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2008-11-19 07:37 發表

請問有幾咁「不平」呢?
係咪永遠唔起九龍南線,繼續南昌轉K16就最好?
南線通車後,你地去尖東/尖沙咀,相比o係美孚轉荃灣線,快左,收費一樣,而且你唔鐘意的話,仲有大把巴士
但人地呢?慢左,但收費亦一樣,而且巴士服務亦遠遠不及你地 ...

那只是個人意見,我不敢說有資格代表一眾人。不過我相信一向約十三元的車費,以此等理由而加至約十七元,恐怕不服眾了,除非那些人對鐵路公司有特別感情。

你說新界西北往九龍有其他選擇,又甚麼巴士甚麼甚麼別人的選擇更少,其實你不滿意其他區域的交通,那是巴士或鐵路公司的問題,我想也跟西鐵無關,不回了。

坑灰未冷山東亂,劉項原來不讀書。