hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 葵涌村又有惡犬
開啟左側

葵涌村又有惡犬

JT4686 發表於 2009-1-13 20:01 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

嗯.....同意同意
終於有人講出我想講的心聲

就算一個社會都有唔同的聲音,有人有創意,有人就好死板.....
好似有d street art人家都唔鍾意,但唔鍾意還唔鍾意,最重要係識專重唔同既人

評分

參與人數 6aPower -4 收起 理由
admin35 + 6 請參閱 Z2 板的判決詳情
MP6513 + 3 同意此話
98C + 1 有同感
nwfb1001 -5 創意唔係要嘩眾取寵/誤導
2304 -4 唔通你覺得呢嘩眾取寵,誇張失實既標題叫做 ...
AD18 -5 閣下講既野 我基本上係同意 不過呢 , 觀乎 ...

查看全部評分

kay 發表於 2009-1-13 20:04 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2009-1-13 20:01 發表
嗯.....同意同意

就算一個社會都有唔同的聲音,有人有創意,有人就好死板.....
好似有d street art人家都唔鍾意,但唔鍾意還唔鍾意,最重要係識專重唔同既人 ...

首先從來無人反對創意
只係對一d"根本唔係創意,惡搞博出位既"標題先扣
唔好段章取義一些版友意思播
如果我搵到張惡犬既相
我用B9出文..咁係創意..定還是惡搞?
反之亦然....#1正常合理應該有惡犬
可惜一隻都無...結果當然要樓主受
世界很簡單 人類很複雜
AD18 發表於 2009-1-13 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2009-1-13 20:04 發表

首先從來無人反對創意
只係對一d"根本唔係創意,惡搞博出位既"標題先扣
唔好段章取義一些版友意思播
如果我搵到張惡犬既相
我用B9出文..咁係創意..定還是惡搞
反之亦然....#1正常合理應該有惡犬
可惜一隻都無...結果當然要樓主受

連任何一樣 physical evidence 都無就真係好難叫人去相信囉
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
fw1321 發表於 2009-1-13 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 JT4686 於 2009-1-13 20:01 發表
嗯.....同意同意

好似有d street art人家都唔鍾意,但唔鍾意還唔鍾意,最重要係識專重唔同既人 ...

先撇除有關評分既討論。
開口埋口都話創意, 恕小弟無知, 究竟乜野係創意呢?
我都希望自己能夠尊重下創意。
3AV-HF4113 發表於 2009-1-13 20:22 | 顯示全部樓層
創意本則上係好,但樣樣野都係物極必反
起碼其他讀者睇得明先得架,而家直情係佢講乜我地都唔知
改埋曬 d 無厘頭 topic、亂扣帽子,無人明、惡評如潮就話(賴)係"創意"
由創意變成語無輪次

評分

參與人數 2aPower +6 收起 理由
AD18 + 5 極為同意 你篇回文簡直係向該等人士打一個 ...
kay + 1 講得好,個d人唔扣分個心唔舒服,唔可以比佢 ...

查看全部評分

GX7205 發表於 2009-1-13 20:39 | 顯示全部樓層
JT4686 發表於 2009-1-13 20:47 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

香港人接受唔到創意藝術就係因為認為同佢地"大眾化"既方向大有不同
惡犬哩個TERM姑勿論惡定唔惡,但犬就一定係講返B9......

個人認為佢有解返個惡字既用意就已經可以

評分

參與人數 2aPower -5 收起 理由
LZ4519 -3 斷章取義... 個個香港人都接受唔到創意架咩 ...
kay -2 再一次斷章取義,從來無人否定創意,只可過不 ...

查看全部評分

teddybus 發表於 2009-1-13 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2009-1-13 20:47 發表
香港人接受唔到創意藝術就係因為認為同佢地"大眾化"既方向大有不同
惡犬哩個TERM姑勿論惡定唔惡,但犬就一定係講返B9......

個人認為佢有解返個惡字既用意就已經可以 ...

巢左成6頁, 樓主既唯一回應係

原帖由 FU2948@41A 於 2009-1-12 21:01 發表
冇人地咁有創意就扣分? 自己唔明就扣埋明D人ge分?

下? 如果呢d 叫解釋, 我係會被嚇親囉...

其實講真,
就算有人話"惡"字係指緊嘈,
都係佢片面之詞, 仲要係猜測....
要人估估下 呢d 就係含糊...
我已經不下好多次講到明,
一篇文個標題係要直接概括文章重點...
令人莫名其妙既標題唔係叫創意, 係叫文不對題....
呢番說話我印象中真係講左唔止一次, 唔知點解仲可以錯, 錯完仲要巢理由去駁人.....
3AV-HF4113 發表於 2009-1-13 21:08 | 顯示全部樓層
分數係好寶貴 ge,冇人會 '食飽飯無野做會扣人分'
但創意 =/= 冇人明,以後 d 廣告用潮州話講、伊斯坦文寫叫唔叫創意、"潮"?
如果我係樓主,見到咁多人唔明,就會更改下 d 用語 或者加番 d 解釋 (雖然最好改 topic),但事實係睬人都傻,其他板友都係'估估下'
例如 "兇猛的B9(狗)"、"嘈吵的B9狗",咁大家都明,又不失'創意'
如果都冇人明,咁出文做咩?
*個人意見

kay 發表於 2009-1-13 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 GX7205 於 2009-1-13 20:39 發表
哩度係巴士貼圖區...當然係圍繞番巴士既野...
一係巴士貼圖區見到講惡犬...先不論惡定唔惡...講起狗一定係圍繞緊B9...
內容又有張相係B9...扣分個D應該眼大睇唔到下MA?
定係扣分個D人唔識中文字...犬可以=狗咁解? ...

咁我影將惡犬話佢係B9又得唔得?Big 狗(9)
一睇就知唔係創意係惡搞啦
睇埋個惡字..閣下講既野都會被推翻
邊有巴士係惡既?
世界很簡單 人類很複雜