hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 三越百貨明年遷出
返回列表 發新帖
開啟左側

三越百貨明年遷出

3asv6 發表於 2005-8-7 09:52 | 顯示全部樓層

假如香港冇0左Mitsukoshi,日本巴鐵模型迷又少0左一個好地方俾佢0地買心頭好!!

買0個本"The Bus"日本巴士雜誌要過三和了,東角
中心附近0個間賣日本雜誌0既誧又無埋...#:-/#
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
joeli16 發表於 2005-8-7 10:25 | 顯示全部樓層
聽女友講,
日本既三越己經結業多時。
3ASV196 發表於 2005-8-7 10:27 | 顯示全部樓層
[ref=329024]kenchan_0710[/ref]  在 2005-8-6 12:31 AM 發表:

仲有jusco~

其實佢係日本唔算"百貨公司", 只是"超級市場",
係地區性發展, 其實大家都睇到個分別, 如一D
大型百貨公司, 係會在中心地區開店, 如香港,
SOGO, 三越等係銅鑼灣的, 而且數目唔多,
但jusco就會係將軍澳, 大埔其他等外面區域,
數目多d, 呢個正正係大家風格唔同, 日本
正式的"百貨公司"會係繁忙市中心發展, 如新宿,
不過可能日本同香港對"百貨公司"的定義有D唔同,
而jusco又多左好多貨品多選擇, 所以係變左
"百貨公司"..HAHAHA

三越那一d, 本身係和服店起家, 即係本身係會賣貴少少o既野,
但jusco等d野明顯係大眾化好多.....

其實八百伴本身都係咁....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-8-7 at 10:43 ]
3ASV196.KE7270
AL37 發表於 2005-8-8 00:05 | 顯示全部樓層

[ref=330518]joeli16[/ref]  在 2005-8-7 10:25 AM 發表:

聽女友講,
日本既三越己經結業多時。

唔係呀化 ??
JR新宿站東口伊勢丹對面咪係三越囉 :
我今年 4月先去過..
PS 新宿三越入面有間叫 'Loft' o既舖頭, 賣o既野同 Muji 差唔多 #;)
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
AL37 發表於 2005-8-8 00:14 | 顯示全部樓層
[ref=330498]3asv6[/ref]  在 2005-8-7 09:52 AM 發表:

買0個本"The Bus"日本巴士雜誌要過三和了,東角
中心附近0個間賣日本雜誌0既誧又無埋...#:-/#

我記得三越果間日本書店好似有得賣日本巴士書喎..
你有冇去睇下呀?? #

[ref=330201]S3N171[/ref]  在 2005-8-7 12:22 AM 發表:

#:-[唔知Mitsukoshi會否考慮搬入隔離華潤百貨舊址呢?
因為0個度空置一年一直都冇人租!!

假如香港冇0左Mitsukoshi,日本巴鐵模型迷又少0左一個好地方俾佢0地買心頭好!!

講開鐵道模型
我有次去三越諗住買車..
咁岩有個日本人又係度買模型..
原來佢係 JR 東日本o既運轉士 !!
佢係同香港朋友黎買模型..
仲同個 sales 話係香港買鐵道模型仲平過係日本買o添 !! #;)
唔知係咪呢 #:-[
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
bigfish_hk2 發表於 2005-8-8 10:05 | 顯示全部樓層
[ref=330201]S3N171[/ref]  在 2005-8-7 12:22 AM 發表:

#:-[唔知Mitsukoshi會否考慮搬入隔離華潤百貨舊址呢?
因為0個度空置一年一直都冇人租!!

隔離華潤百貨舊址,業主已經話過會改為一個小型商場
將o的舖位拆細租俾人,咁樣會賺多好多錢#8)
福建幫超市有過期30日叉燒包
ronaldlau 發表於 2005-8-8 10:11 | 顯示全部樓層

大佬... 悶唔悶o的呀...
所有百貨公司冇晒,
換來的是中高檔商店...
咁同行 IFC 有乜分別呢~
Sogo 現在都不算是百貨公司 ga la~~~
銅鑼灣起乜"地下購物街"呀...
同行 APM, 朗豪坊, 甚至青衣城 這入門商場有何分別???
fungch 發表於 2005-8-8 10:41 | 顯示全部樓層
fai 發表於 2005-8-8 11:26 | 顯示全部樓層
唔出奇,日本買野要打銷售稅,況且以相機為例,香港行貨
不嬲都比日本訂價平啦。

[ref=331428]AL37[/ref]  在 2005-8-8 00:14 發表:

你有冇去睇下呀?? #

講開鐵道模型
我有次去三越諗住買車..
咁岩有個日本人又係度買模型..
原來佢係 JR 東日本o既運轉士 !!
佢係同香港 ...
[i]影像.從心[/i]
3asv6 發表於 2005-8-8 16:37 | 顯示全部樓層

你有冇去睇下呀?? #

0甘三越無埋0個時米無囉,當然我唔想佢唔再做的...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架