hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區 2009-2010 巴士路線發展計劃
開啟左側

[問題] 沙田區 2009-2010 巴士路線發展計劃

上水站長 發表於 2009-1-7 02:41 | 顯示全部樓層

72A / 74A 轉單層?

點解當初70號又唔轉呢?

73A減班, 點解72A / 74A 又唔需要呢?

已經無左70號啦, 係埔公只有73A返北區,

如果73A減班,等返北區既車愈黎愈疏..叫人點等呀?

去大埔既反而條條線都經...

仲有N170點兜呀?

經左沙田市中心再行沙燕橋返過去對面河呀?
九巴上水車廠車務通告為準
wally 發表於 2009-1-7 03:16 | 顯示全部樓層
73A都有份呀... 不過又真係既,平時埔公都無咩人坐73A架啦... 佢既主要客源都係 大埔-北區, 沙田入去比全費既真係少之又少... 而家沙田段最多都真係來往威爾斯既老人家多,睇病時間前後可以有成10個或以上係威爾斯上落既...
不過cut到咁既樣,不如比班司機多少少時間休息,執得個時間表好睇少少... 30分鐘一班啦... 好過佢改到既26~27分鐘一班,真係想計佢開出時間都有排你計呀...
89B 發表於 2009-1-7 04:13 | 顯示全部樓層
原帖由 上水站長 於 2009-1-7 02:41 發表

如果73A減班,等返北區既車愈黎愈疏..叫人點等呀?

去大埔既反而條條線都經...

仲有N170點 ...

N182 無咗中環-灣仔返沙田用N???<>N170八仔轉乘代

86c.....意味改行3幹無期繼續日日要係長沙灣返工既馬鞍山居民"遊車河" (份RDP仲係無3幹新線)

82k.....70又唔見佢有呢個提議

80.......收6.4就有車加, 相返收5.8就.....:L

80M/85A轉乘代82M
......不如281A/81C學170/182九龍塘返沙田就分段收5.8,
而85A只係出九龍改行窩打老道停軍營2站再跟103經IVE返聯合道....
遐免85A塞係九龍塘內街省不少行車時間
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
GK9636 發表於 2009-1-7 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2009-1-6 23:34 發表

朋友來料,話今晚每個住戶郵箱已經有張
來自某地區主任既橙色紙仔話反對80搬
總站

當然佢都係建議晨早開特車由美田開

前日已經見到某區組織發動居民簽名保留80總站

當然另一邊某樓互助委員會就已去信爭取搬站, 看來繼續有一番惡鬥
GK9636@ATENVIRO
AD18 發表於 2009-1-7 10:01 | 顯示全部樓層
原帖由 wally 於 2009-1-7 03:16 發表
73A都有份呀... 不過又真係既,平時埔公都無咩人坐73A架啦... 佢既主要客源都係 大埔-北區, 沙田入去比全費既真係少之又少... 而家沙田段最多都真係來往威爾斯既老人家多,睇病時間前後可以有成10個或以上係威爾斯上落既...
不過cut到咁既樣,不如比班司機多少少時間休息,執得個時間表好睇少少... 30分鐘一班啦... 好過佢改到既26~27分鐘一班,真係想計佢開出時間都有排你計呀...

我有個好友就係做呢條線
早更第一轉同收工果轉簡直就係收買人命 (尤其是係收工果轉)
完全係唔夠時間做
佢直頭係試過返到總站要急急腳去小解 + 拍卡 , 最後係要遲三分鐘開 last 單車

夜更反而就好少少
不過如果架 2 車收左既話 , 3 車就真係做到踢晒腳
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
JX9097 發表於 2009-1-7 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2009-1-7 09:53 發表
前日已經見到某區組織發動居民簽名保留80總站

當然另一邊某樓互助委員會就已去信爭取搬站, 看來繼續有一番惡鬥

我都唔明美林居民憑乜嘢去反對80搬站
依家搬入去都唔會影響大到你冇位坐
最多都係心儀位置俾人坐咗昬
使唔使搞咁大壇嘢?!
AVW28 發表於 2009-1-7 13:02 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2009-1-7 13:01 發表

我都唔明美林居民憑乜嘢去反對80搬站
依家搬入去都唔會影響大到你冇位坐
最多都係心儀位置俾人坐咗昬
使唔使搞咁大壇嘢?!

問題係美林的居民習慣左嘛!
有d樓又唔近巴總!
LL3850
JX9097 發表於 2009-1-7 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2009-1-7 13:02 發表
問題係美林的居民習慣左嘛!
有d樓又唔近巴總!

習慣呢樣嘢大哂咩...
若果係咁的話,全世界所有改動都唔使做啦
因為"習慣成自然"呀嘛

巴總方面可以來回程都入一入去ga
咁對於美林居民而言只係出九龍方向少咗位揀啫
石頭 發表於 2009-1-7 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2009-1-7 13:06 發表

習慣呢樣嘢大哂咩...
若果係咁的話,全世界所有改動都唔使做啦
因為"習慣成自然"呀嘛

巴總方面可以來回程都入一入去ga
咁對於美林居民而言只係出九龍方向少咗位揀啫 ...

其實如果睇地圖,你會發覺美田開、經美林係比較順路,

美田個巴總都可以擺返幾條線,而家真係有點浪費空間,

真係咁大需求既,美林開特車就OK

我覺得美田其實真係可以開多條城隧線,只要做埋大圍站就一定夠客,

問題係點樣同46X「拆站」...
wally 發表於 2009-1-7 16:49 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2009-1-7 10:01 發表
夜更反而就好少少
不過如果架 2 車收左既話 , 3 車就真係做到踢晒腳

夜更都算係咁啦... 我係彩園等佢,佢地好多時都有5~10分鐘休息... 不過跑完90分鐘,得5~10分鐘真係幾辛苦架... 所以真係cut車既話,減到30分鐘好啦... 客又易等,司機又多少少時間休息一下...
如果一壞車就死人啦... 上次試過食飯時間壞左架30車,重要同一時間壞架276B... 個站長真係做到死... 之後後車早左返到,只係比本時30車開車時間遲左10分鐘開車... 真係收/壞1車就已經做死人... 上左車個司機都話,之前果個星期收左車,又係跑死佢地,今日又餐飯都要分開2次食...