hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) <新聞>九龍南線即將動工
開啟左側

<新聞>九龍南線即將動工

ivan129 發表於 2005-8-2 13:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Yahoo News
九龍南線終於要動工,並將設隊道連接中港城.

不過,最後廣東道站都冇做任何預留工程,看來以後都無機會加建了
ahbong 發表於 2005-8-2 14:16 | 顯示全部樓層
[ref=324628]ivan129[/ref]  在 2005-8-2 01:26 PM 發表:

Yahoo News
九龍南線終於要動工,並將設隊道連接中港城.

不過,最後廣東道站都冇做任何預留工程,看來以後都無機會加建了

現時西九龍站選址已向南移
若果再加建廣東道站
會否比太子和旺角之間的距離更近呢?
joeyan 發表於 2005-8-2 16:08 | 顯示全部樓層
其實南線係咪好似東鐵咁, 將西鐵總站由南昌延長至尖東 ,
還是另一條新線, 要係南昌落車再轉車 ?
tomtom2015 發表於 2005-8-2 16:14 | 顯示全部樓層

[ref=324722]joeyan[/ref]  在 2005-8-2 04:08 PM 發表:
其實南線係咪好似東鐵咁, 將西鐵總站由南昌延長至尖東 ,
還是另一條新線, 要係南昌落車再轉車 ?

無錯,延長至尖東站之後會繼續往前到紅磡站,到時,東鐵將不再以尖東站做總站。而是紅磡站,再過多幾年,便會以中環或者金鐘做總站。
atr207 發表於 2005-8-2 18:13 | 顯示全部樓層
終於都起得lu
不過我覺得吸引唔到屯門客
因為搭260x會仲快
除非以平價吸引啦(個人意見)
asv2 發表於 2005-8-2 19:06 | 顯示全部樓層
[ref=324816]atr207[/ref]  在 2005-8-2 06:13 PM 發表:

終於都起得lu
因為搭260x會仲快

你肯定未試過無呢啦謂係九龍站附近
坐大半個鐘都未見到中港城喇........##
ahbong 發表於 2005-8-3 00:38 | 顯示全部樓層

[ref=324816]atr207[/ref]  在 2005-8-2 06:13 PM 發表:

終於都起得lu
因為搭260x會仲快

還看未來五年
尖沙咀和屯門公路的交通狀況會有甚麼變化
我相信明年深港西部通道通車後
屯公的情況已經會惡化了

不過肯定的是
九龍南線對天水圍區係非常吸引
現時即使晚上唔塞車兼順燈
搭 269B 由尖沙咀返天水圍第一個站都要 50-55 分鐘
南線差不多快近一倍
TYChow 發表於 2005-8-3 03:16 | 顯示全部樓層
[ref=325389]ahbong[/ref]  在 2005-8-3 12:38 AM 發表:
不過肯定的是,九龍南線對天水圍區係非常吸引
現時即使晚上唔塞車兼順燈,搭 269B 由尖沙咀返天水圍第一個站都要 50-55 分鐘
南線差不多快近一倍

可是如果要轉輕鐵的乘客,時間上可能差不多!
而且西鐵末必有位坐,巴士一定有位坐!
ahbong 發表於 2005-8-3 08:44 | 顯示全部樓層
[ref=325523]TYChow[/ref]  在 2005-8-3 03:16 AM 發表:

可是如果要轉輕鐵的乘客,時間上可能差不多!
而且西鐵末必有位坐,巴士一定有位坐!

即使轉輕鐵
時間最多亦不過 15 分鐘吧
加上西鐵的 30 分鐘
總車程亦只係 45 分鐘
不要忘記巴士在天水圍區「慢遊」亦額外要 15-20 分鐘
無論怎計, 仍與西鐵有 15-20 分鐘的差距
當然, 西鐵不可能吸引所有遠離車站的乘客
而且西鐵亦不能服務油麻地一帶
但吸引力仍是很大

在尖東上西鐵
有位坐的機會是仍是很大

[ Last edited by ahbong on 2005-8-3 at 08:49 ]
SB 發表於 2005-8-3 10:16 | 顯示全部樓層

[ref=324870]asv2[/ref]  在 2005-8-2 07:06 PM 發表:

你肯定未試過無呢啦謂係九龍站附近
坐大半個鐘都未見到中港城喇........##

近幾年我都在尖沙咀工作, 反而覺得近3-4年來尖沙咀區的塞車, 有一大部分是九鐵工程改道所引起的.