hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [劣相] 930A [勿插]
開啟左側

[劣相] 930A [勿插]

gn3509 發表於 2009-1-6 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2009-1-6 00:08 發表

北行唔行得西九龍走廊亦可以用連翔道。
而且,點解 701 / A21 又行得?
(該兩線途經之處都係西九龍走廊最接近民居者)

我無意將所有責任推於九巴,不過環境苛刻之時,
為維持應有秩序以及自身企業可持續發展,
九巴確需下一 ...

我諗41改唔成唔關西唔西九龍走廊事,
而係有人話彌敦道唔可以無啦啦冇左條線去何文田,
亦有人話41改特快都唔可以加價
結果一拍兩散
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2009-1-6 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-6 00:10 發表

即係唔係區議會要求而減班呢

就算係區議會都冇權直接要求巴士公司減班
佢地只係向運輸署施加壓力要求巴士公司減班
238X 發表於 2009-1-6 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 6/1/2009 00:10 發表

我諗41改唔成唔關西唔西九龍走廊事,
而係有人話彌敦道唔可以無啦啦冇左條線去何文田,
亦有人話41改特快都唔可以加價
結果一拍兩散

彌敦道唔可以無啦啦冇左條線去何文田
>>
而家有 E21A,而且其他線應該無此影響 (例如 30X 就好應該改 / 拆)

至於改特快都唔可以加價,實情係 41 本身已經唔平,
而且特快個收費基準係「係行車里數下降仍然收慢線的價」,
故確實無加價之理。九巴咁都唔讓步,根本係獅子開大口。
bombmanhk 發表於 2009-1-6 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2009-1-5 23:44 發表

呢排家事關係,經常出入 1 / 5 / 5B 東面服務區,
時不時都有上述路線巴士經過,唔覺有特別變差。
而且學你話齋,多咗條 5X 啦...

至於 10 號,根據我同事 (佢住 10 號服務區某處)
所述,好慢,我都搭過,都係好慢,開得密都於事無 ...

10慢就梗ga la, 不過有好多人都唔會坐足全程,
坐得10號, 一係就冇得揀,一係就有時間, 一係貪平
冇得揀的機會率較低
但近期(近幾個月)發覺5b難上左, 10就差唔多
不過有好多人去左坐5x, 俾多1蚊, 快幾多

有時可能發覺城巴成日開始就有唔錯成功
九巴開完掂都唔加班
我明白作為一間咁大ge企業一定要部處好, 計好哂先去
但有時真係見到有需求但唔去嗰下先死
就以我自己住油塘為例, 好多時周未夜左少少返屋企, 想一程坐603返
一過0010就冇車開, 咁就走去搭地鐵啦, 都唔算大問題,
但有時見到好多人都係坐完地鐵之後坐的士返上德田,
咁點解開多一兩班車呢? 幫到人又賺到錢
不過城巴有樣好就係識睇線來開, 應該話開親都有potential
唔係話九巴冇, 有時開d特快線原來兜來兜去先上公路
快得一陣, 人地停幾個站就上到
238X 發表於 2009-1-6 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 6/1/2009 00:16 發表

有時可能發覺城巴成日開始就有唔錯成功
九巴開完掂都唔加班
我明白作為一間咁大ge企業一定要部署好, 計好哂先去
但有時真係見到有需求但唔去嗰下先死

就以我自己住油塘為例, 好多時周未夜左少少返屋企, 想一程坐603返,
一過0010就冇車開, 咁就走去搭地鐵啦, 都唔算大問題,
但有時見到好多人都係坐完地鐵之後坐的士返上德田,
不過城巴有樣好就係識睇線來開, 應該話開親都有potential
唔係話九巴冇, 有時開d特快線原來兜來兜去先上公路

講真,對我而言,即使城巴以同樣速度擴展 603 服務,
都已經係極快,尾車可能涉及司機收工問題
(譬如 39A 改線之後雖然無延長服務時間,但因行車時間問題,
尾車司機收工交接出亂子,結果要 38A 柯打)
況且以 960B 快過 962/9C 而言,九巴係有能力進取,
問題只係呢種情況太少、太少啦。
gn3509 發表於 2009-1-6 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-1-6 00:15 發表

彌敦道唔可以無啦啦冇左條線去何文田
>>
而家有 E21A,而且其他線應該無此影響 (例如 30X 就好應該改 / 拆)

至於改特快都唔可以加價,實情係 41 本身已經唔平,
而且特快個收費基準係「係行車里數下降仍然收慢線的價」,
...

以現有資源,要30X拆/改而完全冇乘客受影響近乎冇可能
692既例子話比我聽,只要有乘客受影響,區議會都好樂意成盤冷水照頭淋
gn3509 發表於 2009-1-6 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 bombmanhk 於 2009-1-6 00:16 發表

有時可能發覺城巴成日開始就有唔錯成功hkitalk.net& Z/ Q9 a, j& w) ]) }- l
九巴開完掂都唔加班. [5 L- m) R& l
我明白作為一間咁大ge企業一定要部處好, 計好哂先去
; I& z& r4 j$ D) T6 F但有時真係見到有需求但唔去嗰下先死; a7 j& D8 ]2 z  W1 m7 g
就以我自己住油塘為例, 好多時周未夜左少少返屋企, 想一程坐603返$ ]$ l4 O! I- ^+ W
一過0010就冇車開, 咁就走去搭地鐵啦, 都唔算大問題,hkitalk.net: h+ G: @4 r5 ~! }
但有時見到好多人都係坐完地鐵之後坐的士返上德田, - A+ d0 u# V. N) G6 \
7 `% Z2 \: r8 h, f, B: O1 d6 _) s* p' e) E不過城巴有樣好就係識睇線來開, 應該話開親都有potential巴士,鐵路,生活( M: m) @, Q" a
唔係話九巴冇, 有時開d特快線原來兜來兜去先上公路巴士,鐵路,生活2 ]. u1 {0 O0 p0 {% A9 C+ z

若果有車有客,好似272S呢啲,九巴多多車都肯放落去
但係現實中,更多路線係有客冇車,好似40P呢啲,巴士公司都好無奈
238X 發表於 2009-1-6 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 6/1/2009 00:22 發表

以現有資源,要30X拆/改而完全冇乘客受影響近乎冇可能
692既例子話比我聽,只要有乘客受影響,區議會都好樂意成盤冷水照頭淋

你比我個感覺係乜都賴區議會。
Andrew999 發表於 2009-1-6 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2009-1-6 00:02 發表

運輸署長會同行政會議係有權對巴士公司任何違反專利
既事項作出處分,運輸署每個分區都有相關主任同專門去
負責巴士事項,路線增刪都需要由運輸署批准,請問運輸署
是否只是諮詢咁簡單? ...

運輸處無權提出巴士發展建議,因屬私人公司內部行政,但基於是公共運輸服務機構,才會公佈有關建議,運輸處並不能越權提出建議,只能作咨詢角色或與巴士公司共同商遵由巴士公司提出之建議可取及不足之處。相信違反專利權事宜,亦不會出現在每年的RDP中,因為RDP是由巴士公司提出,再經由他們與運輸處商討後雙方同意才發出,倘若連RDP亦會違反專利權,恐怕運輸處亦不能幸免。
gn3509 發表於 2009-1-6 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2009-1-6 00:26 發表

你比我個感覺係乜都賴區議會。

因為區議會而導致無法上馬既改善建議著實不少