hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴落實訂購歐盟四型巴士
開啟左側

[問題] 九巴落實訂購歐盟四型巴士

Snoopy@FB8617 發表於 2009-1-17 22:53 | 顯示全部樓層

回復 76# 的帖子

可以轉車ga ma...
事實上,當馬鐵通左之後
87D同81C定確冇以前咁勁...
點都弱左少少..
petcity 發表於 2009-1-17 22:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Anpretext 發表於 2009-1-17 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-1-17 22:53 發表
可以轉車ga ma...
事實上,當馬鐵通左之後
87D同81C定確冇以前咁勁...
點都弱左少少..

眼見81C,281A被打得傷D...
kingprowm 發表於 2009-1-17 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2009-1-17 22:42 發表

出旺角,梗係港鐵快啦.
我有個同事住馬鞍山,出黃埔返工,佢返放工都唔搭85C,因為時間相差太遠.
87B都係一樣,又要行顯徑,又要行SHEK KIP MEI,用既時間起碼20分鐘,咁當然港鐵快啦...
如果馬鐵可以出到市區,好多沙田馬 ...

其實識諗既人都應該估到南線根本唔會對 41A & 44 有任何大影響,
青衣人要搭港鐵既 10 年前已經搭左啦, 而且九巴也知現在 41A 根本唔夠車
所以先加咁多柯打, 照計冇理由調反轉幫自己倒米減車掛 !

如果運吉有權強迫巴士公司減邊條線既車,
我相信 87D 肯定唔止減兩架咁少,
281A 唔會一架都唔駛減
JC2048 發表於 2009-1-17 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 17-1-2009 23:17 發表

其實識諗既人都應該估到南線根本唔會對 41A & 44 有任何大影響,
青衣人要搭港鐵既 10 年前已經搭左啦, 而且九巴也知現在 41A 根本唔夠車
所以先加咁多柯打, 照計冇理由調反轉幫自己倒米減車掛 !

如果運吉有權強迫 ...

其實南線通車都可以關 41A 事既
因為 D 人可以搭到去南昌 轉南線去尖東
當然 多唔多人咁樣轉就好難講啦 ..

至於 44, 我真係諗唔到關南線咩事
kingprowm 發表於 2009-1-17 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 JC2048 於 2009-1-17 23:24 發表

其實南線通車都可以關 41A 事既
因為 D 人可以搭到去南昌 轉南線去尖東
當然 多唔多人咁樣轉就好難講啦 ..

至於 44, 我真係諗唔到關南線咩事

尖東站個位置咁差,
連搭東鐵既人都唔多用,
更何況新界西的人,
而且 41A 主要客源係彌敦道,
南線的車站位置咁偏僻,
同九龍站隔咁近,
同搭東涌線有乜分別
~誰@359~ 發表於 2009-1-18 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-1-17 19:54 發表
或者,ADL唔可以話冇機會再出現係九巴,但講到ADL係
九巴唯一選擇,似乎太睇少其他公司既能力

九巴如果係一個大客,相信其他廠會趁機會為佢提供優惠同
適合產品,咁有選擇下,ADL又會否係終極贏家呢?時間證明喇 ...

ADL既能力就係佢早o係Dennis巨龍時代已經同香港人做生意
知道我地同巴士公司究竟要d乜,因而避左好多問題,其他廠商就冇呢個優勢
富豪,要靠收購左Leyland,靠人地既經驗同Product先o係香港發圍
聲粗,叫做賣左近二百架車,但用落原來好大件事
Scania,望見架2800就Oops
但係睇下ADL同埋公司前身既車,一路都keep住有人入
用落頂盡都係試過燒一兩架躉,冇好似聲粗咁成百幾架車一齊有common problem
呢d真係錢都補唔返
當然啦,K310UD話唔定都有呢種優勢
不過對九記泥講,Scania始終唔係合作開
所以我會覺得九記因為唔知咩原因同ADL反左面,係好可惜同冒險
字大只顯得人自大
aa2_dart 發表於 2009-1-18 01:03 | 顯示全部樓層
by the way,我覺得今舖KMB入單層Scania係一個好既attempt,至少可以令香港既巴士型號唔使俾ADL / Volvo完全monopolization.....( 雖則小弟真係好鐘意Dart呢隻車 ),佢唔入E2000 Dart真係令我有D disappointed,我原本好想呢個大單層既角色係由E200 Dart擔任,相反睇但真係開心就開心在有D suprise,從未出現既單層Scania終於有,希望個樣都唔好太衰,But Anyway,連咩殼都未知,唔通E200/E300殼 ?

that's got a example of MTR E200 Dart,你試下唔係訂ADL product,Neoplan, Volvo , Scania,呢D世界大廠只務求sell唒D product同要$,平平冇奇既底盤幾百架,但ADL呢...當MTR要ADL剷走個十張櫈變走成為企位,ADL呢間略有知名度ALSO成熟中既巴士製造商冇任何怨言,Neoplan , Scania呢D公司搵呀福水睬你個十張櫈呀,拆? 你買左返慢慢拆,到時你買左佢理得你拆埋副冷氣變熱狗啦,總之我冇諗定要同你打好relationship,我淨係要你舊錢,相反ADL,除左顧及買家要求外,仲好好咁會黎HK實地考察,ADL / KMB已經唔只係合作伙伴關係,否則Dennis當年唔會出係外國人眼中3N, DL , 3AD呢D咁K型既Product,當年Dennis由一間小型巴士製造商變大,唔多唔少KMB係有份幫佢,你Comapare當年around1980-1987利蘭同丹尼士既size,一間出D非常經典耐用既product Olympian , Titan,珍寶 , Tiger,間直蚊比同牛比,丹尼士只係有D完全唔hit / popular既product 單層有Falcon 雙層有Dominator,係UK一間巴士巴士都未必有十部,但KMB就完全信任Dennis ,  仲要大手引入11 / 12米龍,非常創新既單層空調巴士Falcon 為左HK而造既Model ...

呢個關係維持到88-89年,Leyland俾Volvo食左,MCW又俾Optare/DAF KO左,得返Dennis可以企係度,間接性令KMB對Dennis Product有信心,而且呢間小型巴士製造商係天時地利人和做出 Dart —呢個完全滿足到本土/HK城市巴士公司101分既成功車系出黎 , Dragon / Condor又仲有發展空間,Dennis呢間講人情同想變大既公司為左打後鋪後條路仲唔打蛇隨棍上,十年間第2個完全滿足到本土/HK城市巴士公司101分既另一個成功車系再度出現–Trident。令到KMB / Dennis relationship更進一步。

個人唔相信ADL會放棄一個需要大量巴士,歐洲車天下但一百公里都唔夠既巴士皇國,呢個巴士皇國入面有5大間公司,其中一間仲要係亞洲最具規模既巴士公司,呢舊肥豬肉真係和味到....

而且我個人opinion,今次係一件好事,將車隊既單層比率提高。一個城市or一間具規模既巴士公司係需要有單層巴士,雙層巴士不能太多,( 雖然多雙層巴士多先係香港既特色 )依家係6 : 2,條數最好就6:4 , 雙層6 , 單層4 , 但又唔好好似新加坡SBS咁,佢都係6:4 , 但岩岩調轉雙層4 , 單層6,自然單層泛濫一定唔係好事。

好心政府個死人腦咪坐住la , 俾E400入黎香港,或者掛接真係適合某D線 , NLB 38 個D la....

評分

參與人數 1aPower -5 收起 理由
sad -5 又中又英,睇死人

查看全部評分

Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
AVD1 發表於 2009-1-18 03:33 | 顯示全部樓層
原帖由 aa2_dart 於 2009-1-18 01:03 發表
by the way,我覺得今舖KMB入單層Scania係一個好既attempt,至少可以令香港既巴士型號唔使俾ADL / Volvo完全monopolization.....( 雖則小弟真係好鐘意Dart呢隻車 ),佢唔入E2000 Dart真係令我有D disappointe ...

之聽曾有板友傳過新 Scania 係會用 Caetano 車身的
LJ7006 = MF5119 = AVD1
orange 發表於 2009-1-18 04:22 | 顯示全部樓層

回復 88# 的帖子

Scania,Benz,富豪,MAN都係全球數一數二出產柴油車品牌,
世界各地都會用呢幾個品牌作為搵食車,因為用途廣泛,同埋
零件夠多,全球通用

香港係前殖民地,訂車首選當然係英聯邦既車,今時今日世界
經濟一體化,訂巴士唔可以再只係望英國有乜車出,十多年前
歐洲品牌未必有興趣做專利巴士生意,因為生意額細,但今時
今日能夠keep住出車既都係專利巴士,售後服務上歐洲品牌
都俾到顧客信心,加上附近地區都陸續採用,先令專利巴士開
始轉用新牌子

雙層巴士無錯英國仍然有領導地位,因為佢地做開用開,自然
知點去配合用家,但單層巴士可以講英國車唔夠歐洲車打,正
如Dennis出E200,E300同E200 Dart,但只有E200 Dart因為
用番Dart設計先叫吸引買家用,其餘前兩款都唔太成功,可見
英國單層車與歐洲車比都係較為失色
益童學校,全民教育