hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 問路 - 馬鞍山頌安村往筲箕灣峻峰花園
開啟左側

問路 - 馬鞍山頌安村往筲箕灣峻峰花園

12A 發表於 2009-1-18 14:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

出發日期及時間 - 年初二早上 [約九時]
屆時將攜同禮物

峻峰花園即是筲箕灣港鐵站上蓋屋苑

朋友的家人是暈車的, 故不便乘坐682線
現需要其他方法

考慮方法現有
1. 坐681 往灣仔轉行東區走廊的巴士

2. 坐85M 往黃大仙轉港鐵

其他可行辦法

多謝各位幫手
九巴十六 與你在 GA5505 相見
BUSFANS 發表於 2009-1-18 15:55 | 顯示全部樓層
2.如果搭85M,不如搭286M

一來286M可以快D到港鐵站轉港鐵,二來286M兜埋入頌安,唔駛行出恆康街先有得搭85M

其他可行辨法唔係冇,不過駛唔駛要快,要限時幾耐到目的地先?
 樓主| 12A 發表於 2009-1-19 16:20 | 顯示全部樓層
先謝, 時間方面, 預算係個半小時

再謝
chan6723 發表於 2009-1-19 22:34 | 顯示全部樓層

搭得 682 會暈車,相信搭 681 再轉東廊巴士都唔會好得去邊。
較穩陣方法:盡量乘搭港鐵。

港鐵的話,步行去恆安站,搭馬鞍山線往大圍,轉東鐵線往尖東,
步行往尖沙咀站,轉荃灣線往金鐘,最後轉港島線往筲箕灣。
車程連等車約 70 分鐘。

如果可以搭一程巴士的話,就搭 85M 或 286M 出鑽石山轉港鐵
都冇所謂。85M 可以在四美街落車。
LZ4519 發表於 2009-1-19 23:48 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

搭港鐵ge話...
係都恆安---> 大圍-->九龍塘-->油塘-->北角--->skw..
跟你甘搭..要比多程錢...重要唔係快....
Wright---AVW16 發表於 2009-1-20 14:48 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

係尖東/尖沙咀站轉車,30分鐘內再次入閘係唔駛額外比錢既
LZ4519 發表於 2009-1-20 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-1-20 14:48 發表
係尖東/尖沙咀站轉車,30分鐘內再次入閘係唔駛額外比錢既

E...有d甘正ge耶??
我次次都係九龍塘轉tim...a_a
ccicoltd 發表於 2009-1-21 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2009-1-20 23:59 發表

尖沙咀 / 尖東只是比其他轉線站多一次出入閘手續而已。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| 12A 發表於 2009-1-21 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2009-1-19 22:34 發表
搭得 682 會暈車,相信搭 681 再轉東廊巴士都唔會好得去邊。
較穩陣方法:盡量乘搭港鐵。

港鐵的話,步行去恆安站,搭馬鞍山線往大圍,轉東鐵線往尖東,
步行往尖沙咀站,轉荃灣線往金鐘,最後轉港島線往筲箕灣。
車程連等車約 70  ...

謝謝
朋友已有決定
唔會暈車的成員會坐682

他會和這位暈車的親友坐286m 轉地鐵
ryulky 發表於 2009-1-21 13:17 | 顯示全部樓層

原帖由 LZ4519 於 2009-1-20 23:59 發表

港鐵由頭到尾都只係話冇得用1張單程車票o係尖東轉車
不過九龍南線通車後都係九龍塘轉著數d

我又想問下12A兄, 你朋友最後用邊種方法? 要幾耐?
我都諗緊M線車轉港鐵怏定係全程港鐵快

0 去錯方向