hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 九龍塘站之改善建議 (圖)
返回列表 發新帖
開啟左側

九龍塘站之改善建議 (圖)

樓主| arj39 發表於 2008-11-26 18:15 | 顯示全部樓層

原帖由 LAK2 於 2008-11-22 12:44 發表
有無諗過所有來自東鐵線北大堂既轉車客迫晒落一條電梯會點?!

改善一下路面既環境會更好...

原帖由 williamlaw8914 於 2008-11-22 19:27 發表

根本沒有可能一條電梯容納到東鐵線北大堂既轉車客的.......

除非增加電梯和升降機的...

唔知我幅圖唔夠清楚還是怎麼樣, 建議的從東鐵線轉觀塘線的北面轉線通道乘客是有兩條扶手電梯加一條樓梯落月台,
加上只有單向的轉車人流, 這樣的安排相信絕對足夠疏導轉線乘客.

原帖由 天空之神 於 2008-11-23 18:28 發表
點講都好 , 唔太合乎現時情況

將 CityU , 又一城 , 東鐵北面既轉車客迫落同一條梯 , 唔太明智既設計

來自 C 出口 (City, 又一城) 的乘客如果見到 觀塘線西大堂多人的話, 佢地自然會選用東大堂入閘架啦,
而且, 如上提及 觀塘線西大堂也有兩條扶手電梯加一條樓梯月台啦,
相信唔太可能有CityU , 又一城 , 東鐵北面既轉車客迫落同一條梯的情況發生吧..
da370 發表於 2008-11-26 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 arj39 於 2008-11-26 18:03 發表

九龍塘站 - 出閘人流

不可行呢,這樣令所有觀塘線-->東鐵線的人流集中晒在東鐵線月台的南面
東鐵線近南大堂的月台會聚集全部單一方向的人流,而且因為東鐵線月台不夠寬,而且仲有排隊位,令行人通道好窄

東鐵線月台俾人行的位置已經唔夠寬,將全部人流谷去南大堂,會令兩個月台塞晒人
我平時快步由車頭行去車尾都要3分鐘,所有東鐵線乘客由南大堂擴散去北大堂起碼用成個字啦
而且人流仲會倒塞係南大堂下底,會走十幾班車先上到車....

北大堂同近北大堂的月台係寬南面好多,跟你單一人流的做法會令北大堂冇咩人,南大堂谷爆晒人....

天空之神 發表於 2008-11-27 18:37 | 顯示全部樓層
原帖由 arj39 於 26/11/2008 18:15 發表

相信你冇諗過東鐵線 <> 觀塘線既問題
相信都唔可能用 2 條梯解決所有轉車客嘛
原本係分散左就話冇事姐 , 而家迫埋同一邊就有機會出事

而且 , 你迫哂 C 出口既客兜個大圈 ,
過完距離 C 出口既閘機之後 , 原來要同東鐵線既客共用同一條梯

http://hkitalk.net/HKiTalk2/atta ... 40&noupdate=yes

* 講真 , 張圖真係唔夠清楚(電梯果度)

-
最重要係 , 所謂人流管制 , 原來就係迫哂班轉車客係哂車頭(往油麻地) / 車尾(往觀塘)
絕對唔係一件好事

* 呢點已經冇響扣分果度講(太多野寫都出唔到)
.
 樓主| arj39 發表於 2008-11-28 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2008-11-27 18:37 發表

相信你冇諗過東鐵線 <> 觀塘線既問題
相信都唔可能用 2 條梯解決所有轉車客嘛
原本係分散左就話冇事姐 , 而家迫埋同一邊就有機會出事

而且 , 你迫哂 C 出口既客兜個大圈 ,
過完距離 C 出口既閘機之後 , 原來要同東鐵線既客共用同一條梯

http://hkitalk.net/HKiTalk2/atta ... 40&noupdate=yes

* 講真 , 張圖真係唔夠清楚(電梯果度)

-
最重要係 , 所謂人流管制 , 原來就係迫哂班轉車客係哂車頭(往油麻地) / 車尾(往觀塘)
絕對唔係一件好事

* 呢點已經冇響扣分果度講(太多野寫都出唔到)

議事論事, 我的提議當然唔係十全十美, 這也是為什麼要放上來討論.
但你也似乎太少看扶梯的乘載能力,
我也不在此提供太多數據, 但可以講o既係兩條扶梯絕對足夠疏導該等轉車人流呢~
當然信不信由你啦.

來自C出口的入閘乘客, 無論佢選擇那邊入閘的話也真的要行遠少少,
那可以說是人流管理學的缺點也可以說是優點...

張圖呢, 真係唔好意思, 唔夠清楚, 但我也不是專業的繪圖員, 可能好多細節也會畫得不夠好,
我只是想給各位對我的提議有個圖象化印象, 也只是一個輔助性質而已.

至於話"迫哂班轉車客係哂車頭(往油麻地) / 車尾(往觀塘)", 相信我在 #19 已經說明過我的見解, 不欲多說了.
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=343087&page=2#pid1343581

至於扣分, 一笑至之啦, 你看我入會以來也貼文不多, 分數也很少,
我貼呢篇文的目的也旨在交流意見, 呢d分數加或減對我來說又有甚麼用呢!

樓主| arj39 發表於 2008-11-28 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 da370 於 2008-11-26 19:52 發表

不可行呢,這樣令所有觀塘線-->東鐵線的人流集中晒在東鐵線月台的南面
東鐵線近南大堂的月台會聚集全部單一方向的人流,而且因為東鐵線月台不夠寬,而且仲有排隊位,令行人通道好窄

東鐵線月台俾人行的位置已經唔夠寬,將全部人流谷去南大堂,會令兩個月台塞晒人
我平時快步由車頭行去車尾都要3分鐘,所有東鐵線乘客由南大堂擴散去北大堂起碼用成個字啦
而且人流仲會倒塞係南大堂下底,會走十幾班車先上到車....

北大堂同近北大堂的月台係寬南面好多,跟你單一人流的做法會令北大堂冇咩人,南大堂谷爆晒人....

東鐵線各站的月台本身就係近郊式設計, 本身就係唔夠闊, 相信要等新的月台閘門建成後這問題才得以改善.
講返九龍塘站由南大堂往東鐵線一號月台(往羅湖/落馬洲方向)的兩條扶手電梯是一南一北兩個方向的,
相信大部分人也會選擇上往月台頭的那條扶梯, 那難免在南大堂會有點塞人的情況,
但也未至於要等十幾班先上到車, 以平均三分鐘一班計豈不是要等超過半個鐘先上到車? 俾著係咁, 我一定唔會坐火車喇.
至於月台的情況相對唔會太混亂, 傳統來說東鐵線往新界方向的車尾部分一向也是較少人的,
九龍塘站這樣的人流安排正好給列車平均返d上客車卡位置,

好與壞的情況我也有想過的, 我提議得出來的, 我當然會提出一些利好的意見啦.
也誠如我之前所說, 我的提議絕不是十全十美. 也多謝各位的贊成或反對意見/支持/反駁 及 反提議.

天空之神 發表於 2008-11-28 01:52 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

再簡單少少 , 其實係成個車站人流問題

個人睇到既係 : 東鐵 同 C/D 出口果邊其實係多人過 A/E 出口果邊
2 邊 唔係平均的

同埋請睇埋東鐵果邊 , 合埋既人流 ,
一樣會令某 d 地方好多人 , 某 d 地方好少人
(就算出九龍佢地會選擇快 d 轉到車既較後位置)

似乎你睇漏左野

人流管制 , 唔止咁少野既
.
da370 發表於 2008-11-28 02:39 | 顯示全部樓層

原帖由 arj39 於 2008-11-28 00:58 發表

東鐵線各站的月台本身就係近郊式設計, 本身就係唔夠闊, 相信要等新的月台閘門建成後這問題才得以改善.
講返九龍塘站由南大堂往東鐵線一號月台(往羅湖/落馬洲方向)的兩條扶手電梯是一南一北兩個方向的,
相信大部分 ...

我講到要等十幾班確是有點誇張
但如果個站有兩條通道就唔好將佢局限單向,一來乘客很容易混亂,例如總有乘客行到一半想返轉頭
二來將所有蛋擺埋同一個籃,如果一出事就大件事

你將所有北上人流谷埋一齊行南大堂,相信d人都唔會諗行邊條電梯快d啦,上左月台先算
南大堂個兩條扶手梯,左面一上係車尾最後一卡,右面一條扶睇大概係尾二、三卡
有乘客係鍾意一出扶梯就係最近個卡上車,但亦有好多乘客會揀近自己落車個卡
由於東鐵其他站的出口多數係中間,所以有好大部分的人會由車尾行向車頭
咁乘客就會習慣上行右面扶梯(宜家都係),因為可以去到前面更多卡
照你的建議,咁變相即係用一條扶手電梯容納大半轉車北上的乘客,即使行左扶梯都會有大部分乘客揀行前面的車卡
因為南面的月台唔夠闊,咁右手面扶梯頂的出口就會變左樽頸。
以我每日乘車的觀察,黃線至牆應該得4-5米闊
加埋排隊等車的人龍,俾盡得返2米多d俾人行,肯定唔夠啦。

北大堂點解冇呢D問題呢?北大堂上面的月台係闊d
同埋唔係車尾,而係較接近列車中間,近第五、六卡位置,
人流可以雙方向,向車頭3卡,車尾各卡有效率地擴散

另外,乘客會上到月台才找出口,將大堂分成兩邊,
會令月台負擔起穿過兩邊大堂的工作,多了一些人流

仲有,東鐵線主要的轉車客係觀線轉東鐵北上 同 東鐵南下轉觀線
觀線轉東鐵南下、東鐵北上轉觀線只屬少數
根據你的單向人流圖,繁忙時間1號月台竟為轉觀塘線乘客提供2條扶手電梯,繁時東鐵北上方向要轉觀塘線的乘客不多,而繁時要北上的大部分人流卻要擠在南大堂的兩條扶梯,可謂大大浪費北大堂1號月台的三條扶梯

而繁時東鐵南下方面,北大堂有四條電梯向下,觀線卻只有兩條電梯向下,很明顯受不了繁時的人流

單向人流其實是浪費了調動的靈活性,若照你的改動會令人流過分集中於南大堂
北大堂卻浪費了較大的空間

總而言之,即使分割兩邊大堂都不可以用單向人流。
 樓主| arj39 發表於 2008-11-28 17:58 | 顯示全部樓層

回復 26# 27# 的帖子

各有各的見解也是好的, 謝各位的意見, 也討論了不少可取與不可取之處
我也不在此作更深入的討論了, 期待將來可與各位再作一些其他的交流吧~
DIH 發表於 2008-11-28 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 arj39 於 2008-11-28 17:58 發表
各有各的見解也是好的, 謝各位的意見, 也討論了不少可取與不可取之處
我也不在此作更深入的討論了, 期待將來可與各位再作一些其他的交流吧~

你呢個建議係有啟發性的,但我唔知你係咪一星期五天以上,利用九龍塘站轉車的通勤一族呢?

分割大堂係可以的,由觀塘綫上到大堂,只會揀最近的通道去轉東鐵,
因此有兩條梯去南大堂,兩條梯去北大堂,係大約平均分的。
同樣地,由東鐵落到大堂轉觀塘綫的乘客,會因應由北大堂定南大堂入站而決定用邊條電梯,
現時係北/西兩條,南/東一條。

東鐵月台上,南大堂大約係負責最南4卡,北大堂(包括南行中間出口)要負責其餘8卡,
現時南北合計總共有4條電梯上1號月台,假如強制人流,只會有2條。
早上繁時,南行係有6條電梯落兩個大堂(北2中2南2),強制人流最多只有4條。

東鐵北行車尾少人?迫晒人去車尾,咪到車頭少人囉,
而且上了車的乘客被頭等隔開,去唔到頭三卡,浪費晒月台北面的空位。

重申,我不反對分割大堂,但不支持強制人流。你都有個圖四架。
你試諗下,將北大堂的人流同埋原本南大堂的人流,迫晒入南大堂通道,墟陷囉~

唔使被人反對下就話唔再作深入討論架喎,假如你覺得你係正確的,咪說服我囉;
假如你諗過覺得建議可以修改,咪改囉,原本個idea都係由你出架。
只要你係有理據,無人可以話你咩架,分數都唔代表啲乜。
呢個係討論區,唔討論做咩呢?真理越辯越明架嗟~

P.S.:由觀塘綫大堂往南大堂的轉彎位,舊舖位前的空地劃了一條白線,
車費表那塊板也有一半貼上白紙,我懷疑短期內港鐵會在該處加設商舖,
如此一來轉乘通道便窄了。

樓主| arj39 發表於 2008-11-28 22:49 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

地理所限, 好多硬件建設實難改變, 當然唔同方案或建議實有好處與壞處, 我不再作深入討論唔係因為被人反對, 有人反對只反映呢個題目還有討論價值. 只不過我相信大家已經對我的建議討論的好深入了, 以上一些反對意見也是正確的, 亦已探討了好一些好處與壞處, 再討論的空間也不會太多了.
當然或許之後有一些新的意見我也會重新加入討論呢.

適當討論正反意見, 這也是我發文的目的吧