hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 有關港府係今次泰國局勢動盪時既反應......... ...
開啟左側

有關港府係今次泰國局勢動盪時既反應.........

PB602 發表於 2008-12-1 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 tkglobe 於 2008-12-1 23:31 發表
我覺得係國泰根本唔想show政府, 要等佢搞掂自己班客先(特別係轉機客), 保住聲譽, 先再理政府, 政府唯有同 HKExpess 包機
國泰唔租機俾政府, 政府都冇辦法 ...

呢個唔係理由, 政府出到聲國泰點敢玩野? 即使國泰真係唔租, 可以租其他航空公司, 甚至租國航, 南航, 東航... 救人如救火, 問題係政府究竟有無心.
DIH 發表於 2008-12-1 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 tkglobe 於 2008-12-1 23:31 發表

我覺得係國泰根本唔想show政府, 要等佢搞掂自己班客先(特別係轉機客), 保住聲譽, 先再理政府, 政府唯有同 HKExpess 包機

假如呢個係實情,政府唔係當民望如浮雲的話,大可以擺下官威,攤晒出來講,畀人知道自己有做嘢。
但政府無選擇咁做,只好怨自己反應慢。
hkbw 發表於 2008-12-2 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-12-1 18:47 發表
離哂譜,無端端包咩機?簡直係無口齒同埋怕事。

呢個咁嘅政府,仲有咩存在價值?

一開始反應慢, 唔派包機就已經要問:
呢個政府有咩存在價值啦...

冇錯, 國泰係有唔少機由泰國飛..但而家轉左軍用機場之後, 甚至去到布吉, 已經唔係本身既班次,
和平日多機飛來飛去已經係兩回事..
而家仲要係一下子所有人, 包括原本之後十幾日先返香港既人一齊湧埋係短時間內要返香港,
如果咁都仲夠位的話, 國泰飛泰國既航線就晨早要執啦......唔好話其他航空公司既客, 國泰清得晒自己D客都已經偷笑啦...

政府一開始冇諗過派包機, 所以要做起野上來就要D時間, 睇下人地新加坡? 快得幾緊要? 仲要有位俾埋一些香港人飛...
而家係要去救命, 唔係可以俾你慢慢來...正如火燭派消防車出去, 唔係有就得, 要夠人先得...
所謂夠, 唔係兩日三日救得熄場火, 而係要在最短時間內清晒所有想返香港的港客, 唔係只係國泰既客...
殺雞焉用牛刀?!
leslie 發表於 2008-12-2 00:58 | 顯示全部樓層

認真不幸, 昨晚寫完Blog講呢單野,今日就出事"見紅",果個姓魏的官長前幾日仍在講一大堆似是而非的不包機理由, 結果如我心中所料一樣,唔見血/棺材唔肯包機

今晚約了朋友去窩打老道附近食飯, 未夠鐘就行去廣華附近影九巴70線巴士, 見對面做咩咁多記者都覺得奇怪, 行過7-11 上wifi 睇新聞先知咁大件事, 心裡真不好受, 願死者RIP

還以為後知後覺是老董時代才會發生, 點知曾爵士更有過之而無不及...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
orange 發表於 2008-12-2 03:49 | 顯示全部樓層
李少光:不要再多玩幾天

http://hk.news.yahoo.com/article/081201/4/9io4.html

他指出,政府派出包機是集體決定;希望仍在泰國的人
盡快乘坐航空公司或政府的包機回港,不要再多玩幾天。

試問有邊個旅客想多玩幾天,無機返香港,
政府包機都要位位收千一,真係唔知所謂
集體決定係點諗野,係為民定擾民
益童學校,全民教育
AVD1 發表於 2008-12-2 07:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-12-1 21:19 發表

但電視有返港旅客指某大航空公司,
大部份機位用來接載非本港居民,
會唔會呢個就係政府包機否的分別.
(一直都有人講話某航空對香港人不太好架嘛...) ...

我起前面都講左,
國泰 自己話係比 持國泰機票優先,
之後有位再以 $ 1,100 比其他航空公司乘客,

仲有係先到先得

國泰咁大間航空公司,
專做香港市場, 唔比其他外國旅客 (手持國泰機票) 上機 ?

個時真係影衰香港公司聲譽
有事個時就香港人用哂, 唔理其他人死活......

除非國泰而家係
手持國泰機票 o既 香港人, 就唔比上機,
反之係比即以 $ 1,100 買機票 o既 人上機
咁就另計 ~

E 間所謂五星級航空公司,
真係...

不過以我所知並唔係咁 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2008-12-2 08:02 | 顯示全部樓層

香港快運又好, 國泰又好,
仲之有機返香港就可以,
咁執著做乜 ~

係唔係國泰先可以代表到香港?

PS.
現時 Yahoo! 新聞,
仍然話 國泰及香港快運均有包機返香港 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
sq285 發表於 2008-12-2 10:17 | 顯示全部樓層
話時話,歐洲各國今次其實都冇包到機,而且有部份航空公司(BA/KL)仲要呢一兩日先開始做o野,
BA仲只係去新加坡,條數又點計?
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
leslie 發表於 2008-12-2 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2008-12-2 10:17 發表
話時話,歐洲各國今次其實都冇包到機,而且有部份航空公司(BA/KL)仲要呢一兩日先開始做o野,
BA仲只係去新加坡,條數又點計?

呢個世界夠多壞人, 係咪咁你就自行了斷?

用壞的去比去使自己感覺良好,是自欺欺人?
L. Chan - 我們堅持才有希望!
Fun_FC 發表於 2008-12-2 10:41 | 顯示全部樓層

其實政府一早將那些國泰航機,與國泰協議,換湯不換藥,定名為「香港政府包機」,將部分機位公開發售,其餘繼續國泰客優先。市民一定少好多怨氣。
先幾日軍用機場根本唔夠位,多派航機又有何用?

至現在才出包機,又在死人後出現,這樣補鑊,盡失人心,傳媒又可繼續炒作政府的無能管治。

今次政府最大錯誤是其態度,一開始擺出漠不關心的姿態,及後幹什麼都沒用了。