hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) <重要警告>唔想被罰$500,學生搭地鐵要小心 ...
開啟左側

<重要警告>唔想被罰$500,學生搭地鐵要小心

nwfb1110 發表於 2005-7-27 20:03 | 顯示全部樓層

[ref=317010]simon12[/ref]  在 2005-7-27 07:58 PM 發表:
如果咁講,倒不如地鐵取消學生優惠,所有12歲或以上的乘客需付成人車資。

呢樣野講得通喎,
因為現時政府有車船津貼俾學生申請的。
宏  Wang
M 發表於 2005-7-27 20:09 | 顯示全部樓層
[ref=316919]hksf[/ref]  在 2005.7.27 18:44 發表:

冇有效o既優惠証件搭車,
根本係學生o既問題

自己犯規在先,
仲有得抵賴?

問題係事主已經有學生證證明佢係學生身份,但依然要俾地鐵
罰錢。

再者,照你咁講,住響新界或香港島一d冇地鐵既地區既學生搭
地鐵豈不是要付成人車費?佢地搭地鐵既次數又少,說不定佢r
地認為反正住得呢d地區都唔會成日用地鐵,申請個人八仔有乜
用。如果係咁,地鐵正好剝削佢地享有半價既權利。

另回 DENNIS28A:
呢個咪就係地鐵同九鐵既問題囉,一個有,一個冇。
不過用得學生八達通既搭九鐵要俾全費架啦,除非佢係有心買
小童飛或者用小童八達通搭九鐵又或者入閘機壞左,明明係學
生卡都當左係小童卡。

另回 SIMON12:
家陣地鐵既所謂學生優惠有同冇有乜分別,未見官先打廿大板
,未享有優惠先俾20大元,地鐵根本就是壓榨學生。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
M 發表於 2005-7-27 20:10 | 顯示全部樓層
[ref=317018]nwfb1110[/ref]  在 2005.7.27 20:03 發表:

呢樣野講得通喎,
因為現時政府有車船津貼俾學生申請的。

香港有幾多機構肯俾學生優惠呀?
老人優惠就大把,幾乎乜交通工具都有半價優惠,有d更加
係齋岩老年人,細路仔冇份。

香港既公交商總是當學生係搖錢樹,呢D實在係唔要得,連
附近城市搭巴士都有學生優惠,香港D公交商完全係冇社會
良心

再者,車船津貼對好多學生而言只是杯水車薪,政府應該
局部取消車船津貼並強迫所有公共交通工具提供學生優惠,
否則收回營辦權及罰款。不過政府似乎是為商人著想,香
港學生們,你們仍繼續捱貴車吧!

個人認為政府應立即收回地下鐵路公司的所有經營權,並
轉讓給全港市民及向所有申請個人八達通的學生賠償已繳
付的行政費及個人八達通按金,地鐵是全港市民的財產!

[ref=317045]nwfb1110[/ref]  在 2005.7.27 20:23 發表:

這樣要回復到六七十年代啦,
當時搭巴士,渡輪及火車都有學生優惠。

其實九鐵都曾經設立過學生優惠,
但後來因為政府設有車船津貼先至取消學校優惠。

一定要立即回復。政府旗下的九鐵響80年代帶頭取消學生
優惠,簡直就是漠視學生需要。

學生車船津貼只津貼學生往來學校與住所的路程,完全是
限制了學生的行動範圍,同時它亦設有入息審查,對中產
學生不公平。

[ Last edited by M on 2005-7-27 at 20:38 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
nwfb1110 發表於 2005-7-27 20:23 | 顯示全部樓層

[ref=317026]M[/ref]  在 2005-7-27 08:10 PM 發表:

附近城市搭巴士都有學生優惠 ...

這樣要回復到六七十年代啦,
當時搭巴士,渡輪及火車都有學生優惠。

其實九鐵都曾經設立過學生優惠,
但後來因為政府設有車船津貼先至取消學校優惠。
宏  Wang
simon12 發表於 2005-7-27 20:42 | 顯示全部樓層
咁地鐵迫學生們申請個人學生八達通是否&#25598;笨?
barking 發表於 2005-7-27 21:15 | 顯示全部樓層
[ref=317026]M[/ref]  在 2005-7-27 08:10 PM 發表:

再者,車船津貼對好多學生而言只是杯水車薪,政府應該
局部取消車船津貼並強迫所有公共交通工具提供學生優惠,
否則收回營辦權及罰款。不過政府似乎是為商人著想,香
港學生們,你們仍繼續捱貴車吧!

咁我寧願要車船津貼啦, 很多學生計落有著數
如果政府買番地鐵公司做回公營機構就好了.

一定要立即回復。政府旗下的九鐵響80年代帶頭取消學生
優惠,簡直就是漠視學生需要。

學生車船津貼只津貼學生往來學校與住所的路程,完全是
限制了學生的行動範圍,同時它亦設有入息審查,對中產
學生不公平。

世界上有很多不公平, 年輕一點去熟習這個不公平的世界咪仲好~
ahbong 發表於 2005-7-27 21:24 | 顯示全部樓層

[ref=316919]hksf[/ref]  在 2005-7-27 06:44 PM 發表:

冇有效o既優惠証件搭車,
根本係學生o既問題

自己犯規在先,
仲有得抵賴?

我認為學生雖然有錯
但其行為並非存心瞞票
地鐵職員的做法實在太不近人情
U-157星之Kelvin 發表於 2005-7-27 21:28 | 顯示全部樓層
[ref=317026]M[/ref]  在 2005-7-27 20:10 發表:

附近城市搭巴士都有學生優惠,香港D公交商完全係冇社會
良心。

香港係無社會良心,包括銀行,何況是公交商啦!(近日在我身上發生的一件事後就已知道)

每間上市公司都以股東利益為由而對顧客悲鄙,香港又唔係共產,轉讓給全港市民,講笑咩!
kwyeung 發表於 2005-7-27 22:01 | 顯示全部樓層

附近城市搭巴士都有學生優惠 ...

我又睇唔出有乜問題...而家有車船津貼, 咁即係交通上必要的
開支唔駛有apply的學生俾。咁平時出街的交通支出, 即係非必要吧?
偏激點來說, 你出街玩要搭車搭船, 交通機構無責任提供學生優惠。
社會最多話交通機構無良心, 但無權逼佢地俾優惠。

[ Last edited by kwyeung on 2005-7-27 at 22:07 ]
238X 發表於 2005-7-27 22:05 | 顯示全部樓層

[ref=317112]barking[/ref]  在 2005-7-27 09:15 PM 發表:

世界上有很多不公平, 年輕一點去熟習這個不公平的世界咪仲好~

可惜大部份人的反應都只會是罵罵罵,
因為把錯都算到別人身上是最容易的事。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知