hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 我想了解下殯儀呢行.......
開啟左側

我想了解下殯儀呢行.......

a396 發表於 2005-8-2 11:45 | 顯示全部樓層

[ref=324416]simon12[/ref]  在 2005-8-2 09:02 發表:

做殯儀這行都要避忌?工作人員都是為了收入而打工,自已又沒有上香,都不可到別人家裏?

我都知佢地為兩餐, 不過做得呢行o既,
尤其係o係中國人o既地方就好講傳統
禮儀, 我諗佢地點都要知邊o的應該做,
邊o的唔應該做.
獨派交通迷同政治學人
CZ_6686 發表於 2005-8-2 17:02 | 顯示全部樓層
[ref=322980]a396[/ref]  在 2005-8-1 02:10 AM 發表:

我記得做堂倌,  一個月有萬幾兩萬蚊喎,
但係代價就好多, 例如冇假放同埋有好多
避忌要留意, 仲要有膽色, 呢樣先緊要!

至於殯儀經紀, 我睇過某本雜誌話好多
都信唔過, 有o的甚至話可以幫 ...

你未計額外"利是"收入
反而堂倌就唔駛有咩膽色
做福伯或者買板佬就要多少少膽色
始終你叫一個平常人對住D遺體
點都有D壓力,至於經紀方面,
講真,到果陣好難話信唔信得過
只會想佢做得好好睇睇
CZ_6686 發表於 2005-8-2 17:04 | 顯示全部樓層
[ref=324416]simon12[/ref]  在 2005-8-2 09:02 AM 發表:

做殯儀這行都要避忌?工作人員都是為了收入而打工,自已又沒有上香,都不可到別人家裏?

點解唔駛避忌?
始終你服務既係一個先人
如果你做得唔好
主人家會點睇?
CZ_6686 發表於 2005-8-2 17:05 | 顯示全部樓層

[ref=324298]hksf[/ref]  在 2005-8-2 02:20 AM 發表:

請問喃無佬每個月收入有幾多?

不定的,但至少都過萬
CZ_6686 發表於 2005-8-2 17:09 | 顯示全部樓層
[ref=322204]DK704_3N133[/ref]  在 2005-7-31 05:27 PM 發表:

聽講話殯儀呢行人工高,唔驚炒

但好似話要有D考驗

其實有冇版友知道係點呢?

你講得岩,殯儀呢行唔驚炒,因為無人會同你爭
但你要預左斷六親,一係就唔好同你講你做呢行
係香港D人好避忌,殮房,殯儀館,火葬場同墳場呢D
都屬於"陰氣"重既地方,D人就好怕你會惹到D"污糟野"番黎
其實就無呢回事,只係人地個心就會諗到咁囉

不過最緊要你有膽色,如果唔係呢D錢唔到你搵
a396 發表於 2005-8-2 17:23 | 顯示全部樓層
[ref=322248]KV3410[/ref]  在 2005-7-31 18:16 發表:

聽講係家族生意, 入行既話都係因為屋企做果行

我記得有人講過話(唔知幾時喇)世界呢間果
幾個老闆以前當過差, 反而o的長生店就係
家族生意, 紙紮舖(專門用o黎整人, 車, 船,
Hi-Fi 紙紮模型, 用o黎燒俾先人)都係家族
生意.
獨派交通迷同政治學人
barking 發表於 2005-8-2 18:43 | 顯示全部樓層

渣棺材車、做墳、拆墳、執骨也好賺,
因為儀式可以慳,但到落葬至執骨呢一環就無得慳,
而且香港墳地可以「循還再用」,川流不息。
不過都係屬於「隱敝行業」,外人難以入行。
 樓主| DK704_3N133 發表於 2005-8-2 18:44 | 顯示全部樓層
[ref=324764]CZ_6686[/ref]  在 2005-8-2 05:09 PM 發表:

你講得岩,殯儀呢行唔驚炒,因為無人會同你爭
但你要預左斷六親,一係就唔好同你講你做呢行
係香港D人好避忌,殮房,殯儀館,火葬場同墳場呢D
都屬於"陰氣"重既地方,D人就好怕你會惹到D"污糟野"番黎
其實就無呢回事,只係人地個心就會諗到咁囉

不過最緊要你有膽色,如果唔係呢D錢唔到你搵...

膽色我一定有

但之前有篇野話除左要有膽色
仲要夾咩八字..........

不過現階段了解下先
 樓主| DK704_3N133 發表於 2005-8-2 19:21 | 顯示全部樓層
[ref=324761]CZ_6686[/ref]  在 2005-8-2 05:04 PM 發表:

點解唔駛避忌?
始終你服務既係一個先人
如果你做得唔好
主人家會點睇?

仲有...你係為"客人"服務最後一次
如果係你你都唔想服務你ge人唔避忌ga......
俗D講:去都唔安寧
ac 發表於 2005-8-2 19:45 | 顯示全部樓層

[ref=324298]hksf[/ref]  在 2005-8-2 02:20 AM 發表:

請問喃無佬每個月收入有幾多?

我之前中學有位同學做過 Part time 喃無 , 唔知佢點入行 , 但知佢好好賺 , 不過中間會畀些老師父食水 , 如人地有利是佢冇得分。
AC - Alexander Chan