hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴落實訂購歐盟四型巴士
開啟左側

[問題] 九巴落實訂購歐盟四型巴士

~誰@359~ 發表於 2009-1-16 22:24 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-1-16 22:10 發表

兩架ASU我都唔見太多人話佢出車唔掂之類
反而自己坐1哥行69X,係避震爭D

或者,今次Scania係憑表現取勝,至於我之前
講既,間接係令九巴未必大手入佢地D車,又或者
促成佢入Scania,不過呢d都係街邊消息,總之佢
肯入新車就得 ...

就咁既,我自己舊年就聽過九記係plan入歐四AVBW
果陣自己就諗會唔會係因為天水圍,所以唔再入ATEU
但而家再聽你講,連B9都話有問題
真係幾amazing
字大只顯得人自大
ksmbh 發表於 2009-1-17 00:12 | 顯示全部樓層
係咪九巴唔想入尿素所以改買SCANIA
053h4 發表於 2009-1-17 00:18 | 顯示全部樓層
Wright---AVW16 發表於 2009-1-17 08:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-16 22:24 發表

就咁既,我自己舊年就聽過九記係plan入歐四AVBW
果陣自己就諗會唔會係因為天水圍,所以唔再入ATEU
但而家再聽你講,連B9都話有問題
真係幾amazing

而家整多單MJ6852,間接令九巴對B9的印象更差,火上加油

但底盤出事唔知關唔關波箱事呢?大家睇Volth同ZF兩者既表現已經大為不同
98C 發表於 2009-1-17 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-17 00:18 發表

其實, 儲備零件都係要成本
特別係而家九巴買車數量亦唔算多

最大問題是九記得K同L廠先識整SCANIA車,反而富豪同DENNIS車就普及得多..
如果真係買晒SCANIA車得益既只有K同L廠,但個人認為全買SCANIA車機會唔大...
cheungtszfung 發表於 2009-1-17 09:15 | 顯示全部樓層
原帖由 98C 於 2009-1-17 09:12 發表
最大問題是九記得K同L廠先識整SCANIA車,反而富豪同DENNIS車就普及得多..
如果真係買晒SCANIA車得益既只有K同L廠,但個人認為全買SCANIA車機會唔大... ...

其他廠無人識整scania,大量買果時自然會訓練人去整
3ASV467 發表於 2009-1-17 11:43 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-1-17 08:58 發表

而家整多單MJ6852,間接令九巴對B9的印象更差,火上加油

但底盤出事唔知關唔關波箱事呢?大家睇Volth同ZF兩者既表現已經大為不同

新聞話係人為問題
唔記得補油…
關人咩事
aa2_dart 發表於 2009-1-17 12:42 | 顯示全部樓層
其實長遠D咁睇,黎緊個兩至四年係第二代既空調巴士既退役潮....種類繁多and also佢地所佔既路線網絡俾依家要退既冷氣車既路線網絡更多。....10米Dart , Lance , 第二代冷龍,康豪...etc..
依家趁仲係為左第一代既空調巴士三菱仔,冷蘭,冷龍煩既時候,就唔該嘗試向多D車廠兼且唔型號發展,Scania / MAN... 但我真係唔信ADL/九記會放棄大家,始終大家合作咁多年,你估ADL唔知當年九記訂咁多Dennis冷氣車要到期退咩...,大佬你諗下保守估計九記至少二三百部冇走雞,部部車都係錢黎架!,當年ATR1出,九記係有份負責研究,所以有人講過話當年係UK個邊九記個名係有份登為研發廠方,如果唔係Dennis駛鬼俾部ATR1九記咩,同埋ADL依家係咁食野,Alexender , Duple Metsec,佢好明顯係想做到全世界都有ADL個名,同世界大廠Volvo , Scania , Man , Mercedes Benz鍊過,但你估真係咁易做到全世界都有ADL呢個brand 既product咩, 但香港呢舊咁大舊肥豬肉,九,城,新,MTR....係信任Alexender Dennis有能力做到佢地想要既Product,唔講城,新,MTR , 佢地個三間好明顯之後都朝住ADL發展E500,E200 dart...
但九記呢?,AVBW個W=Wright ,但Wright車身又重散件又貴,下下成大塊玻璃換,好多錢咩? 你就算買B9咪又係買返ADL個Body .....ADL / KMB 咪遲早大家氹返大家....

而且九記2009年開始好明確咁,將車隊既單層比率提高,但係今年只係將某D用雙層既線轉單層線減低成本,咁買Scania/Volvo係好正常,九記唔會再試MAN,ADL又同KMB鬧交,E300唔出現係預左,但打後某D用原本用Dart/三菱既線實要轉新車,除非Scania/Volvo提供到D 9 -10.6米兼且仲耐用過Dart既底盤,依家係得ADL先最清楚香港路面環境,天氣而令車既保養,香港彎多路窄呢個係一個不變既定律,英國車既product先至做到呢D效果去應付,相信ADL既單層係未來三年內一定會再出現。
Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
DK704_3N133 發表於 2009-1-17 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 aa2_dart 於 2009-1-17 12:42 發表
其實長遠D咁睇,黎緊個兩至四年係第二代既空調巴士既退役潮....種類繁多and also佢地所佔既路線網絡俾依家要退既冷氣車既路線網絡更多。....10米Dart , Lance , 第二代冷龍,康豪...etc..
依家趁仲係為左第一代既空調巴 ...

威殼又衰在唔肯比九巴自己砌車...咁樣更加無著數...而家ADL又有5洲龍合作...又迎合到大陸砌車呢個改變(雖然而家變左一獲粥)...除非用大陸車...ADL只會成為九巴接近唯一的選擇
DK704_3N133 發表於 2009-1-17 13:31 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2009-1-17 00:12 發表
係咪九巴唔想入尿素所以改買SCANIA

adl講過會令自己product有更多引擎揀...例如400配man偈
只不過有無人肯行出呢一步..order呢個配搭