hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) <重要警告>唔想被罰$500,學生搭地鐵要小心 ...
開啟左側

<重要警告>唔想被罰$500,學生搭地鐵要小心

JN6854 發表於 2005-7-28 19:47 | 顯示全部樓層

[ref=318366]asv2[/ref]  在 2005-7-28 18:57 發表:

咁銀行黎做Promo,疊八達通自動增值申請書係度,
係咪淨係打算sell俾老師?

http://www.octopuscards.com/cons ... ad/tc/agreement.jsp
麻煩JN6854幫我睇睇個條款,quote ...

以本人印象所得
以往銀行所推0既係個人用而非全家
現則全部以家庭為單位
若然有錯,只需指出即可
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
dennis28a 發表於 2005-7-28 21:12 | 顯示全部樓層
[ref=318461]JN6854[/ref]  在 2005-7-28 07:47 PM 發表:

以本人印象所得
現則全部以家庭為單位
若然有錯,只需指出即可

根小弟之記憶,八達通的自動增值服務是有「為親友自動增值」一計劃,未知閣下是否使用此計劃?

補充(各銀行因而有異):

中銀銀行:
「主卡卡戶可為自己及最多3位年滿12歲的家庭成員申請"八達通自動增值"服務。」

中銀銀行的八達通的自動增值服務:
http://www.boci.com.hk/tw/creditcard/boci_cc_ex_octopus.htm

[ Last edited by dennis28a on 2005-7-28 at 21:17 ]
惡意回復是不道德的行為。
asv2 發表於 2005-7-28 21:16 | 顯示全部樓層
[ref=318461]JN6854[/ref]  在 2005-7-28 07:47 PM 發表:

以本人印象所得
現則全部以家庭為單位
若然有錯,只需指出即可

"個人用"係指只限持卡人申請服務?
"以家庭為單位"係指"為親友自動增值"服務?

我唔係好明你講乜.....#:-[#:-[
Raymond 發表於 2005-7-28 21:32 | 顯示全部樓層

[ref=317654]dennis28a[/ref]  在 2005-7-28 03:11 AM 發表:

可以解答大家,一個不合「學生身份」資格的人士(如:海外留學生),根本不能使用學生八達通乘坐地鐵,亦不能申請「學生身份」資格。

希望閣下明白,根據地鐵的指定,「學生身份」資格只適用於現正就讀於本 ...

閣下完全誤解了我的意思

唔用個人咭就等如不出示「學生身份」證件而使用學生八達通乘坐地鐵嗎?
咁都比你講得到
好......
simon12 發表於 2005-7-28 22:00 | 顯示全部樓層
撒除學生身份,如果小童用了長者八達通或長者使用小童八達通被便衣員查票後都要罰款?

咁如果小童和長者使用成人八達通都話是用錯車票,這樣都要罰款?
dennis28a 發表於 2005-7-28 22:23 | 顯示全部樓層
[ref=318726]simon12[/ref]  在 2005-7-28 10:00 PM 發表:

撒除學生身份,如果小童用了長者八達通或長者使用小童八達通被便衣員查票後都要罰款?

咁如果小童和長者使用成人八達通都話是用錯車票,這樣都要罰款?

在正常角度,成人八達通被視作為正價收費,而且亦註明適用於「任何年齡」,即不存在閣下所說的問題。

而小童使用長者八達通或長者使用小童八達通亦會有機會被罰款。

八達通的種類:
http://www.octopuscards.com/cons ... ardtype/tc/loan.jsp

[ref=318645]Raymond[/ref]  在 2005-7-28 09:32 PM 發表:

閣下完全誤解了我的意思

唔用個人咭就等如不出示「學生身份」證件而使用學生八達通乘坐地鐵嗎?
咁都比你講得到
好......

應是閣下完全誤解了我的意思,如果個人八達通附有「學生身份」;或出示「學生身份」證件而使用學生八達通,根本沒有問題。
惡意回復是不道德的行為。
ATR1 發表於 2005-7-28 23:04 | 顯示全部樓層

[ref=318235]JN6854[/ref]  在 2005-7-28 17:12 發表:
仲有,如果個人八達通「註有學生身份」
係唔可以申請自動增值服務
(相關請自行到八達通或各提供自動增值服務之銀行網站瀏覽)

邊個講o架?
我個friend先用緊...唔通每一次o既增值係八達通公司送比佢o既?!

或者你可以講做唔做係唔同銀行o既唔同決定,但至少兩者一定唔係
等號。

麻煩下次查清楚少少...
amtrak 發表於 2005-7-28 23:17 | 顯示全部樓層
[ref=318442]hkmodel[/ref]  在 2005-7-28 07:36 PM 發表:

其實可唔可以咁講 :

學生有車船津貼 , 故各交通機構都取消了學生優惠 .
唯獨地鐵有限度保留 , 咁地鐵是否十惡不赦呢 ?

如果申請了地鐵學生身份 及 申請了車船津貼 ,
咁其實係唔係 Double Benifit 呢 ?

既然享受緊雙重福利 , 咁係唔係應津守地鐵的條件呢 ?
我唔覺得地鐵的條件過份 , 會唔會返而各位過份了呢 ?

正如版友所說 , 地鐵職員根本無能力去証實大家的學生証
是否真實 / 過期 , 咁最簡單的方法 , 咪就係向地鐵預先申請 ,
核實學生身份囉 . 收 $20 , 係唔係真係咁貴呢 ? 人地都要專登
請人黎做野啦 .

咁既然有車船津貼 , 付出$20 , 可享有學生優惠的雙重福利 ,
係唔係真係地鐵搵笨呢 ? 調轉 , 如果九鐵做相同的野 ,
我相信新界大部份學生 , 都即刻拿 $20 去申請 , 以用半價撘車 .
再者 , 版友亦指出 , 申請輕鐵學生身份 , 都可以等同申請地鐵
學生身份 , 咁走去申請輕鐵學生身份咪唔駛錢囉 .

我覺得地鐵的做法無問題 , 既然大家想拿著數 , 就要依人地的
規則 . 你唔同意人地的規則 , 你咪唔好地鐵半價囉 , 無人拿刀
迫你架 . 唔通超級市場某貨品買 1 送 1  , 你只買一件 , 就硬要人
半價賣俾你 ? 想半價 , 就要依人家的規則 , 買 2 件 .

我覺得最主要的問題 , 係要令大家知道地鐵呢個規則 .

其實我見以上好多版友都知地鐵呢個規則 ,
但只係覺得學生證已證明係學生 , 應可代替學生身份八達通 .
唔應該比人&#32632;錢 . 但實情係 , 你無遵守地鐵定下的規則 ,
比人&#32632;係應份的 .

最簡單的方法 , 其實在開學時 , 每間學校都向學生講一次
地鐵呢個規則 , 由學生自己決定是否申請便可 .

呢個reply係成條thread最中肯的.呢個遊戲就係咁玩,唔遵守規則就當然要罰啦.地鐵執法係應該,寬恕係人情;上市公司賺錢係應該,回饋社會係最好,但非必然.

其實取消學生優惠都幾好,以免下一代像藍圖二千講...太倚賴地鐵,對地面世界全冇方向感.仲有可能降低成人票價...
HKT, Volvo B10TL Wright, Gillig Phantom
JN6854 發表於 2005-7-28 23:45 | 顯示全部樓層
[ref=318577]dennis28a[/ref]  在 2005-7-28 21:12 發表:

根小弟之記憶,八達通的自動增值服務是有「為親友自動增值」一計劃,未知閣下是否使用此計劃?

補充(各銀行因而有異):

中銀銀行:
「主卡卡戶可為自己及最多3位年滿12歲的家庭成員申請"八達通 ...

根據本人記憶
以往個人八達通咭之自動增值只供個人享用
而且當時未有提供予個人學生八達通咭持有人
(增值額高達每次 $250)

而剛才經翻查好幾家較大型銀行的申請表
現時可為 主卡卡戶及其「不多於3位 12歲或以上家族成員」
提供自動增值服務 (甚至可以選擇不同增值額)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
tomtom2015 發表於 2005-7-29 00:05 | 顯示全部樓層

[ref=316857]dennis28a[/ref]  在 2005-7-27 06:04 PM 發表:

錯錯錯...大家全錯...

小弟先要解釋一點東西,唔知舊文仲係唔係度。

今年底,紫色八仔會永遠消失。

[ Last edited by dennis28a on 2005-7-27 at 18:05 ]

小弟想問消失的定義是甚麼?
不再發行?
還是不會在有人使用?謝謝