hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 明愛醫院懷疑病人失救事件討論
開啟左側

明愛醫院懷疑病人失救事件討論

kfcsir 發表於 2009-1-5 17:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我見都無行家發表過意見
想請問大家對呢壇野發展到今日
連個報告都出埋有咩見解

個人認為
無論病人係咪真係入到去ER都會死都好
百病纏身都無得救既都好
明愛呢獲響門口都唔救既就真係好離譜

小弟以前都成日入明愛
我唔明以前急症實係響永康街山坡上個左樓
即係普通科格離
係幾時搬左去普通科對面架

總之個人睇完成件事
覺得十分離譜
一定要有人問責 才能熄民怨
3ASV196 發表於 2009-1-5 17:57 | 顯示全部樓層
首先, 呢件本身係不幸事件, 而問題本身在於制度..

如果你是那被詢問的職員(非醫務), 以當時情況, 會點處理?

1. 本身佢無醫學知識
2. 佢見唔到傷者, 唔知道實際位置同情況
3. 佢未遇過同類事件, 無經驗
4. 佢係有幫手聯絡等

當時咁短時間, 考慮可以好多, 如, 佢可以點叫到醫生? 叫咩醫生去幫?
駛唔駛帶一d 儀器? d 醫院儀器又可唔可以輕便帶出去? call 白車會唔會仲好?
因為救護車及救護電單車都有一定緊急救援儀器wor. 而且一般都係5-10 min到..
佢搵人落去, 可能白車都到左....

事件問題唔係在於一位職員身上, 而是對於醫院面對突發事件的制度上處理....

事後睇返, 醫院門口有人有事, 要call 白車, 當然係離譜同諷刺,
但以當時情況, 我覺得係不幸事件.. 搵人問責亦唔見到好有用...
如果問責只是為左"出氣", 都是無謂...

之前城市論壇, 有位醫生講者講得幾好, 佢提出, 現時香港緊急救援,
係由消防處負責, 而醫院則由醫管局負責, 對於緊急救援, 醫院內的
制度上係非常薄弱, 間接引起那事件處理不當... 要改善就要針對
這問題...要改善用左好耐的制度...我諗到如醫院內設立緊急電話,
及要有人負責即時的人手調動....

另外除左制度, 香港醫院硬件都有問題, 就是急證室位置.....
短期可以加多d指示, 不過長遠就要大改裝.....

3ASV196.KE7270
 樓主| kfcsir 發表於 2009-1-5 18:18 | 顯示全部樓層
今日岩岩已經出左初步調查報告
指明愛係需要負責

但係 消防處呢.....半個鐘先有白車
仲要由新界派

睇黎呢d官潦主義都係要靠民眾發聲才行
ChickenTong 發表於 2009-1-5 18:44 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2009-1-5 20:52 | 顯示全部樓層
LNChickenRice 發表於 2009-1-5 22:42 | 顯示全部樓層
問題就晌「幾時打電話俾A&E同事」呢樣0野身上
決定0左呢件事係好事定係衰事

心臟病發 呢樣0野
係遲一分鐘先救都會出事0既急性病
(心臟停頓一分鐘 同 心臟停頓十分鐘,
邊個場面更容易死得人呢?唔需要再討論0卦)
所以,女文員君0既反應時間
就真係決定0左呢位楊老先生(病人)0既生同死

女文員君的確有打電話
不過,遲0左4-5分鐘...(樓下版友指點,先謝)
[Oh~最珍貴搶救病人0既時間就咁流失]
而且,最過份0既係,打0左去A&E救護車Counter
(人都晌門口啦,叫個A&E醫生走出去仲好啦~)
結果,官僚主義式(別誤會,在此本詞只係名詞一個,無批評之意)0既「左左右右叫白車」情況之下
(事實,消防署0既Call Center又點知塞車呢?
派錯其他局0既救護車引致阻延...
塞0左車先叫另一部去...
熟悉交通情況0既救護車車長,就因為上面Call Center0既指示-就咁遲到啦~)
[追加內容:原來本港救護車一向唔夠用,而派遣車輛系統更加係不時down機...
請為救護員0既絕望情形,代嘆一口氣~]
5分鐘又變成更多個5分鐘
而楊老先生(病人)就咁樣「激死」當場啦(心臟停埋~)
[請為呢位楊老先生默哀1分鐘~]

女文員君錯在唔識「執生」應變,冷淡處事
(換0左係小弟,就真係一邊要楊先生(病人之子)「咩」住楊老先生
搭lift上去A&E 0既路,一邊叫A&E醫生準備急救...[忘了楊老先生體重...見笑了])
以為晌醫院做文職,就可以將救人性命0既惻隱之心拋低[指0既係即時通知A&E]...
(唉,真係唔好話佢啦...點知真係死人先得0架
所以小弟都唔會完全怪佢0既~態度需要改善0者~)

至於另一位醫生0既出現
老實話:即時救人唔係問題所在
而係佢有無叫其他A&E 0既醫生衝出來支援呢?
(當然,小弟唔會怪佢--至少盡0左第一線0既努力先啦)
小弟相信,當時如果有同A&E交待的話...至少有張輪椅可以推來0卦?
事發後4-10分鐘去到目的地的話,又會唔會如此收場呢?)
[內容經調整,敬請原諒]

不過更令人發火0既係
醫院高層推出所謂0既「指引」(今日已經證實係子虛烏有,亂吹出來0既)
試圖掩飾「過失殺人」0既罪名
(學0左特區政府官員咁,有責就推...三司十二局長官,
呢單0野你都有份搞出0黎0架...
如果你地唔係將卸責呢回事帶入官僚文化之中
有d咁0既離奇死亡事件咩?!下樑歪,自然係上樑不正而起0既
好好反省,否則7.1肯定又試過百萬人上街...[下刪一百句])
身為醫生,救唔到人不但無一絲罪疚感,仲要話自己人無錯...文過飾非
比恐怖份子更恐怖0既竟然晌醫院,仲要係天職救人0既醫生0忝呀!
(我好驚呀~下次又唔知點樣殺人於無形啦)

事情過去啦,
小弟只望死者可以安息(來世先再見面啦~)
香港人經過呢件事之後,
慢慢戒甩「潮州音樂-自己顧自己」0既大陋習、劣根性啦
(至於醫院方面,唔需要我地鬧,
佢地可能今生今世都唔會忘記呢件死人事件
日日受其折磨,已經係醫生們最可怕0既懲罰啦...)

PS 氣上心頭,文章打得不好,見諒啦

PS2 小弟當然知道急病病人不宜多郁動
不過,緊急情況又在例外之列
(唔通因為佢心臟病發,丟佢晌火場之類0既地方等死?
急救手冊偏偏話:盡快帶病人出火警/其他危險現場!)
救人係需要冒險0架~
唔冒險送呢個病人去A&E的話,又點會以病人死亡收場呢?
(應為女文員君唔即時出手係正確0既朋友,
你地0既天良同同情心去0左邊?
唔通因為個「怕」字喪盡?
唔通因為有人「誤用」你地0既同情心而收埋?
咁就真係又一個絕望啦~)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
053h4 發表於 2009-1-5 22:53 | 顯示全部樓層

3ASV196 發表於 2009-1-5 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kfcsir 於 2009-1-5 18:18 發表
今日岩岩已經出左初步調查報告
指明愛係需要負責

但係 消防處呢.....半個鐘先有白車
仲要由新界派

睇黎呢d官潦主義都係要靠民眾發聲才行

其實唔好下下用"官僚"去批評
派一架車, 遇到塞車, 即改派另一架, 咁都叫'"官僚"?

如果由架車慢慢塞咁去, 就係官僚.....香港d交通大家都清楚....
3ASV196.KE7270
DW8306 發表於 2009-1-6 00:04 | 顯示全部樓層
其實,呢d野都唔係一朝一夕架喇
唔記得係救護員定ER員工出左本書,內容亦有提及
係醫院外有人要救援,俾人叫佢打999
制度一日唔改,態度仲係咁死板.再爆鑊只係遲早問題
只在乎係邊道同幾時而已.

另一方面咁睇,死者死得都唔係話冇價值既
話晒之後幾日又有幾個人心臟病發.
令醫護同市民警覺性提高左,令病人幸好保得住條命

而我相信社會所引起既輿論,唔會再有病人失救係醫院門外
既國際大笑話再次出現
LA16-3ASV465-51 發表於 2009-1-6 01:41 | 顯示全部樓層

人係生既制度係死既

今次事件個文職無錯之中有錯
係程序上係無錯,但係人性上錯左...