hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 有關港府係今次泰國局勢動盪時既反應......... ...
開啟左側

有關港府係今次泰國局勢動盪時既反應.........

DM17 發表於 2008-12-1 19:43 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-12-1 18:47 發表
離哂譜,無端端包咩機?簡直係無口齒同埋怕事。

呢個咁嘅政府,仲有咩存在價值?

不如你講下有幾離譜啦
政府一路都冇應承過我地d乜野喎,何來冇口齒何言?
史上空前最強大戰!
238X 發表於 2008-12-1 19:44 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 1/12/2008 19:43 發表

不如你講下有幾離譜啦
政府一路都冇應承過我地d乜野喎,何來冇口齒何言?

一路都話唔包機,仲比哂理由,被人鬧幾鬧就縮沙,
毫無口齒兼且係怕事 (←應該話怕被人鬧)

政府要有原則架嘛...
而家又唔係無飛機接佢地飛返香港,
如果有足夠理由做, 雖千萬人吾往矣架啦...

原帖由 SunnyJacky9094 於 1/12/2008 19:36 發表
其實試諗下, 如果政府一早派機, 果位不幸逝世嘅先生可能唔駛死...

真係屈得就屈!就算包機,都難保佢唔會出意外。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ksmbh 發表於 2008-12-1 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2008-12-1 16:02 發表

$ 1,100
咁同國泰專機有咩分別 ?

唔通香港快運架 738 豪華過國泰架 773 ?

都係個句,
我唔明點解 D 人咁執著係唔係包機 ~

至於有港人因車禍去世,
只好祝 安息,

只是一個意外, 我覺得與是否 包機 無關 ~ ...

但電視有返港旅客指某大航空公司,
大部份機位用來接載非本港居民,
會唔會呢個就係政府包機否的分別.
(一直都有人講話某航空對香港人不太好架嘛...)
da370 發表於 2008-12-1 21:29 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-12-1 18:47 發表
離哂譜,無端端包咩機?簡直係無口齒同埋怕事。

呢個咁嘅政府,仲有咩存在價值?

做香港包機就係要確保100%接晒香港人返屋企
要知道泰國係好熱門的自遊行勝地
無口齒同埋怕事,兩睇者
可能係知錯能改呢

國泰好多位俾晒旅行社,仲要係優先接cx客....
SunnyJacky9094 發表於 2008-12-1 22:10 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

唔好響度笑大人個口.........
如果政府響29號一早就派機番, 果位牧師可能已經番到黎。
不過天意如此,  無計。但政府派機只係要盡社會責任, 唔存在任何承諾問題。

而且, 如果政府話: 我係唔派機ga啦, 等你班友慢慢等CX啦......你估香港人有冇可能咁快番到黎?
加上當初政府話唔派機係因為U-Tapao果邊唔夠位, 咁而家比佢搵到位, 派機自然變得正常, 唔通你認為留響果度越耐越好? 唔係架嘛係咪先, 所以政府知錯能改係絕對抵讚, 但係時間就略嫌耐左......
700萬人裏, 我選擇了你。
PB602 發表於 2008-12-1 22:18 | 顯示全部樓層
如果747唔係最大的話, 咁就派載客量最多既機種, 政府包機情況下, 政府係客仔, 理論上政府有Say, 可以要求航空公司派最型大機種行走(而且唔一定要租港龍國泰). 如果所有Quota可以派出(比如)B777-300, 相對港龍自己派A330, 每班已經可以載多幾十人啦! 而且由政府層面去爭取Quota, 甚至搵中央用外交向泰國方面施壓, 效果點都好過由航空公司自己去搞掛?

當然, 如果政府真係咩準備都無, 只係臨時搵架B737-800細機行的話, 只可以話政府辦事不力, 一直都唔去準備, 臨時就求其就手有機就搵機去飛.

政府包機可以保證只要係香港人(唔論手持咩機票或有無機票)就有機會上機, 而家國泰航班只係為佢既乘客服務, 而大家都見, 呢D乘客好多都唔係香港人. 講到效益, 包機顯而易見, 仲有咩好拗?

再講車禍問題, 雖然香港政府無直接責任, 但兵荒馬亂情況下, 要香港旅客各自搵交通工具去一D平日唔對外開放既機場, 對比澳門政府安排專車由曼谷市中心送澳門居民直接去機場, 好明確後者可靠得多. 中央政府有駐泰使館, 香港政府可以搵佢地幫手, 安排一D可靠既巴士公司提供接駁, 總好過要人生路不熟既香港人四圍摸.

香港政府真係好失敗, 呢件事更加證明香港政府係唔可靠.

238X 發表於 2008-12-1 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 SunnyJacky9094 於 1/12/2008 22:10 發表
唔好響度笑大人個口.........
如果政府響29號一早就派機番, 果位牧師可能已經番到黎。

你咁都講得出,我唯有認輸囉!我錯哂囉!
連政府自己都咁唔爭氣,走去縮沙,我都費事講落去。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ksmbh 發表於 2008-12-1 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2008-12-1 22:18 發表
如果747唔係最大的話, 咁就派載客量最多既機種, 政府包機情況下, 政府係客仔, 理論上政府有Say, 可以要求航空公司派最型大機種行走(而且唔一定要租港龍國泰). 如果所有Quota可以派出(比如)B777-300, 相對港龍自己派A ...

如果港人直接去找中國使館,
唔知佢地會唔會幫到手安排到機位呢?!
DIH 發表於 2008-12-1 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-12-1 22:28 發表

你咁都講得出,我唯有認輸囉!我錯哂囉!
連政府自己都咁唔爭氣,走去縮沙,我都費事講落去。

我諗政府一開始唔包機的原因,前面都有人講,就係國泰港龍本身已經好多航班去泰國,
人地公司都立立亂,你重叫佢畀架包機你?
在航空公司角度而言,政府畀到幾多錢?
有機票的乘客上唔到機,事後對公司形象的影響,又值幾多錢?
可能安排到就係今日囉。所以政府選擇沉默。

不過,無可否認的是,香港公務員體系內的文化,很難令人有幹勁地工作。

值得留意及思考的是,為何包機是香港快運而不是國泰?
tkglobe 發表於 2008-12-1 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2008-12-1 23:03 發表

我諗政府一開始唔包機的原因,前面都有人講,就係國泰港龍本身已經好多航班去泰國,
人地公司都立立亂,你重叫佢畀架包機你?
在航空公司角度而言,政府畀到幾多錢?
有機票的乘客上唔到機,事後對公司形象的影響,又值幾多錢?
可能安 ...

我覺得係國泰根本唔想show政府, 要等佢搞掂自己班客先(特別係轉機客), 保住聲譽, 先再理政府, 政府唯有同 HKExpess 包機
國泰唔租機俾政府, 政府都冇辦法