hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [陋習改不了] 何文田特見兩只 (有世冠又有B9TL) ...
開啟左側

[陋習改不了] 何文田特見兩只 (有世冠又有B9TL)

ASV50 發表於 2009-1-21 14:13 | 顯示全部樓層

原帖由 EU5472 於 2009-1-21 00:40 發表
我容忍到"雞那"可以形容SCANIA已經係最大既容受度,亦係最低既底線
"金雞那"都好勉強接受到,但如果無左個"那"字就接受唔到啦

我好贊成上面#17果位版友既回文..

點解你可以贊成用雞那去形容Scania呢?
雞那根本係可以形容做雌性雞   (唔好同我講呢個"那"字有寫錯)
但係你就可以將雞那形容做巴士? 你好似幾雙重標準wor...

點解你要將自己條底線放係其他人身上?
呢篇文開到第3版都係得你自己將條底線set到咁高
其他人都唔覺有問題wor..

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
5480 + 5 good point !

查看全部評分

EU5472 發表於 2009-1-21 17:06 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

咁即係唔用得龍,豬,狗去形容巴士啦

我唔算雙重標準,如果有其他板友係B3板用單一個"雞"字形容SCANIA,而我又沒有扣分/勸導,呢D先係雙重標準
我相信有唔少老前輩都覺得用"雞"形容SCANIA係離譜,你可以查返D舊POST,相信唔只得我一個覺得有問題,只係班人話唔聽,而家先唔勸啫

我條底線已經算低,因為有唔少老前輩都認為SCANIA既花名中連一個"雞"字都唔可以出現
因為老巴迷界中"雞/雞車"="LEYLAND VICTORY MK2"
"大雞"="佳牌UF"
因為SCANIA同佳牌/利蘭一D關係都無
 樓主| gz7005 發表於 2009-1-21 19:21 | 顯示全部樓層
AD18 發表於 2009-1-21 19:25 | 顯示全部樓層

原帖由 MA8429 於 2009-1-21 00:50 發表

點解你要將自己觀點硬套落其它人身上?

甚麼叫做將佢自己既觀點硬套落人地度

我絕對有理由相信呢度唔係個個人都接受到有人用雞黎形容 AS / ASU
你地係其他地方講 , 一定唔會有人理你

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
EU5472 + 2 AGREE

查看全部評分

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
Luca 發表於 2009-1-22 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 EU5472 於 2009-1-21 17:06 發表
咁即係唔用得龍,豬,狗去形容巴士啦

我唔算雙重標準,如果有其他板友係B3板用單一個"雞"字形容SCANIA,而我又沒有扣分/勸導,呢D先係雙重標準
我相信有唔少老前輩都覺得用"雞"形容SCANIA係離譜,你可以查返D舊POST,相信 ...

得得得,閣下鍾意用乜去幫巴士起朵都可以,我冇意見亦不干涉。正如有版友講,別名真係好個人化嘅,只要名改得好,其他人又覺得貼切咪大家一齊咁叫囉。咩「豬牛雞鴨鵝烏咀狗」等稱號都係傳吓傳吓,約定俗成。
所以我認為稱號係可以隨住風氣而轉變,不過現時「雞」依然是 Leyland Victory MkII,「雞乸」就係 SCANIA 咁樣。

我慶幸自己唔似閣下咁死硬派,巴士成為信仰。巴士教之教條神聖不可侵犯,犯教條即是侮辱神明云云……否則幾十年後又有款巴士俾人改咗個名做「雞」,到時我泉下有知焉能瞑目?!

叫錯咗,更正人係你好,抵頒個獎;但畢竟都係大家共同興趣,開懷D,錯都唔駛喊打喊殺卦 ??!!   再講,閣下口中的老前輩那年代應該不會為此等瑣事上晒頭。

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
5480 + 5 support

查看全部評分

你滷味唔食要食叉燒
dicksonboy 發表於 2009-1-22 07:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2009-1-21 14:13 發表

我好贊成上面#17果位版友既回文..

點解你可以贊成用雞那去形容Scania呢?
雞那根本係可以形容做雌性雞   (唔好同我講呢個"那"字有寫錯)
但係你就可以將雞那形容做巴士? 你好似幾雙重標準wor...

點解你要將自己條底 ...

覺得有問題人既無出(你不妨"巢"下文,睇下有幾多人出左聲)
就夾硬話晒無人覺得有問題
你條"底線"未免太低掛

Idiotism is idiots being idiotic
ASV50 發表於 2009-1-22 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2009-1-22 07:17 發表
覺得有問題人既無出(你不妨"巢"下文,睇下有幾多人出左聲)
就夾硬話晒無人覺得有問題
你條"底線"未免太低掛

唔駛 "下/吓" wor...
我回文既時候未睇到其他文章, 在此致歉

但係我唔知會唔會有人因為時間, 已經沖淡佢地對「名稱」的睇法 同埋 對「名稱」執著既程度...
不過可惜, 你地都係在意舊的一套名稱...

我承認我認識巴士既時候, 勝利二型已經全數退役, 所以唔會覺得Scania叫做「雞」係有問題
但係咁就代表我既「底線」低?

你可以咁講既, 因為我一直覺得巴士討論區都係閒餘上o黎睇吓相, 討論一下車務, 比大家放鬆一下
所以通常回文都係叫人唔駛太緊張, 唔好太執著 (不過明顯iTalk既某些版友都唔可以太過放鬆)

但係有人認為自己係老一輩, 後輩(或者較後期先認識巴士既人)做事方式就必須跟隨前輩的...
不過咁樣做就一定冇進步, 就算有, 都可能係好少
例如標準相校長, 不滿他人不是影標準相, 就扣分, 其實都是阻礙討論區的發展
睇睇佢抹殺咗幾多靚相, 以及大家都爭相揶揄佢, 浪費大好討論空間就知道啦...

當然, 中國既傳統結構都係由上至下, 我雖然明知無可能改變一班前輩既思想
不過都希望出文, 講吓我呢位後輩既睇法/感受

我就預咗比前輩們扣分, 不過麻煩扣分既時候唔好整係用兩三隻字就扣人5分
會考都唔會因為兩三隻字就扣人5分啦...
*我係呢到咁耐都係比人扣過一次分...原因竟然係B2列舉版, 係同一篇文章不是回覆他人意見情況下..新開咗兩條回覆..

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
gz7005 + 3 其實好似我呢D做左巴士迷十幾年 邊會咁執著 ...

查看全部評分

EU5472 發表於 2009-1-22 17:14 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

影相可以好個人化,鐘意點影就點影
但係術語就唔可以搞亂
站規已經寫明
35. 請小心使用任何術語,譯名,別稱或簡稱。站友應自行衡量其在本板之流通性。在有需要的時候,必須加以說明。

我相信講雞"那"既帖未必多過講雞車既帖
dicksonboy 發表於 2009-1-22 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2009-1-22 14:58 發表

唔駛 "下/吓" wor...
我回文既時候未睇到其他文章, 在此致歉

但係我唔知會唔會有人因為時間, 已經沖淡佢地對「名稱」的睇法 同埋 對「名稱」執著既程度...
不過可惜, 你地都係在意舊的一套名稱...

我承認我認識巴 ...

我覺得你既講法就好似同我講
唐朝同秦朝都過去喇,時間已經沖淡對名稱既執著程度
唔需要再執著舊的一套名稱
我覺得你唔係好了解名稱既作用
我相信名稱係溝通上用黎界定身份
一款名套用在兩個身份上,係會混淆既
唔係執著既問題

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
EU5472 + 2 support!

查看全部評分

Idiotism is idiots being idiotic
AD18 發表於 2009-1-22 20:33 | 顯示全部樓層

原帖由 EU5472 於 2009-1-22 17:14 發表

我相信講雞"那"既帖未必多過講雞車既帖

我敢講句
呢度既人 , 10 個有至少 6-7 個係雞既帖講多 d
有幾多個人真係花時間講 AS / ASU 呀

原帖由 dicksonboy 於 2009-1-22 19:16 發表

我覺得你既講法就好似同我講
唐朝同秦朝都過去喇,時間已經沖淡對名稱既執著程度
唔需要再執著舊的一套名稱
我覺得你唔係好了解名稱既作用
我相信名稱係溝通上用黎界定身份
一款名套用在兩個身份上,係會混淆既
唔係執 ...

係適當既時候執著絕對係一件好事
唔可以由得 d 人可以去篡改歷史

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
EU5472 + 3 講出心中所想