hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 09新入門: Honda Civic EK EXI
開啟左側

09新入門: Honda Civic EK EXI

hkbw 發表於 2009-1-2 10:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

當佢走左3個月後...

大發Charade G203
出廠年份: 1998 (99年7月REG, 08年9月De-REG)
行走里數: 150,000 KM
引擎容積: 1499 cc (100 ps)
波箱: 4 AT
制動系統: 四輪碟煞 + ABS
全原裝 (車胎+軨除外)
特點: 短小精悍, 好力, 易操控,單氣袋
正式, 由佢取締...

本田 Civic EK EXI
出廠年份: 1999 (9月REG)
引擎容積: 1493 cc (105 ps)
行走里數: 95,000 KM (截至今日)
波箱: CVT
制動系統: 前碟後鼓 + ABS
全原裝 (車胎+軨除外), 雙氣袋
熟人轉讓
9月試車, 非常好力, 睇位麻煩D, 睇唔到車尾...CVT波箱保養唔錯...
據說耗油量仲非常理想...
屋企人仲未慣部車...不過皮內籠好新淨...個殼有D花, 不過冇所謂啦, 都係自用加上俾新牌操車..
遲D先慢慢執靚佢...不過而家應該要換引擎膠邊...希望佢"入門"後生生性性, 繼續服役啦..
話時話, 屋企三部二手車, 三部都係九年車齡時加盟..
終於, 同呢部100仔, 組成 "雙田會"

豐田Corolla GLI AE100
出廠年份: 1994 (11月REG)
引擎容積: 1498 cc (105 ps)
行走里數: 160,000 KM (截至今日)
制動系統: 前碟後鼓
熟人轉讓
特點: 省油耐用, 耐看, 舒適, 設備齊全

加埋之前, 又係以9年車齡加盟的AE92

豐田Corolla GL AE92
出廠年份: 1991 (5月REG, 03年9月De-REG)
引擎容積: 1568 cc (90 ps)
行走里數: 130,000 KM
制動系統:前碟後鼓
熟人送贈
特點: 行車穩定, 空間十足, 設備齊全

歡迎討論

殺雞焉用牛刀?!
3ASV403 發表於 2009-1-2 12:53 | 顯示全部樓層
哈哈,架EK換左條鈴同加左d貼紙,
即刻有少少"惡"既感覺

CZ_6686 發表於 2009-1-2 14:30 | 顯示全部樓層
你架92唔係用4A-FE咩?
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| hkbw 發表於 2009-1-2 19:53 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2009-1-2 14:30 發表
你架92唔係用4A-FE咩?

部車個SPEC真係唔係太記得...
不過好似係4A-FE 16V..
不過印象中呢副引擎, 連100PS都冇...
殺雞焉用牛刀?!
CZ_6686 發表於 2009-1-3 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-1-2 07:53 PM 發表

如果係4A-FE,就應該1,587c.c.

最近我附近有一部同你以前果部一模一樣既92四門,
係灰色同Low低左...

Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| hkbw 發表於 2009-1-3 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV403 於 2009-1-2 12:53 發表
哈哈,架EK換左條鈴同加左d貼紙,
即刻有少少"惡"既感覺

上手車主幫佢換左D野, 都唔錯..特別係條15寸軨..
原本我打算換返做14", 而家油價低返, 睇落又覺得唔換好過換, 就算吧啦..
不過, D 鏍絲幾麻煩...要用特別匙先得, 連車房都攪佢唔掂..
攪到今日CHECK唔到BRAKE,
問返上手, 原來得一條匙, 唔見左, 又要用$700買過套..

明日再CHECK BRAKE 同埋打"立"..今日轉晒名轉埋牌...

殺雞焉用牛刀?!
 樓主| hkbw 發表於 2009-1-3 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2009-1-3 01:03 發表

如果係4A-FE,就應該1,587c.c.

最近我附近有一部同你以前果部一模一樣既92四門,
係灰色同Low低左...

慈雲山有部一模一樣, 仲要係全原裝 (連軨都仲係豐田個套),
行得6萬公里, 擺有蓋位...超靚..每次見到都好掛著之前個部...等我搵返張相再貼...

唔知之前有人入既1.5版本仲有冇係香港呢?定係已經....

殺雞焉用牛刀?!
牛奶仔 發表於 2009-1-3 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-1-2 19:53 發表

AE92四門, 五門斜尾, 雙門轎跑車的引擎是4A-F, 1,587cc, 16V, 單化油器, 最大馬力94匹, 最大扭力12.9kg/m.

至於四門XL, SE, 五門斬尾及旅行車則是用2E, 1,295cc, 12V, 單化油器, 最大馬力72匹, 最大扭力10.2kg/m.

三門斬尾跑車GT-i則是用4A-GE 16V EFi引擎, 130匹.

香港代理當時沒有引進1.5版本, AE100是皇冠首次引進1.5的Corolla.
唔大得,唔少得,點至得呀?
 樓主| hkbw 發表於 2009-1-3 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2009-1-3 01:56 發表

香港代理當時沒有引進1.5版本, AE100是皇冠首次引進1.5的Corolla.

小弟知道..當年入得XL同GL, 仲有後期的GL SELECT
有人自己入左...
小弟02年時見過一部, 係報正1.5公升的AE92, 紅色的..
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| hkbw 發表於 2009-1-3 21:17 | 顯示全部樓層

搵返個部AE92既相..
唔知部車仲係唔係度..真係好原裝....

話時話, 部AE92既水牌, 車頭鬼面罩小弟都成套KEEP左係度...

殺雞焉用牛刀?!