hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2009-10 港島南區RDP(會議結果見#348)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2009-10 港島南區RDP(會議結果見#348)

kay 發表於 2009-1-24 12:03 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2009-1-24 11:56 發表

拉70去華貴係解決華貴交通問題既最合理方法.

而家成日話怕香港仔客上唔到車而反對, 但如果真係香港仔客會上唔到車, 就即係話華貴同田灣需求好大, 咁大需求都唔正視, 只係呼鴕鳥政策.

只要將70M改番去香港仔, 再 ...

我buy你個整特車個方法
不過就係華富貴呢邊搞
唔好再搵香港仔既人黎開刀
香港仔個班人咁多年不停比人搶走野
一定唔會咁易讓步
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2009-1-24 12:05 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-24 11:57 發表

71改循環, 跟4X, 都應該可以減一車
但係, 一轉可能要做成兩個鐘無休息
除左班次不穏, 車長都辛苦

入返交廣個度d時間又係一個大問題
試過係信德坐4X經碼頭坐再入返去
都搞左成差唔多10分鐘
塞燈位同交廣上車
好彩個時係非繁
唔係出唔出到交廣都成問題
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2009-1-24 12:05 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2009-1-24 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ronaldlau 於 2009-1-24 11:57 發表

改去華富北~
去程增設雙向方段,
再同 M47 執執班次
咁就可以同綠小 23 + 紅小死過~

M47又唔駛加車
971用返佢個資源
一石二鳥做法
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2009-1-24 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-24 12:05 發表

部份70乘客, 都係因為37A無位坐, 而坐70出灣仔
所以, 70改, 未必話香港仔乘客上唔到, 但有位變無位, 上車難的機會會高左

37A其實做置富田灣個班客就應該ok夠啦
70入華貴既...班人頂到盡都係企出去
田灣既.....入華貴既70應該可以同37A一齊分擔下既
香港仔班客又未至於上唔到車就問題不大
世界很簡單 人類很複雜
頭文字TRIDENT 發表於 2009-1-24 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-24 11:28 發表

98開3~4分鐘一班WOR
巴士要夠客, 當然要班客排隊等一等啦
(事實上, 小巴都唔係唔洗等, 等車時間重長過巴士, 不過D人唔想行)

48未開63A之前, 都係開5~8分鐘右左
服務根本唔係差

78/48巳前香港仔, 根本分鐘內都有 ...

以前94A/98的問題就係朝早中午同下午三段返放學時間同埋星期六下午係完全上唔到車,又或者係被人踢車踢左過隔離線而唔夠車行,從而製造了機會給39C上位.
以前返小學,係無39C的情況下,朝朝都要等成4個幾字先係香港仔上到98....等車都等到人氣憤。
94A 繁忙時間基本上又係係香港仔係上唔到車,無論係返華富定利東.再加上其00年起的非繁忙時段15分鐘一班特佳班次
又係造就機會給63A上位

78/48 係當年田灣村入伙後,黃竹坑居民數目減少下,班次有所減少,居民等車的時間係相應耐了.
同時又無把握到深灣新居屋落成後的機遇(當然某程度係區議員的錯),亦係變相造就機會給59A上位.

76X無記錯係07年已經有區議員話已獲署方接納建議考慮話開,但到左今年先話計劃開

'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
PB602 發表於 2009-1-24 12:18 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2009-1-24 12:03 發表

我buy你個整特車個方法
不過就係華富貴呢邊搞
唔好再搵香港仔既人黎開刀
香港仔個班人咁多年不停比人搶走野
一定唔會咁易讓步

如果單單拉70入華費而唔加任何班次的話, 當然唔OK.

重點係將華貴, 田灣, 香港仔去中環, 金鐘, 灣仔都用70既走線解決, 將資源集中. 非繁時一條70做晒, 班次就比而家既70加密. 而繁忙時間就分開華貴開同埋香港仔開(係正式拆線定係用特車形式可以慢慢研究), 令每邊都唔會有人上唔到車.

其實72拉去華貴初期, 仲有一條72B由香港仔開, 所以個Plan相當理想. 只係後來兩線合拼, 而我懷疑城巴後來又減左車, 先會令香港仔上車困難.

開足車的話, 係唔應該出現上唔到車既情況, 而家兩巴唔係無車, 而係車就派左去43X, 46X同70M, 但效果唔理想, 與其將46X吉車遊街, 不如拎呢幾架車去服務埋香港仔居民仲好啦.
頭文字TRIDENT 發表於 2009-1-24 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-24 12:05 發表

部份70乘客, 都係因為37A無位坐, 而坐70出灣仔
所以, 70改, 未必話香港仔乘客上唔到, 但有位變無位, 上車難的機會會高左

整特車, 下午繁時開幾班金鐘->華貴, 分流下37B都應該
37B班次好唔穏定 ...

直頭取消70M,加密70P 來消客,同埋將70號全面改用12米車,都已經可以解決到上述困難.
況且70P 都唔會一個站坐滿部車,同埋70P 係 cover 晒香石兩區的居民客源.

'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
PB602 發表於 2009-1-24 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 頭文字TRIDENT 於 2009-1-24 12:15 發表
94A 繁忙時間基本上又係係香港仔係上唔到車,無論係返華富定利東.再加上其00年起的非繁忙時段15分鐘一班特佳班次
$ L4 T, ~3 N/ L3 W7 ~- i; b8 a$ V又係造就機會給63A上位) [, c# K8 |" }

94A開線時係7-10分一班, 如果當初唔減班, 又點會俾位AMS開線...
053h4 發表於 2009-1-24 12:22 | 顯示全部樓層