hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ 突發消息 ]滾落巴士樓梯 男 子 撼 爆 頭 慘 死 ...
開啟左側

[問題] [ 突發消息 ]滾落巴士樓梯 男 子 撼 爆 頭 慘 死

homanbean 發表於 2009-1-5 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-1-5 22:00 發表

係人見到條直梯都會當佢係普通建築物類的樓梯,直上直落架啦,邊個會識得側身上落......

以我自己的經驗,我絕對反對繼續使用直梯,甚至原有直梯車都唔該換做曲梯,真係好危險。
唔好話馬後炮,我好似之前已經講過。

有時難 ...

認同
所以我覺得長曲梯係最好(3ASV果隻)
一來上落時總有一隻手係唔洗點移位
減少左因為離手時失足既危險
二來直梯落樓梯時雙手同扶手角度唔配合
好多時隻手食唔到力
架車一CHOK就支撐唔到身體
所以 我自己都認為直梯比曲梯危險
-   知足者自然常樂   -
homanbean 發表於 2009-1-5 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2009-1-5 22:18 發表

唔知ˇ係邊度既外國資料?!
九巴直梯車問題多多,
樓下座位特少,
前半部更係冇位坐,
老人家要揾個位都唔易.

加上直梯D人見好似唔係好斜
好多老人家就係咁 係唔係都走上樓上
所以見呢D人上去
大家都係唔好跟咁貼
如果上樓梯時跌落黎
跟後面個就一定俾佢整親
輕則踩親腳 重則撞左你落去 跟尾者死
-   知足者自然常樂   -
lazyinhk 發表於 2009-1-5 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 homanbean 於 2009-1-5 22:22 發表

加上直梯D人見好似唔係好斜
好多老人家就係咁 係唔係都走上樓上
所以見呢D人上去
大家都係唔好跟咁貼
如果上樓梯時跌落黎
跟後面個就一定俾佢整親
輕則踩親腳 重則撞左你落去 跟尾者死 ...

樓下座位少會唔會增加上樓上o既風險呢~
KR1691@102 發表於 2009-1-5 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-1-5 22:14 發表
唔知會唔會有區議員要一下九巴退晒D直梯佢...

聽日或者有立法會議員要求巴士公司即刻封晒雙層巴士條樓梯,唔准乘客使用,
架架巴士即刻變單層,嗱,坐樓上一撞車又會變空中飛人,而家行樓梯又可以隨
時歸西,你話樓上幾危險!

然後運吉就呼籲所有市民避免擠逼,盡量使用港鐵......
"I'm not a plastic guy"
transbus 發表於 2009-1-5 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 KR1691@102 於 2009-1-5 22:54 發表

聽日或者有立法會議員要求巴士公司即刻封晒雙層巴士條樓梯,唔准乘客使用,
架架巴士即刻變單層,嗱,坐樓上一撞車又會變空中飛人,而家行樓梯又可以隨
時歸西,你話樓上幾危險!

然後運吉就呼籲所有市民避免擠逼,盡量使用 ...

要跌o既, 扶手電梯定普通樓梯一樣跌得死.
如果地鐵站得返lift搭都幾過癮!
一陣又話lift維修唔好斷纜...

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
DIH 發表於 2009-1-5 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2009-1-5 22:11 發表

落車唔同消防員出動,咁順勢滑落去,曲梯一樣危險
你估人人係成龍

咩樓梯都好,最緊要捉實扶手,我搭曲梯車,稍一未捉實扶手
一樣爭d仆落去,直梯又係,未捉穩,一開車,一樣仆

如果要設計到一條點情況都唔會令人受傷既樓梯用於巴 ...

咁我都唔係真係唔用力咁滑落去,我個意思只係,同一隻手、同一自然的角度握扶手,
就算有事,自然反應即刻捉實,至少可以暫時hold住身體或減慢下跌。

最緊要都係:萬一真係失足,在曲梯下跌時會左彈右彈,期間已經卸晒力,
而且港人已經有60年使用曲梯巴士的經驗,對大部分香港人而言,搭巴士上落曲梯的動作已經入晒腦。
搭直梯巴士係另一套技巧,而大部分港人都沒有足夠使其成為條件反射的乘直梯車經驗。
我自己就10次都冇。

都係一句,願死者安息,同類事件不要再發生。
JN6854 發表於 2009-1-5 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 lazyinhk 於 2009-1-5 22:47 發表
樓下座位少會唔會增加上樓上o既風險呢~

下層座位少不過係「引人往上層」0既原因之一
而下層座位少由低地台巴士出現開始已經存在
(主因係車頭部份未有安裝座椅 爭呢幾張椅真係「爭好遠」)

我仲真係想問0下樓上 有無坐過倒頭位? 有無感覺過身體加速/減速時點郁?
當加油起步0個陣 你個人會因為慣性而「後仰」
當收油減速0個陣 你個人會因為慣性而「前俯」但當緊急減速停定0既時候 最終都係「後仰」
但諗多一樣0野 有唔少狀況都需要高速行駛時減速 咁0既情況下你如果落樓梯由車尾行向車頭
你覺得你會飛落樓梯定行落樓梯呢?
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
hksf 發表於 2009-1-5 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Maltesers 於 2009-1-5 22:09 發表
九巴對於直樓梯設計,
而家仲講:「出事的巴士,是直樓梯設計,可以減少落樓梯轉彎的危險」(881)
又話:「事發的巴士車齡5 年,屬直樓梯設計,九巴車隊有500多部這類設計的巴士。發言人說,根據外國資料屬較安全設計 ,所以在03年起引 ...

直梯車可謂"好睇唔好食"
同樣係雙層特低地台,
ATE 座位數量比ATR少十幾個
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
Anpretext 發表於 2009-1-5 23:12 | 顯示全部樓層
講真08年尾09頭, 九巴都發生左好多大獲既野,
真係"一連串不幸"
4056 發表於 2009-1-6 00:17 | 顯示全部樓層

我只係好不滿,乘客自己扶唔穩,關司機咩事?點解係又告唔係又告?根本就係要搵個人來為事件負責,而果個人唔駛一定有錯,所以就告司機,咁樣做司機咪隨時好地地都無啦啦飯碗不保??就算平時渣車幾咁留神,幾咁平穩,有時一遇倒d亂切線/突變情況,始終都係要dup,請問司機有咩錯??   

根本係乘客自己不幸,就老屈司機。聽阿sir講某年尖沙咀槍戰,打唔倒個犯但打死左個女人,最後判係個女人死於不幸,差人冇罪。咩世界??
柏麗之戀