hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2009-10 港島南區RDP(會議結果見#348)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2009-10 港島南區RDP(會議結果見#348)

Crotone 發表於 2009-1-22 20:28 | 顯示全部樓層

92:改為只於星期一至六繁忙時間服務
那麼592係非繁時夠載嗎?
One Door Closes Another Door Opens
 樓主| JN6854 發表於 2009-1-22 20:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2009-1-22 20:28 發表
那麼592係非繁時夠載嗎?

而家已經唔見得夠
衰就衰在92同592「道不同 客路不同」
想92同592分流客源根本就做唔到...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
053h4 發表於 2009-1-22 20:35 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2009-1-22 20:36 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2009-1-22 20:23 發表

唔係免費0既原因係佢要將總車費定於「與43X(加價前)相同」
所以轉乘78需要多付0.6(5.3-4.7)

Thx.

我想問問,41A和M47這些行山的路線在晩上是不是真的很少客,而要建議減班?

其實,971不應該減班,並應該把971改行薄扶林道,再經摩星嶺道往堅尼地城,這樣便可以在瑪麗輔助970和970X。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Choco 發表於 2009-1-22 20:37 | 顯示全部樓層
43X:非繁時及假日減至30分鐘一班
其實由一改經薄扶林道開始,我覺得有冇43X都冇乜所謂
去中環我會搭更快更平更密既4,4X, 金鐘會坐40,40M,
去西環可以還原基本步搭返M47 (43X之前行香隧果時都唔經西環ga la).
如果取消既話最好加返幾班華貴70特車la,
咁香港仔就唔會嘈la, 因為係加既車.
同埋新巴應該多D宣傳下78 (應該要加埋72 lor) >70,75,90,97 BBI la, 都係$4.7+0.6, 平過43X.

46X:尾班車提早至1920、非繁時及假日減至30分鐘一班
無意見, 不過唔知柴生肯唔肯, 因為條46X係佢整出黎,
之前運輸署話田灣總站一定要有條線去中區, 如果唔係取消佢好過,
事實上住田灣邨既都係搭37A,B ga la (平D同班次密D)~
唔取消唔知可唔可以試下經返華富南, 但要埋4,4X條坑, 加$5.3分段
之後唔停站直出中上環 (唔好再去灣仔la, 同埋執執中區行既地方)

M47:香港站尾車提早至2300、華富北尾車提早至2215
如果維持現狀當然更好,
或者一係將M47縮到西營盤附近, 但要拉長去香港仔,
(唔知多唔多人由中環去域多利一帶, 唔計碧瑤, 有AMS 8)
因為而家AMS 58A 7點後冇車,59聽人講香港仔都開始難上車, 又唔多車.
巴士,鐵路,生活! s" c" ~# s2 v
260:往中環改經摩利臣山道、堅拿道西、堅拿道天橋
中環尾車提早至2230、赤柱尾車提早至2200
做埋銅鑼灣,
都唔錯, 有時朝早堅拿道天橋仲塞過下行斜路.
橫掂AMS 40多多車都唔夠載.

76:(09年)增設兩班「76X」經香隧往銅鑼灣(10年)「76X」增至四班
Good News la,
不過最好好似70P咁入一入香港仔巴總, 幫輕下72.

kitalk.net0 ]' s- B0 D3 w# m, Y3 W
973:往赤柱改經漆咸道南往梳士巴利道、不經赤柱監獄、尾車提早至2105
其實如果可以取消73, 973入華富, 雙向分段, 加973班, 其實都唔錯ar~
(Bonus係可以做埋華富去尖沙咀既客, 雖然唔知有冇呢D客)

41A:尾車提早至2000
42係2000後唔係加返少少班? 係既都ok~
& I% W# i. k% N# f$ H
71:縮短至上環(永和街附近)、增設7─71轉乘
應該係4,7,91>48,71,78 BB1, 7>71太孤寒

不如拉長海怡la, 唔駛浪費左班車,
及星期一至六繁忙時間服務,
收$4.7, 西村維持$4.5分段.
不過咁就可能西村人要592都有$4.5分段lu...
當然如果西村肯cut最好cut左佢加592班.
$ T9 w  L3 X2 Y3 H2 f
91A:取消(不留特車)、增設595─48轉乘
應該係595>41A,48,73,72,78(對91A,94A黎講有華貴客) BBI, 又係太孤寒
同埋可以做多D BBI promo啦, 如果BBI 可以平91A少少, 應該易過區議會掛? (不過595都係$3.2)
) K3 b4 q3 m8 h0 |; H' h
95B:取消星期一至五下午服務
增設97A→592(往海怡)及95C→97A(往黃竹坑)轉乘
還請高人指點為何97A唔可以做埋海怡, 太兜?
但係$2.5點兜都冇所謂la. (95B $3.2)

如果BBI加埋48/71/78/97A>90/92/96/97/99/592/590A/M590 (最好有171,只限ctb)

48/78P:
*取消78P、48深灣特車hkitalk.net" I. ?2 R, G. k0 @8 l7 k
*48延長至深灣
48去深灣, 97A唔入?

N170/N182:* I* M) S9 ~/ Z9 n4 T: z6 V% R: e
合併N170及N182、沿用N170編號
N170延長至廣源村、加車兩部
增設N170─N121轉乘
係沙田唔同意, 我地南區就ok la~

053h4 發表於 2009-1-22 20:37 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-1-22 20:39 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2009-1-22 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-22 20:39 發表

車程用多咁多, 根本無發分流
971的問題係唔經彌敦道, 所以西區非常少人坐

41A就真係好少人
M47就有一定的客量, 係域多利道沿線落車

我相信如果瑪麗的乘客看到一輛又一輛的970系到站而不能登車時,而之後971到站的話,會有一定的乘客改乘971吧。

況且,我相信,971改道總比現在的情況好吧。

P.S.第1500篇文章。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Maltesers 發表於 2009-1-22 21:06 | 顯示全部樓層
91a特車都不留.....
成個計劃都係搏鬧居多。
整個南區,差不多區區都要削減服務,而且一點甜頭都看不到。
分分鐘76x,新城會以要削減其他服務先可以騰出資源提供為理由,齊齊收檔。

唔怪之得今次巴士公會,
首次以「削減巴士服務」為理由,想發起工業行動喇.....
 樓主| JN6854 發表於 2009-1-22 21:43 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2009-1-22 20:36 發表
Thx.

我想問問,41A和M47這些行山的路線在晩上是不是真的很少客,而要建議減班?

其實,971不應該減班,並應該把971改行薄扶林道,再經摩星嶺道往堅尼地城,這樣便可以在瑪麗輔助970和970X。 ...

講多少少
70/75/90/97─78轉乘係因為43X改經西環 而為0左照顧灣仔─華貴0既客而整0既
所以車費要跟43X(加價前)─5.30

M47應該都有一定客量 始終綠小載客能力有限
41A唔多 多數係北角至勵德 山上至華富0既客唔多

971最大問題誠如其他板友所講「唔經彌敦道」
做唔到分流970X(最多係「執」炮台街(佐敦道)同西隧口0既客)
情況同92/592類似
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例