hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2009-10 港島南區RDP(會議結果見#348)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2009-10 港島南區RDP(會議結果見#348)

PB602 發表於 2009-1-24 00:33 | 顯示全部樓層

回復 99# 的帖子

所以我咪話佢要做好呢幾條骨幹路線先有得搞轉乘囉.

其實南區本來就無咁多區內線, 94A, 95C完完全全係當年中巴鬥城巴既結果, 呢兩條線已經攤薄原有既客量, 再加上AMS小巴同埋區內人口老化, 搭車人口係少左, 如果要勉強維持呢個擁腫既網絡, 咁只有減班一條出路.

與其不斷減班, 真係不如集中資源搞好幾條主幹線仲好啦, 而家將每一條村都用一條線連埋一齊既網絡(好似一條老化既華富村就有48, 91A, 94A三條區內線, 再加73有雙向分段, 再加綠小63同埋63A, 再加香港仔紅小...), 根本就唔會work.
053h4 發表於 2009-1-24 00:49 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2009-1-24 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-24 00:49 發表
94A, 95C較客wor

我唔係話佢地唔夠客, 而係想講咁多線一齊就會攤薄客源. 不過講起94A, 番放學時段係幾好, 非上學時段客量認真麻麻, 呢D平價區內線如果唔係由朝到晚都好生意的話, 都幾難有利潤.

而路線多班次疏, 然後乘客投訴巴士太疏, 於是名正言順走出一堆綠小線, 之後巴士客更少又減車, 最後惡性循環.
053h4 發表於 2009-1-24 01:04 | 顯示全部樓層

Maltesers 發表於 2009-1-24 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2009-1-24 00:33 發表
所以我咪話佢要做好呢幾條骨幹路線先有得搞轉乘囉.

其實南區本來就無咁多區內線, 94A, 95C完完全全係當年中巴鬥城巴既結果, 呢兩條線已經攤薄原有既客量, 再加上AMS小巴同埋區內人口老化, 搭車人口係少左, 如果要勉 ...

理論上就係,
但係除了赤柱之外,南區各個住宅區,
來回車程十來分鐘乜都到。
等十幾分鐘先上到車都算喇,
仲要再等車先去到,所以簡化極都有個限度。

最大問題,啲轉乘完全無誠意,
有版友已提到78唔可以轉37a,其實亦都可以加埋72轉乘,
甚至48 73 轉乘,網絡就可以好強。

另一組,4星期日新巴死都唔肯入埋碼頭都算,
你咪加7 ,71, 91 一大埋轉乘囉,又唔做
整埋哂啲43x 轉46x,一年得一個人用既轉乘呢啲笑話。

我建議南區可以推行分區收費,
例如將香港仔、華富等南區市內,當一個區,兩個鐘內搭幾多程都收同一個價之類
去灣仔、銅鑼灣劃一一個價。
一些短途線如48就可以考慮削減。
053h4 發表於 2009-1-24 01:11 | 顯示全部樓層
Choco 發表於 2009-1-24 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-1-24 01:11 發表

南區無小巴的話, 轉乘係有作用
但係, 南區咁多小巴, 巴士縮短取消就有新小巴出現
咁巴士公司咪越做越縮

另外, 唔少巴士線巳經減班, 其本上都夠客
但係, 下下要人轉車, 車程得30分鐘, 但中途等車就要成10分鐘以上 ...

AMS的而且確係好抵讚,
一堆佢地建立既線短途線, 包括新版51, 51S, 63A, 59A真係好方便...
51S我都成日搭...

先不論區內轉乘可唔可行, 但容許我想舉兩個例子,

例子一:
利東邨去華富 (平日下去6時)
時段班次: 94A: 15mins $3.2 , 98: 4~8mins $2.5 , 48: 6~10mins $3 , 41A/42/73: 班次略 $3.5/$4.1/$3
假設: 98轉乘41A/42/48/73補$0.5已推行
問題: 如果見到98將會開車, 你會A)選擇上98係香港仔轉48/73甚至41A/42 or B)繼續等94A?
個人見解: 當然可以睇一睇94A開車時間表再決定上定等, 不過搭98係香港仔轉車的確有唔少choice~

例子二:
石排灣去利東邨 (平日)
時段班次: 略
假設: 95轉乘91/94/94A/98補$0.0(98 $0.5)已推行
問題: 你會A)選擇等95係香港仔轉車 or B)行落香港仔大道等91/94/94A?
個人見解: 當然可以睇一睇95開車時間表再決定等唔等, 不過多數都係行落香港仔大道等91/94/94A, 甚至去搭98~

最後個人覺得轉乘如果係來往 鴨利洲全島 及 華富/華貴/置富之間, 應該幾實用, 因為香港仔轉第2程車選擇都幾多, 而且幾密車.

053h4 發表於 2009-1-24 02:07 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2009-1-24 02:58 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-24 02:07 發表

架48好密咩, 成15分鐘一班

石排灣往利東需求咁細, 9成人唔係坐電梯, 就係坐小巴轉98啦
都唔係貴過巴士轉乘好多

而小巴係直接導致巴士大幅減班而無得做的原因
叫AMS推出全線老人優惠, 加免費小巴轉乘好過啦
無理 ...

大部分既居民既交通模式已經由巴士轉哂去小巴
好似華富,華貴,田灣,石排灣,香港仔中心,黃竹坑(深灣)同利東
4系,39系,40,58,59呢d已經屈機到冇朋友
巴士呢邊又係唔爭氣既,
轉乘同合併又做唔足夠,
CUT出o黎d車唔係留番晌度重組,反而掟哂出去益哂d線王
史上空前最強大戰!
053h4 發表於 2009-1-24 03:24 | 顯示全部樓層