hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴 42C 繞經長青及加開繁時特快班次
開啟左側

九巴 42C 繞經長青及加開繁時特快班次

leeyc0 發表於 2008-12-13 13:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

42C 成個青衣都去勻咁滯,惟獨長青係個死位。青衣開出的 42C 有唔少觀塘客,繞經青山公路無疑浪費時間。
但係,又有 D 客需要用 42C 去青山公路/大窩口一帶返工返學,無可能全日變特快。因此,我有以下呢個建議:

1. 基本班次:在原來的路線上加經長青。(後記:我因為諗漏左野,有版友質疑繞經長青的成效,故此收回基本班次改動建議)

2. 早上特快班次:除左基本班次外,另外加開早上特快班次,分別由長青及長亨開出。觀塘開出照跟基本班次。(因為青衣同九龍東都有一批客要去青山公路返工返學。)

長青開出青康路 --------------------------|
                                                          | -> 涌美路->青衣鄉事會路->楓樹窩路->長安巴士總站->北橋->荃灣路->葵涌道->呈祥道->原線
長亨開出寮肚路->青衣西路->青康路--|

或者一個總站,由長亨開先兜長青再落長康, 再入青衣鄉事會路->楓樹窩路->長安巴士總站->北橋->荃灣路->葵涌道->呈祥道->原線 都得.

3. 黃昏特快班次:除左照開基本班次外,另外加開黃昏特快班次,即係早上特快班次的相反方向,分別去長青同長亨。青衣開出照跟基本班次。

如果咁做,42C 唔單只可以變特快,隨時仲可以慳番一兩架車俾 40P。(非繁時只須收少一架蛇車就可以彌補長左的路程,繁時用蛇車行特快班次(當然可能要再從基本班次抽車),特快車縮短左的路程相當可觀。)

只可惜,九巴以保守見稱,呢個一石 N 鳥的建議應該都無乜可能。

TL 發表於 2008-12-13 18:45 | 顯示全部樓層
 樓主| leeyc0 發表於 2008-12-13 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 TL 於 2008-12-13 18:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不過樓主講長青呢個係死位, 呢班人平時係行去搭42C定係駁其他九巴轉轉38/42C/港鐵?
如果係前者就唔駛專程經長青/由長青開.

我住山腳,唔係好清楚長青個邊。不過我相信係坐 88 系小巴(係青衣, 88 系小巴才是王道)去葵芳轉港鐵。
但係,如果有 42C 特快班次,我估會好多人轉投巴士懷抱,因為方便過平過小巴轉地鐵又有位坐。

Snoopy@FB8617 發表於 2008-12-13 21:07 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我對青衣既巴士唔係好熟悉...
但係我認為有D地方有唔同既意見
主要都係特別班次方面
我覺得都仲係唔係好夠快....
要逆走以行...
我對特別班次有以下既建議:
1.長宏<>長亨<>長康<>長青<>南橋<>青葵公路<>呈祥道<>原線
2.長安村<>青衣村<>青怡花園<>青衣鄉事會路<>南橋青葵公路<>呈祥道<>原線
 樓主| leeyc0 發表於 2008-12-13 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2008-12-13 21:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我對青衣既巴士唔係好熟悉...
但係我認為有D地方有唔同既意見
主要都係特別班次方面
我覺得都仲係唔係好夠快....
要逆走以行...
我對特別班次有以下既建議:
1.長宏長亨長康長青南橋青葵公路呈祥道原線
2.長安村青衣 ...

但係,第一條線行法會少左涌美路沿線。其實長亨總站先係真正死位。由呢度出發的話,要行晒青衣咁多條邨就算拆線行都一定有 D 地方唔順路。而第二條線的行法會有個好嚴重的缺點,就係楓樹窩路沿線普通班次同特快班次的行車方向相反,要係對面馬路等唔同的車,製造混亂。

如果真係要咁拆的話,第一條線就要改為 長亨 - 寮肚路 - 青衣西路 - 青康路 - 美景調頭 - 青康路 - 涌尾路 - 青衣鄉事會路 - 南橋 - 青葵公路 - 呈祥道 - 原線。

Snoopy@FB8617 發表於 2008-12-13 21:32 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

你認為涌美路多人D定青康路多人D...?
唔好忘記,本身都仲有正常班次...
 樓主| leeyc0 發表於 2008-12-13 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2008-12-13 21:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你認為涌美路多人D定青康路多人D...?
唔好忘記,本身都仲有正常班次...

但係,都要諗下居民受唔受,涌美路 D 居民無快車實行同你死過……
另外,長安開出班次定線都有問題(普通班次同特快班次行車方向相反),詳見上文。

或者可以試下咁。你的第一條特快定線保留,但係第二條線就依我長亨開出落山的行法。

expertuser 發表於 2008-12-13 22:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kokchun 發表於 2008-12-13 22:15 | 顯示全部樓層
特登為左長青而要咁兜過去 ..
值得咩 ?!
Timothy 2B
 樓主| leeyc0 發表於 2008-12-13 22:26 | 顯示全部樓層

原帖由 expertuser 於 2008-12-13 22:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

基本上青衣區地型,沒得您選路黎行;一定要山上開
不通開返轉頭上山再出九龍嗎?

經涌美路,做不到美景客 / 藍澄灣客 / 長青村客
經青康路,三個字「沒特快」就是這樣 (飛長安村, 青衣村?)
** 按 #4 建議的特快,「長安大站 ...

所以我一開始已經唔打算青衣內部都玩特快,根本度唔掂,淨係慳左青山公路個段已經夠有找。都係諗住現時的定線上整多個長青支線同唔行青山公路算數。
至於黃昏兩個總站三條線,我反而唔認為係問題。睇下 44,下午一樣兩個總站,問題都唔大,俾番 42P 同 42S 佢地就得(只係我無係建議度寫明而已)。

原帖由 kokchun 於 2008-12-13 22:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
特登為左長青而要咁兜過去 ..
值得咩 ?!

普通班次就可能有 D 唔值,但係方便埋由長青去迦密愛禮信中學返學的學生/去青山公路返工。目前由長青去青山公路一係要去涌美路轉 42C,一係就非常迂迴,迦密愛禮信中學尤甚。(後記:我當初諗漏左 42A,收回此話。)特快班次之前都講左,係絕對值得的。