hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (支持公義聲音!) 工 會 抗 議 警 方 拘 捕 司 機 ...
開啟左側

[問題] (支持公義聲音!) 工 會 抗 議 警 方 拘 捕 司 機

PB602 發表於 2009-1-8 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2009-1-8 23:21 發表
乜有指引話上層及車箱係行車時可以走動咩?
路面上咩事都會發生....只要乘客坐定定
點急剎都唔會出事.....

唔通又有指引話行車時唔可以走動咩? 咩指引?

係咪九巴規定行車時乘客一定要坐定? 咁唔該九巴取消所有企位, 並且要求乘客只可以係巴士完全停定時先至可以行走. 最好我坐樓上車尾, 你架車停定晒我先至慢慢行去樓下落車.

一個站至少停多幾分鐘, 巴士越載越少人, 又越行越慢, 相信港鐵同村巴就最開心.
4056 發表於 2009-1-8 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2009-1-8 23:21 發表

說話唔係咁講
行車時走動無可避免,但跌死左當然唔可以賴係司機既錯

我覺得,「請」司機返去協助調查係必要,起碼知道當時環境情況。情同有人在家中死亡,就要扣留家屬直至知道死者唔係被謀殺先得。跌死既case一樣,係要證明死者係唔小心跌死,而唔係被人謀殺。

所以我覺得,「請」司機調查係必要,但就絕對唔應該用「危駕」黎「拘捕」,咁樣搞到人人話司機錯,司機壓力大,又會令司機有black record在公司留低...   做法冇錯,但引用既條例同字眼就絕對錯!!
柏麗之戀
Pendolino 發表於 2009-1-8 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2009-1-8 23:28 發表

說話唔係咁講

我覺得,「請」司機返去協助調查係必要,起碼知道當時環境情況。情同有人在家中死亡,就要扣留家屬直至知道死者唔係被謀殺先得。跌死既case一樣,係要證 ...
佢唔肯點算?四十八佢咩?
PB602 發表於 2009-1-8 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2009-1-8 23:28 發表
說話唔係咁講

我覺得,「請」司機返去協助調查係必要,起碼知道當時環境情況。情同有人在家中死亡,就要扣留家屬直至知道死者唔係被謀殺先得。跌死既case一樣,係要證 ...

市民有人身自由, 所以如果要扣留個司機去警署協助調查的話, 拘捕係唯一方法.

邀請協助調查純屬自願性質, 司機的確有權唔接受邀請而唔需要負上任何法律責任.
4056 發表於 2009-1-8 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Pendolino 於 2009-1-8 23:29 發表
佢唔肯點算?四十八佢咩?

我既idea係,事件根本同「危駕」無關,警方應引用其他條例去扣留司機,而唔係亂用「危駕」罪。

我家中曾經有人因病而須報警送院,送院後家人被扣留,直至病人被送抵醫院診治證實唔係被家人中傷先「獲釋」。但呢d唔係拘捕,只係扣留。
柏麗之戀
 樓主| wilsonli321 發表於 2009-1-8 23:37 | 顯示全部樓層
Pendolino 發表於 2009-1-8 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2009-1-8 23:33 發表

我既idea係,事件根本同「危駕」無關,警方應引用其他條例去扣留司機,而唔係亂用「危駕」罪。

我家中曾經有人因病而須報警送院,送院後家人被扣留,直至病人被送抵醫院診治證實唔係被家人中傷先「獲釋」。但呢d唔係拘捕,只 ...

老實講,數四十八個鐘不如正正經經盡快落Charge算啦
JN6854 發表於 2009-1-8 23:44 | 顯示全部樓層

今日生果報先整單「坐定定一樣出事」0既case
肇事0既係新巴DA @ 91往海怡半島
個客「中眼訓」跟住一個brake攪到佢撞埋前排張椅個扶手度
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
av220 發表於 2009-1-9 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2009-1-8 23:33 發表

我家中曾經有人因病而須報警送院,送院後家人被扣留,直至病人被送抵醫院診治證實唔係被家人中傷先「獲釋」。但呢d唔係拘捕,只 ...

其實, 仲有冇其他法例條文可用?
可能如板友在另一篇文話齋, 可能重點在"導致他人死亡" .............
正如偷窺只能用"遊蕩罪" 入罪一樣.
hksf 發表於 2009-1-9 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Pendolino 於 2009-1-8 23:07 發表
應該咁講,除非覺得司機無嫌疑,否則一係落Charge,一係就數四十八個鐘

都話o左告定係唔告由律政司決定.
唔係差人決定

差人拉o左有司機返去, 夠料就落charge,
唔夠料就要o係48小時之內放人囉, 就係咁簡單

都唔明點解有人會扯到咁遠

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟