hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 觀塘至調景嶺港鐵服務暫停
開啟左側

觀塘至調景嶺港鐵服務暫停

ATR109 發表於 2008-12-9 10:20 | 顯示全部樓層

相關的新聞報導
http://hk.youtube.com/watch?v=U-c2e8QMghQ

p.s d人搭14B個場面仲勁過70
lsc04d11 發表於 2008-12-9 10:21 | 顯示全部樓層
最難忍受是司機及月台長的英文....

自己知講得衰,亦冇乜信心講,最後講左Tiu Keng Leng Line...
但我唔明,沿路搭都有月台廣播,有d已經可以用錄音(即電腦播出聲帶)廣播,有d仲係人手廣播...

我從西鐵綫出發於美孚轉荃灣綫,太子轉觀塘綫。
「請使用將軍澳綫前往油塘至寶琳」(將軍澳至寶琳三站不嬲都係用將軍澳線,你應該講明用港島綫,o係北角轉將軍澳綫....」如果唔係乘客真係唔會明點樣搭將軍澳綫...
反正你的都是人手,即場廣播...
但我那個時候已是九時....
DIH 發表於 2008-12-9 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2008-12-9 10:21 發表
最難忍受是司機及月台長的英文....

自己知講得衰,亦冇乜信心講,最後講左Tiu Keng Leng Line...
但我唔明,沿路搭都有月台廣播,有d已經可以用錄音(即電腦播出聲帶)廣播,有d仲係人手廣播...

我從西鐵綫出發於美孚轉荃灣綫, ...

英文呢,當係入職時無要求咁高,都算喇,
但以你咁講,最搞笑係港鐵職員自己都混淆晒「綫」同「站」.......

搵個「電車男」(褒義)去幫下手,講得清清楚楚有板有眼,可能乘客更快疏散。
 樓主| 勁迷港鐵 發表於 2008-12-9 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Alex_Tsang 於 2008-12-9 09:11 發表
次次睇見港鐵有故障,總是見到一個鏡頭,一大班人
走去客戶服務投訴,點解冇車呀,點行呀,有冇得退票,
又話去這個出口有車坐,點解冇呀!次次都係一模一樣.

點解香港人總係唔會有兩手準備,港鐵死左有另一
條路走呢?唔通港 ...

香港人(某部分)最中意插...
人吔果站得幾個人
一有問題就插插插插插插插...
應變都冇時間
俾幾蚊就自以為是
JN6854 發表於 2008-12-9 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex_Tsang 於 2008-12-9 09:11 發表

好簡單0既原因:夠方便直接 等車唔耐 載客量又多

好耐之前已經有討論講過
香港如果太依賴鐵路 鐵路一有咩事就企晒0係度
(難聽0的講 重演當年中巴罷駛事件─有線無車)
其實近年咁多鐵路故障引致0既事件 不啻係一個警號
而家0既香港人太過依賴鐵路服務 對其他交通工具可謂不聞不問
到有咩事就靠鐵路公司安排接駁巴士離開
所造成0既直接/間接經濟損失真係唔知點計
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
4056 發表於 2008-12-9 22:13 | 顯示全部樓層
尋晚搭地鐵由牛頭角去觀塘時(仲係故障期間)聽倒TO既PA,內容係「乘客請留意,由於供電系統發生故障,本班車將以觀塘為尾站,所有乘客請離開車廂,多謝合作」。之後佢講英文,聽倒既係「This train is......er......stop at Kwun Tong」 車廂來傳來陣陣笑聲
柏麗之戀
1081 發表於 2008-12-9 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 勁迷港鐵 於 2008-12-9 15:41 發表

香港人(某部分)最中意插...
人吔果站得幾個人
一有問題就插插插插插插插...
應變都冇時間
俾幾蚊就自以為是

插車站職員有鬼用咩,根本都係靠控制中心放料落黎先知乜野事,站員得到既都唔係 real time 第一手資訊,企出黎都只係做炮灰 .....
tonytsang_hk 發表於 2008-12-9 23:27 | 顯示全部樓層
不過地鐵的通報的確不夠準確和快速
日本的可以係車站有個lcd mon  show出來 寫邊個區間停止服務(紅色) 邊個區間有限度服務(黃色)
同埋替代路線

其實我一個月之前係地鐵買新車果陣 就要提議地鐵係新車用lcd mon顯示行車資料和故障資訊
所以我建議 每兩隻車窗的其中一隻上面 裝兩個17-19" 的LCD MON 一個用來播廣告 娛樂資訊
另一個用來顯示行車資訊 而那些行車資訊要能彌補閃燈路線圖的不足
例如全程行車時間 站與站之間的行車時間 如果略有延誤 也要顯示最少延誤幾多分鐘
如果出現鐵路系統嚴重故障 亦可用lcd mon清楚顯示出來 例如邊個區段有問題 最少延誤幾多分鐘
建議應變方法等

另外車站大堂亦可安裝有關系統
ksmbh 發表於 2008-12-9 23:41 | 顯示全部樓層

香港人質素係咁,
次次有事都見到有人好似潑婦罵街咁,
對件事有幫助咩....
上個月都試過有次東鐵線紅磡至旺角故障,
大家排隊退票有個師奶係度嘈嘈閉,
真係惡頂...

以客為先,
搞到越來越多野蠻人....

我朋友打黎問路,
14系人多到上唔到,
結果教左佢搭259D去九龍灣....

JN6854 發表於 2008-12-9 23:51 | 顯示全部樓層

你睇0下香港有邊次爆大鑊係由個大佬(高層)出0黎受靶先得0架
N次出事 N次都係最前線受靶0既...

0的師奶只係識得靠把口
有咩辦法唔係最燥最嘈0個班...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例