hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) <重要警告>唔想被罰$500,學生搭地鐵要小心 ...
開啟左側

<重要警告>唔想被罰$500,學生搭地鐵要小心

simon12 發表於 2005-7-28 16:43 | 顯示全部樓層

[ref=318202]VA63[/ref]  在 2005-7-28 04:37 PM 發表:

講自己公司By-law囉.
"任何全日制(12-25歲)學生必須持有個人八仔搭地鐵,否則須繳付成人車費"
等等啦
同間接婉轉地回應"你住新界唔代表你唔知12歲以上學生必須持有個人八仔搭地鐵
你唔知你既 ...

咁樣大陸人來香港個d用半價票又點罰,好像沒作用?
JN6854 發表於 2005-7-28 17:12 | 顯示全部樓層
[ref=318191]ronaldlau[/ref]  在 2005-7-28 16:08 發表:

重有... 做乜要袋兩張八達通呢?
唔知有自動增值並係唔鐘意增值呢?
而家學生買特惠車票都要有八達通<學生身份> la~
就只是因自己唔鐘意增值而用第兩張八達通又好似有o的那個 law~

地鐵唔會強迫你延續學生身份
不過唔續係個人問題,如果照用紫咭就「捉到肯定$500」
(佢到明唔會再出乘車證)

仲有,如果個人八達通「註有學生身份」
唔可以申請自動增值服務
(相關請自行到八達通或各提供自動增值服務之銀行網站瀏覽)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
ronaldlau 發表於 2005-7-28 17:32 | 顯示全部樓層
[ref=318235]JN6854[/ref]  在 2005-7-28 05:12 PM 發表:

係唔可以申請自動增值服務

咁 18 歲以上, 又有往來戶口就應該可以wor~
好心改善o下啦...
hksf 發表於 2005-7-28 17:51 | 顯示全部樓層

[ref=318235]JN6854[/ref]  在 2005-7-28 17:12 發表:

係唔可以申請自動增值服務

我張個人八達通有學生身份,
一樣可以用信用卡自動增值
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
williamlaw8914 發表於 2005-7-28 18:20 | 顯示全部樓層
[ref=318202]VA63[/ref]  在 2005-7-28 04:37 PM 發表:

講自己公司By-law囉.
"任何全日制(12-25歲)學生必須持有個人八仔搭地鐵,否則須繳付成人車費"
等等啦
同間接婉轉地回應"你住新界唔代表你唔知12歲以上學生必須持有個人八仔搭地鐵
你唔知你既事,錢照罰架啦"

基本上,在《普通法》的制度下,不知道這個法律/例的規定並不是一個求情的理由,所以不知道這個法律/例的規定在香港是不會得到減少刑罰或取消控罪的
asv2 發表於 2005-7-28 18:57 | 顯示全部樓層
[ref=318235]JN6854[/ref]  在 2005-7-28 05:12 PM 發表:
唔可以申請自動增值服務

咁銀行黎做Promo,疊八達通自動增值申請書係度,
係咪淨係打算sell俾老師?

http://www.octopuscards.com/cons ... ad/tc/agreement.jsp
麻煩JN6854幫我睇睇個條款,quote番你所講既限制出黎丫
我驚我眼大睇過龍

[ Last edited by asv2 on 2005-7-28 at 19:01 ]
johnkwok 發表於 2005-7-28 19:12 | 顯示全部樓層

[ref=318087]simon12[/ref]  在 2005-7-28 01:56 PM 發表:

回覆樓主問題:
遇上這種情況,如果不同意簽下同意書繳交$500附加費,便衣員又不給你走,你可以報警,叫警察來,看便衣員點.....

畢竟便衣職員全部都是外判員工,不是地鐵公司的。

便衣職員雖然係外判員工,但係佢地已被地鐵授權為地鐵附例中既Authorized Person獲授權人士。佢響地鐵入面既執法權同地鐵僱員完全一樣。

下次你被人捉到,不妨試下唔俾$500,報埋警話有地鐵外判員工查你飛,睇下警察會拉邊個返差館?!
johnkwok 發表於 2005-7-28 19:16 | 顯示全部樓層
[ref=318124]simon12[/ref]  在 2005-7-28 02:53 PM 發表:

其實個位受害人即使向地鐵上訴都沒用,因為地鐵只顧錢,不近人情。建議各位受害者去找立法會議員劉江華辛訴,畢竟他是交通事務議員。

搵劉江華又如何?

唔通曾特首個仔/女被人捉到,又唔使罰咩?搵完劉江華咪又係要磅水~
johnkwok 發表於 2005-7-28 19:24 | 顯示全部樓層
[ref=318120]simon12[/ref]  在 2005-7-28 02:46 PM 發表:

比著係我,我會比極速逃離車站,看佢地點追(筆者不故勵大家咁做)

不過如果不理會便衣員的要求出示車票,以極速速度跑入列車,你估佢地會點?#(筆者不故勵大家咁做)

呢個情況,就有如你去金鋪打劫完,被差佬追一樣。

你咪試下走唔走得甩o羅~俾你走得甩一次,遲早咪又會被人捉到~

咁辛苦為乜呢?唔同意地鐵呢d大商家佬提供既帶有壓榨性既所謂特惠,咪唔好坐地鐵o羅,又無人迫你坐。

又要嫌三嫌四,話人地申請麻煩,要憑學校既學生證半價,你咪又試下叫巴士公司去俾半價,睇下有無公司會理你先啦。
hkmodel 發表於 2005-7-28 19:36 | 顯示全部樓層

其實可唔可以咁講 :

學生有車船津貼 , 故各交通機構都取消了學生優惠 .
唯獨地鐵有限度保留 , 咁地鐵是否十惡不赦呢 ?

如果申請了地鐵學生身份 及 申請了車船津貼 ,
咁其實係唔係 Double Benifit 呢 ?

既然享受緊雙重福利 , 咁係唔係應津守地鐵的條件呢 ?
我唔覺得地鐵的條件過份 , 會唔會返而各位過份了呢 ?

正如版友所說 , 地鐵職員根本無能力去証實大家的學生証
是否真實 / 過期 , 咁最簡單的方法 , 咪就係向地鐵預先申請 ,
核實學生身份囉 . 收 $20 , 係唔係真係咁貴呢 ? 人地都要專登
請人黎做野啦 .

咁既然有車船津貼 , 付出$20 , 可享有學生優惠的雙重福利 ,
係唔係真係地鐵搵笨呢 ? 調轉 , 如果九鐵做相同的野 ,
我相信新界大部份學生 , 都即刻拿 $20 去申請 , 以用半價撘車 .
再者 , 版友亦指出 , 申請輕鐵學生身份 , 都可以等同申請地鐵
學生身份 , 咁走去申請輕鐵學生身份咪唔駛錢囉 .

我覺得地鐵的做法無問題 , 既然大家想拿著數 , 就要依人地的
規則 . 你唔同意人地的規則 , 你咪唔好地鐵半價囉 , 無人拿刀
迫你架 . 唔通超級市場某貨品買 1 送 1  , 你只買一件 , 就硬要人
半價賣俾你 ? 想半價 , 就要依人家的規則 , 買 2 件 .

我覺得最主要的問題 , 係要令大家知道地鐵呢個規則 .

其實我見以上好多版友都知地鐵呢個規則 ,
但只係覺得學生證已證明係學生 , 應可代替學生身份八達通 .
唔應該比人&#32632;錢 . 但實情係 , 你無遵守地鐵定下的規則 ,
比人&#32632;係應份的 .

最簡單的方法 , 其實在開學時 , 每間學校都向學生講一次
地鐵呢個規則 , 由學生自己決定是否申請便可 .

[ Last edited by hkmodel on 2005-7-28 at 19:43 ]