hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) <重要警告>唔想被罰$500,學生搭地鐵要小心 ...
開啟左側

<重要警告>唔想被罰$500,學生搭地鐵要小心

hkmodel 發表於 2005-7-30 17:59 | 顯示全部樓層

[ref=320813]M[/ref]  在 2005-7-30 01:39 PM 發表:
同理,使用假冒學生證亦係刑事罪。學生證有假,長者卡亦可能
有假,點解地鐵又唔要求所有享有長者優惠既人要申請個人卡先
有優惠?

如果強迫老人使用個人卡既話,照之前板友所言對地鐵都未必冇
好處WOR,係地鐵唔敢做驚俾政客責罵還是其他原因?

長者咭得一款 , 要學點分辨唔會太難 .
但學校有幾多間 ? 學生証有幾多款 ?

地鐵唔咁做 , 唔係驚俾政客責罵 , 係根本無需要 .

最重要係 ,
學生唔申請學生優惠 , 有車船津貼 , 已經係半價 .
但老人家有無車船津貼 , 如果無老人優惠 , 就已經係全費 .

如果政府比車船津貼老人家 , 地鐵再收 $20強迫老人使用個人卡
再俾多個半價優惠 , 我唔信 D 老人家會嘈 , 仲返而即刻申請添 .
virus 發表於 2005-7-30 18:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
M 發表於 2005-7-30 18:20 | 顯示全部樓層
[ref=321038]hkmodel[/ref]  在 2005.7.30 17:59 發表:

最重要係 ,
但老人家 ...

要注意的是,學生車船津貼僅資助學生往返學校。

還有,香港幾乎所有交通工具都有老人半價,就價
政府有冇津貼,老人家依然咁樣搭車。

問題係,若果唔俾20蚊既話咁搭地鐵就要全價。

ps 其實政府應該鼓勵學校將學生證轉為國際學生證,
台灣已經推出含國際學生證功能既交通卡,韓國既大
學更加已經用哂國際學生證。國際學生證只得一種,
我諗地鐵應該都幾難分辨唔到卦。而且國際學生證持
有人響全球各地都可以享有優惠,總好過用20蚊只能
使用地鐵既學生優惠吧!

[ Last edited by M on 2005-7-30 at 18:25 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
joelty 發表於 2005-7-30 19:06 | 顯示全部樓層

[ref=321038]hkmodel[/ref]  在 2005-7-30 05:59 PM 發表:

最重要係 ,
但老人家 ...

只要滿65歲就已經可以享用長者優惠,
要分辨不難
lf5499 發表於 2005-7-30 19:25 | 顯示全部樓層
amtrak 發表於 2005-7-30 20:14 | 顯示全部樓層
[ref=321062]M[/ref]  在 2005-7-30 06:20 PM 發表:

要注意的是,學生車船津貼僅資助學生往返學校。

還有,香港幾乎所有交通工具都有老人半價,就價
政府有冇津貼,老人家依然咁樣搭車。

問題係,若果唔俾20蚊既話咁搭地鐵就要全價。

ps 其實政府應該 ...

你用老人家就已經唔岩啦,咁小朋友駛唔駛整翻張幼稚園證比地鐵?..

問題係所有年過65的長者及3-11歲的小朋友有半價優惠,但係唔係所有12-25歲既人係全日制學生.
HKT, Volvo B10TL Wright, Gillig Phantom
M 發表於 2005-7-30 20:56 | 顯示全部樓層

[ref=321198]amtrak[/ref]  在 2005.7.30 20:14 發表:

你用老人家就已經唔岩啦,咁小朋友駛唔駛整翻張幼稚園證比地鐵?..

問題係所有年過65的長者及3-11歲的小朋友有半價優惠,但係唔係所有12-25歲既人係全日制學生.

言下之意,外地老人搭地鐵都可以半價?

別忘記香港係有九年免費教育,除非係遊客,否則12至15歲
既香港乘客係可以享有優惠既。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
williamlaw8914 發表於 2005-7-31 00:38 | 顯示全部樓層
[ref=321238]M[/ref]  在 2005-7-30 08:56 PM 發表:

言下之意,外地老人搭地鐵都可以半價?

以下資料,是根據地鐵的《車票發出條件》的資料回答的

1.是的,所有年齡在65歲或以上人士乘搭地鐵都享用優惠車費

2.香港雖然是實行九年強迫性免費教育,但是並不是所有在香港居住的學生都會在香港讀書的,

有部分學生是在外地讀書的

不在香港讀書,自然是沒有資格在地鐵享用優惠車費
chrisappear 發表於 2005-7-31 01:43 | 顯示全部樓層
[ref=321238]M[/ref]  在 2005-7-30 20:56 發表:

所以凡係中一學生申請,地鐵都會批三年有效期囉.
話說回來,雖然本地九年免費教育屬強制性,但並不代表沒有人在初中期間輟學.
brian 發表於 2005-7-31 03:28 | 顯示全部樓層

[ref=320813]M[/ref]  在 2005-7-30 01:39 PM 發表:
地鐵每年收左學生20蚊,想退都冇得退,根本不存在什麼「
回本」。

每程優惠價又點?機場快線都冇學生優惠啦,假日搭地鐵學
生可能仲貴過有用特惠站既成人呢(註)!

(註)
實施老幼兩元搭車優惠期間,周日及公眾假期乘搭地鐵由太
子去油麻地所需價錢:

成人: $ 3.8
使用特惠站的成人: $ 1.8
學生: $ 2.4
小童及長者: $ 2.0
如果你唔俾呢廿蚊,用成人車資坐地鐵,包保一年入面唔只用多廿蚊坐地鐵~ ( 如果一年入面坐少過十次唔計 )
絕大部份學生有幾可坐機場快線丫,佢係專for機場,唔係普通市線,車費都特別貴,冇特惠有何出奇?
計特惠站﹑冇o野好講啦~ 個個都得閒特登行去特惠站"o都一o都"咩?