hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [劣相] 930A [勿插]
開啟左側

[劣相] 930A [勿插]

VA54-HN8897 發表於 2009-1-5 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2009-1-5 22:56 發表

我呢段野係講緊巴討既普遍現象:
城巴做咩都係好
九巴做咩都係差
並無針對個別人士/地區之意
如有得罪多多包涵

我覺得應該分case 講o既,起碼城巴最近兩個case (5X 同 930A) 都係唔錯...
而且930A 係一開始俾好多人講到九成做唔掂咁,點知第一日就令人跌眼鏡,而且係好消息o既跌眼鏡,好難怪大家唔讚佢架喎.....
你前幾篇講到城巴好似一早就決定唔開第二班...........住,然後即刻加班就討人歡心,我諗冇邊幾個會肯定到巴士公司真係咁諗

冇人話到九巴咩都係差o既,相信絕對有好o既例子,但係以荃灣區服務黎睇,城巴今次的確係積極可取,
由公佈開線俾人睇死條線做唔起一刻開始,大把人都話做唔掂,但結果做左出黎就係城巴做得到,我諗呢D 事實的確抵俾人讚o既
Andrew999 發表於 2009-1-5 23:19 | 顯示全部樓層
當九龍南線通車後,九巴建議削減上葵涌過海路線,削減沒有地鐵服務的地區來換取較潔淨的藍天,對比起城巴較積極的態度,研究在已有的荃灣線上開拓客源,相比起九巴的態度,自然較受市民所歡迎
gn3509 發表於 2009-1-5 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2009-1-5 23:12 發表

我覺得應該分case 講o既,起碼城巴最近兩個case (5X 同 930A) 都係唔錯...
而且930A 係一開始俾好多人講到九成做唔掂咁,點知第一日就令人跌眼鏡,而且係好消息o既跌眼鏡,好難怪大家唔讚佢架喎.....
你前幾篇講到城巴好似 ...

今次930A臨時加班同962一樣,
都係一開始驚死唔夠客所以保守行事
(962由屯碼碌到小欖先上屯公,930A得1班)
結果出到黎結果比想像中好得多,要不斷拆線/加班
呢啲唔係叫積極進取,而係叫積極執生
若果夾硬要講進取,只可以講話城巴起碼夠膽搏,九巴連搏都唔敢搏(典型例子係261)

今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2009-1-5 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 Andrew999 於 2009-1-5 23:19 發表
當九龍南線通車後,九巴建議削減上葵涌過海路線,削減沒有地鐵服務的地區來換取較潔淨的藍天,對比起城巴較積極的態度,研究在已有的荃灣線上開拓客源,相比起九巴的態度,自然較受市民所歡迎 ...

係九巴建議削定係運輸署建議削?
Maltesers 發表於 2009-1-5 23:22 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

我反而覺得有好大班保九巴盤據各大巴討,
以我自己為例,你可以CHECK下小弟既發言紀錄,
對於城新,CUT 班鬼祟、陰乾路線既手法,鬧左唔知幾多次....

都係個句,我當然唔可以自認幾時都係「是其是,非其非」,
不過,以自己每天香港島、荃灣通勤的經驗來看,
九巴可以話僵化,「唔識做生意」
(記住,未必不是唔好,對於疏線,九巴唔會好積極做死佢,
對於轉乘,九巴係真正誠意提供優惠)
但是同「算死草,每一蚊都賺盡」既城新來比,
人地宣傳、路線設計,全部都係好進取。

講真荃灣係九巴地頭,930 沙咀道變楊屋道,962 屯門變深井
城巴係有心霸下又大啲,霸下又多啲咁擴闊路線範圍,
好似之前版友話齋,整多條930ABCD上埋荃威、又去埋海濱呀,到時就真係喊都無謂。
不過,從乘客角度來說,呢啲都係好事
VA54-HN8897 發表於 2009-1-5 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-1-5 23:19 發表

今次930A臨時加班同962一樣,
都係一開始驚死唔夠客所以保守行事
(如果唔係962都唔駛由屯碼碌到小欖先上屯公)
結果出到黎結果比想像中好得多,要不斷拆線/加班
呢啲唔係叫積極進取,而係叫積極執生
若果夾硬要講進取, ...

咁以你咁講都係好過九巴吧??起碼肯摶
不過我想講o既,只係城巴今次930A的確做得唔錯呀.....靜計今次呢個case

的確,有時九巴所謂"保守"其實的確有佢原因,所以話分開case 黎講會好D....

原帖由 Andrew999 於 2009-1-5 23:19 發表
當九龍南線通車後,九巴建議削減上葵涌過海路線,削減沒有地鐵服務的地區來換取較潔淨的藍天,對比起城巴較積極的態度,研究在已有的荃灣線上開拓客源,相比起九巴的態度,自然較受市民所歡迎 ...

其實5X 同 930A 兩條都應該與面對鐵路發展有些微關係.....
5X 係西港島線,930A 係九龍南線....
講真面對鐵路發展,巴士要生存真係都要搵定路囉

gn3509 發表於 2009-1-5 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2009-1-5 23:23 發表

其實5X 同 930A 兩條都應該與面對鐵路發展有些微關係.....
4 a% r" S  B" P, i: j& m5X 係西港島線,930A 係九龍南線....
; T) ?$ ^6 P" m' R: C5 R: ewww.hkitalk.net講真面對鐵路發展,巴士要生存真係都要搵定路囉

巴士公司要搵後路都要相關部門/機構放行先得
40P想加班,區議會傾唔掂,冇人肯放車出黎,結果繼續日日歡樂滿東華
41想上西廊,區議會死攬要行長沙灣道,又要人地收番呢個價
692想上東廊,區議會寧願冇人搭都唔放佢走
沙田將軍澳線,巴士公司線都PLAN埋,結果係比運吉否決
做親咩路線改善,結果係冷水照頭淋,都好難唔令人沮喪

238X 發表於 2009-1-5 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Maltesers 於 5/1/2009 23:22 發表

好似之前版友話齋,整多條930ABCD上埋荃威、又去埋海濱呀,到時就真係喊都無謂。

但又話說回來,930 開咗十一年幾先至有條 A,
相信海濱無論俾九定俾城做都唔會比而家好,
我寧願政府將陳添升格再俾 quota 佢
做埋爵悅庭或者開新客源咯。

原帖由 gn3509 於 5/1/2009 23:29 發表

巴士公司要搵後路都要相關部門/機構放行先得
40P想加班,區議會傾唔掂,冇人肯放車出黎,結果繼續日日歡樂滿東華
41想上西廊,區議會死攬要行長沙灣道,又要人地收番呢個價
692想上東廊,區議會寧願冇人搭都唔放佢走
做親 ...

如果係過海線都唔怪佢,弊在城巴可以喺荃灣加班,
呢樣又點解釋!?
(我怕就怕佢可以平白加一車,唔駛由 930 調!)

gn3509 發表於 2009-1-5 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-1-5 23:30 發表

如果係過海線都唔怪佢,弊在城巴可以喺荃灣加班,
呢樣又點解釋 ...

荃灣都冇路面配額,只要城巴响港島搵到配額,
鐘意開到930ABCDEFG都得
Andrew999 發表於 2009-1-5 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2009-1-5 23:21 發表

係九巴建議削定係運輸署建議削?

係葵青區09-10 RDP睇番黎,相信係九巴提出,運輸處同意下共同提出建議