hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [舊相sharing^^] CH3299 at 荃灣碼頭 加黑金剛相 ...
開啟左側

[舊相sharing^^] CH3299 at 荃灣碼頭 加黑金剛相

葵盛東居民AMN36 發表於 2009-1-7 16:43 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2009-1-7 16:05 發表

個人不喜歡「鴨」呢個term, 呢個字從來無巴士司機用, 同司機交談不能使用
呢樣就真係呀, 真係識車長咁耐, 如果話題係講巴士同佢地咩車都傾過
但都從未聽過"鴨"呢隻字, 只有大泵把同黑金剛
fatku 發表於 2009-1-7 17:18 | 顯示全部樓層
原帖由 n266 於 2009-1-6 21:36 發表

以前入清水灣/西貢,同老豆去搭91/92,
佢都會話去玩騎馬仔

附件係N265,聽司機講佢極速只有55...
但小弟真係好鍾意黑金剛
兒時劣作。 ...

記得在98年11月,我乘坐了N281跑70 (當年她是36A掛牌車)。

車長到總站後便要立即開車,開車前他抱怨說,車子的極速只得53!
古競豪
kiwai 發表於 2009-1-7 17:28 | 顯示全部樓層
仲記得98年尾/99年初坐黑金剛@91M上新清水, 佢可以抽中線爬舊AD頭
不過架黑金剛全車少於十個乘客, 舊AD就坐滿兼有人企
EH9097 發表於 2009-1-7 17:36 | 顯示全部樓層

回復 62# 的帖子

最強既黑金剛極速有幾多KM/H???
黑金剛用既尾牙係大尾牙還是細尾牙???
fatku 發表於 2009-1-7 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 EH9097 於 2009-1-7 17:36 發表
最強既黑金剛極速有幾多KM/H???
黑金剛用既尾牙係大尾牙還是細尾牙???

我聽說十多年前有某行走53的黑金剛的極速有72km/h,又聞當年的70掛牌CT5138的極速有70km/h。
古競豪
EH9097 發表於 2009-1-7 17:42 | 顯示全部樓層

回復 65# 的帖子

呢2部到晚年仲有無70-72KM/H???
AA48@43A 發表於 2009-1-7 20:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2009-1-6 05:04 發表

各間巴士公司所有巨龍/禿鷹、九巴全數獵鷹、四十部統治者及四十部飛鏢的車身都是都普出品。

都普第一款在香港出現的車身便是「黑金剛」,最後一款是出現在三叉戟上。 ...

3N1-3, 同DL2都係用亞歷山大車身.
直通快線  連繫機場
homanbean 發表於 2009-1-7 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2009-1-7 16:05 發表

我以前都成日坐28
最有印象就係N17,18,19呢3兄弟
剛好車牌係CA3777,3778,3779

以前行機隧就真係經典囉
未入隧道先黎一陣臭味
之後就嘈到出隧道
最初d大泵把個引擎蓋仲係淺灰色鐵蓋
唔同得後期加左黑色皮包海棉 天花板又有地毯吸聲
真係嘈到爆 不過有時多人企係引擎側邊睇司機揸車
又好鬼過隱 直情到有人落車都唔想行入入面

不過我細個成日都想轉新車
因為東九龍d線太多大泵把同黑金剛
到大個左返而會去坐返10號d大泵把遊車河
大個左先至一見佢地就追車
佢地係少有令我見舊車仲開心過見新車既車

另外想問d黑金剛係咪有批新車係黑扶手
有d新車已經係不锈鋼扶手呢?
有冇人知點分呢?

-   知足者自然常樂   -
superbus 發表於 2009-1-7 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2009-1-6 23:03 發表

行61X,62X時就好玩,可能因為咁,K廠比U廠先把62X掛牌改做11米巴士

聽過人講, 62X 用黑金剛跑畢全程既時間唔係慢得過而家幾多
將軍澳巴士佬 發表於 2009-1-7 22:51 | 顯示全部樓層

反而吉拿M仔上斜仲差過黑金剛?
DM/BL/M/雞/黑金剛都係用6LXB引擎
但係我覺得黑金剛D偈聲特別清脆,特別高音
DM同BL d偈聲好似差唔多,M仔特別唔同,雞D偈聲好似蒙d
我真係唔係好明,點解果時d短車唔用d高馬力d既引擎?
係要用吉拿6LXB