hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ 突發消息 ]滾落巴士樓梯 男 子 撼 爆 頭 慘 死 ...
開啟左側

[問題] [ 突發消息 ]滾落巴士樓梯 男 子 撼 爆 頭 慘 死

lf5499 發表於 2009-1-5 20:50 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2009-1-5 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2009-1-5 20:35 發表
最新收音機新聞: 司機俾人 用 " 危駕" "請"左返差館!!
而家搵緊目擊人士

就算唔落重brake, 阿伯都有機會企唔穩,
入司機數o既原因, 係咪純粹只因行車時出事?

睇下邊個荒謬議員會出黎建議停用雙層巴士啦.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
andrewyl 發表於 2009-1-5 20:59 | 顯示全部樓層
應 該 整 張 大 大 張 poster 點 樣 去 用 直 梯 上 落 .
上 落 時 應 該 側 側 地 身 去 上 落 .
唔 好 好 型 咁 一 支 箭 咁 上 落 .
我 見 好 多 大 人 細 佬 又 唔 用 扶 手 就 咁 上 落 .
叉 錯 腳 真 係 唔 知 點 .
DIH 發表於 2009-1-5 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 andrewyl 於 2009-1-5 20:59 發表
應 該 整 張 大 大 張 poster 點 樣 去 用 直 梯 上 落 .
上 落 時 應 該 側 側 地 身 去 上 落 .
唔 好 好 型 咁 一 支 箭 咁 上 落 .
我 見 好 多 大 人 細 佬 又 唔 用 扶 手 就 咁 上 落 .
叉 錯 腳 真  ...

係人見到條直梯都會當佢係普通建築物類的樓梯,直上直落架啦,邊個會識得側身上落......

以我自己的經驗,我絕對反對繼續使用直梯,甚至原有直梯車都唔該換做曲梯,真係好危險。
唔好話馬後炮,我好似之前已經講過。

有時難免手上會拿著一袋二袋,如果係曲梯,落樓梯時我可以左手拿袋,
右手好似消防員出動咁握著同一條扶手順勢滑落去,就算突然煞車或開車,
我都只須調整一隻已經呈握物狀態的手(而且個角度係好自然的),後果最多扭親。

直梯,即使我雙手緊握扶手,落樓梯時個角度係唔自然的,隻手腕會調整,令人將個上身「烏前」,
架車突然煞車就會向後跌,扭親隻手;但突然加速的話,就可能好似呢位不幸人兄咁衝落去,而且頭部先著地。

大家只要諗下/睇下馬騮由樹上落地,係咪頭行先,就會明白:我地都有一樣的opposable thumb。

gn3509 發表於 2009-1-5 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-1-5 22:00 發表

手上會拿著一袋二袋

廣告都有教,拎住一袋二袋就唔該唔好上上層

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
typ -2 有時樓下未必有位你座,未敢同意 ...
petcity + 2 同意

查看全部評分

今期流行:690是原罪
Maltesers 發表於 2009-1-5 22:09 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

九巴對於直樓梯設計,
而家仲講:「出事的巴士,是直樓梯設計,可以減少落樓梯轉彎的危險」(881)
又話:「事發的巴士車齡5 年,屬直樓梯設計,九巴車隊有500多部這類設計的巴士。發言人說,根據外國資料屬較安全設計 ,所以在03年起引入 。」(RTHK)

彌敦道搵個彎轉下都幾難.......根本同件事無關,
直樓梯真係好睇唔好用。
petcity 發表於 2009-1-5 22:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2009-1-5 22:14 | 顯示全部樓層
唔知會唔會有區議員要一下九巴退晒D直梯佢...

ksmbh 發表於 2009-1-5 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Maltesers 於 2009-1-5 22:09 發表
九巴對於直樓梯設計,
而家仲講:「出事的巴士,是直樓梯設計,可以減少落樓梯轉彎的危險」(881)
又話:「事發的巴士車齡5 年,屬直樓梯設計,九巴車隊有500多部這類設計的巴士。發言人說,根據外國資料屬較安全設計 ,所以在03年起引 ...

唔知ˇ係邊度既外國資料?!
九巴直梯車問題多多,
樓下座位特少,
前半部更係冇位坐,
老人家要揾個位都唔易.
HE7921 發表於 2009-1-5 22:18 | 顯示全部樓層

回復 38# 的帖子

係都退曲梯果d先啦
期待香港出現載161人的E500 MMC