hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2008年個人大事回顧
開啟左側

2008年個人大事回顧

ATR50 發表於 2008-12-23 19:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2008年仲有不足10日就變成歷史
響呢度講下今年有D乜野係值得回顧:

1) 7月19日,響泰林(已於10月17日執左)買左部數碼相機,用左$1580,暑假至9月期間更拎住佢周圍影巴士(九龍新界)
2) 今年夏天報左名學車,7月30日去深水埗考筆試,PASS左,8月2日首次接觸汽車的駕駛艙,10月16日考路試,肥左
3) 8月尾,小弟終於成功續約,成為TA一名
4) 培記的課程完畢,8月30日去畢業禮,但途中巴士(MF5119)竟然死火,要搭乘別台巴士繼續前往
5) 先後響6月8日同埋7月4日買左2對CONVERSE鞋(6月8日買左對黑色高筒皮的,7月4日買左對黑色漆皮低筒)
6) 11月29日,響屯門市廣場同楊怡近距離見面,但可惜拎唔到佢簽名
7) 9月13日,帶學生去活動時,見到政府高官(曾特首+唐英年)。這是小弟第1次親眼見到政府高官
8) 3月7日,順利拎到張會計LCCI level 1證書
9) 今年7月至10月間,買左大量新衫新褲

其他板友如果今年有d野要回顧的,歡迎在此留言!

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
68A + 2 雖然你的大事冇乜討論價值,不過我覺得你好有 ...

查看全部評分

.........
nwfb1601 發表於 2008-12-23 23:28 | 顯示全部樓層
2008 年我好似唔係好多大事發生......

2 / 2008:放0左有史以0黎最長0既農曆年假 (放0左 14 日)
31 / 3 / 2008:YWCA 續0左我約,同時職位改名做「活動工作員」
8 / 4 / 2008:換0左新手機(Nokia 6120c)
2 / 5 / 2008:第一次係現場睇奧運聖火傳遞
21 / 7 - 11 / 8 / 2008:第一次有自己0既 course (教小朋友影相)
28 / 8 / 2008:俾客投訴,更因為咁而開始有「唔想做」0既心態
3 / 9 / 2008:鍾意0左謝安琪......
10 / 2008:開始為自己份工0既將來而感到擔憂
9 / 11 / 2008:21 歲生日
20 / 12 / 2008:同老豆因為錢銀問題反0左面,到呢一刻依然冷戰中
                       ,而我更因為咁而被逼避走油塘......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
AL_29 發表於 2008-12-24 10:11 | 顯示全部樓層
好奇問下樓主點解買cons係個人大事呢.....
HY671 發表於 2008-12-24 10:39 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2008-12-24 10:11 發表
好奇問下樓主點解買cons係個人大事呢.....

其實唔同年紀有唔同遭遇,所以每人每年既大事,可能係其他人
眼中是一件少事,或者唔明「點解呢件都會係大事」。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
lauthomas + 3 非常同意

查看全部評分

永遠懷念MJ
AVD1 發表於 2008-12-24 12:15 | 顯示全部樓層
對於我黎講, 今年唔係好多大事, 但係今年係我好特別 o既 一年
1) 2008/01/01 - 12:00am 與朋友們於奧海城倒數, 當晚玩到 3:00am 先返屋企 - 第一次於街外倒數, 以前係起屋企睇電視
2) 2008/01/11 離開香港, 到了加拿大升學
3) 2008/01/17 第一次見雪
4) 2008/04/24 第一次於香港及廣東外, 第一次乘坐外地公共巴士 (張巴士票我仲 KEEP 住)
5) 2008/09/30 第一次於香港外過生日
6) 2008/12 未來一星期內, 希望可以考取 Class 7L (車牌筆試)

希望來年可以順順利利,
今年時間過得好快, 回想一年前今日我而家應該係起尖沙咀, 一年後竟然會起加拿大上 iTalk

一年後今日 (2009/12/24), 如果有機會, 應該都可以好似上年咁,
平安夜會起尖沙咀, 希望
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Wright---AVW16 發表於 2008-12-26 22:18 | 顯示全部樓層
我今年都唔係有好多大事:
31/3/08:在本板對天水圍燒車事件發表了一些無聊的言論,aPower插水
3/7/08:申請了Facebook帳戶
1/9/08:正式踏入高中生涯
30/11/08:破並非出埠的最長時間不在家記錄:16.5小時

但總體來說,今年過得比2007年快樂和有意義,不過會考一步步的逼近,2009年展望會是艱辛的
butterfly 發表於 2008-12-27 14:20 | 顯示全部樓層

1/1/2008 第二年去倒數,第一次坐N293線,返到旺角坐59X歸家,竟然坐中相熟師傅歸家。
29/2/2008 為左影93K單層冷馬,第一次坐轉左全冷後的59S出去,幸好順利完成,而93K車程只需38分鐘完成,個師傳仲因為知道我想影,返到總站泊個靚位俾我影,臨尾仲駛前等我影左張單層同雙層93K合照,之後10年以來第一次坐山頂纜車上山頂行蠟像館。
2/3/2008
為紀念肥姐,出席肥姐追思會,第一次出席已故藝人追思會,亦希望係唯一一次。
2/5/2008 第一次睇奧運聖火傳遞,仲企正交接位,一個位睇到兩個人傳聖火。不過因為記者要採訪,搞到手指俾踩到。
15/11/2008 第一次去TVB電視城,雖然只係在錄影廠外停車場睇,但感覺很是特別,第一次同fans一齊食飯,一路睇賽果,第一次食完跟其他fans返電視城等藝人出來慶祝,第一次花錢坐遠程的士由將軍澳返葵芳,第一次坐N260由市區返屯門。

蝴蝶空中伴你飛翔
CK4013 發表於 2008-12-27 14:47 | 顯示全部樓層
睇返樓上幾位個人回顧
真係好明顯分開左幾個年齡層面....
你寫得出黎,我就照樣睇
無話乜野「咁都叫大事」既....
等我又寫下先....

1月10日   生日中,check到第一次part-time degree考試成績
1月15日   part-time degree sem 2開學,不過日間要外出工作
3月某日   日日午間就算唔出去食飯都要午睡
4月尾       開始請假,準備sem2考試
5月17日   考完試,同以前班同學唱K
6月頭        工作正式收到績約通知
6月中       準備SUMMER SEM開學
7月5日     外出工作(不過行左半過SSP派傳單)
7月7日     工作地方要由一幢大廈搬到另一幢大廈
7月15日   凌晨一點,收到長途電話,外國年老親戚已經離開了
                  但現實上,我唔能夠去參加他既葬禮
7月18日   準備了CONTINUOUS ASSESSMENT
同日起正式辭去呢度所有職務 (發覺自己已經同呢一代巴迷脫節,
加上工作環境轉變同學業上壓力,唯有借一個機會離開)
8月頭       正式擁有了在職後,第一個學業上既暑假
8月尾       屋企家人問題,令到我好辛苦
9月3日     又再次返學校上堂,竟然唔見左四成同學
11月中     繼續了刻板式既工作,不過已經開始準備12月既考試
12月1日   開始左淨返工同溫習,日日七點起身,十二點返到屋企既生活
12月3日     收到年老親人既死訊
12月6日     開始了用年假溫習,過了學生既生活
12月22日   日間係圖書館溫習,晚間到了大酒店,送了他最後一程...
12月23日   下午五時,結束了所有考試
12月24日   返工,覺得自己仲未投入返工作,不過夜晚又出左去尖沙咀
等到COUNTDOWN後先走,最後又係三點幾返屋企(年年差唔多)
12月27日    懶洋洋係屋企,準備下星期一 又返工

我今年的確發生左唔開心既事比較多....
亦唔想再回想,因為過得實在太快.....

Uh jjuh myun (左右為難)
HY671 發表於 2008-12-30 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2008-12-23 23:28 發表
2008 年我好似唔係好多大事發生......

...

3 / 9 / 2008:鍾意0左謝安琪......

好奇一問:你呢件事再加呢個表情符號,係代表邊一種「鍾意」?
永遠懷念MJ
Keo 發表於 2008-12-30 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2008-12-30 00:26 發表

好奇一問:你呢件事再加呢個表情符號,係代表邊一種「鍾意」?

應該係 fans 對明星o既「鍾意」喇,明知故問

再好奇一問:點解係 3/9 突然鍾意謝安琪o既?