hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2009-2010 西貢區巴士路線發展計劃 (已上載計劃全文) ...
開啟左側

[問題] 2009-2010 西貢區巴士路線發展計劃 (已上載計劃全文)

tofu 發表於 2009-1-23 23:39 | 顯示全部樓層

792M係鄧肇堅運動場有Event/陸運會既時候都會開特車
就算係平時都幾多人坐下
真係冇理由取消..
至於S796方面呢..-_-
早係未有彩明街市前
尚德街市同前彩明街市營辦商已經有free shuttle bus
班次又係趕客咁制..不過架架車都坐滿
而家整架S796出黎真係好笑..
如果係要收錢既話 街市營辦商都可以開架車黎砌低新記
如果S796轉296C可以扣返S796既$$既話呢..S796又有賺
不過試問可以賺到幾多
gn3509 發表於 2009-1-23 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 tofu 於 2009-1-23 23:39 發表
792M係鄧肇堅運動場有Event/陸運會既時候都會開特車

唔係取消,改繁時啫
BTW,當將軍澳運動場開埋,鄧肇堅運動場呢個主要客源都會冇埋

今期流行:690是原罪
天空之神 發表於 2009-1-23 23:58 | 顯示全部樓層
成個將南區議員反抬都似

不過個人認為擺明借 796C 取消 796B 為主
.
~誰@359~ 發表於 2009-1-23 23:58 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2009-1-23 23:21 發表

而佢咁做好處不但慳車, 仲可以吸引將南乘客.

你講796C改道定係開S796?吸引乘客?!
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2009-1-23 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-1-23 23:58 發表
成個將南區議員反抬都似

不過個人認為擺明借 796C 取消 796B 為主

咁新記今次都玩到幾大下喎
字大只顯得人自大
gn3509 發表於 2009-1-24 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD60 於 2009-1-23 23:17 發表

若果逸東村既居民想用較平既方法去東九龍的話
還可以選擇搭城巴E21A路線係亞皆老街落車,
之後轉九巴13D路線/16路線去東九龍,呢兩轉車費
都唔過廿元. ...

我搭得E21A做咩唔轉E22?
兜子 發表於 2009-1-24 00:06 | 顯示全部樓層

792M 大可以係 唔係繁時果陣行單層丫 .. 無必要假日停開喎 ..
同埋假日都唔係慘淡經營姐 ..

另外 796C 其實可以改係調景嶺站開 .. 跟 792M 咁去尚德
(調景嶺站 -> 翠嶺路 -> 寶邑路 -> 寶康路 -> 尚德 -> 上隧道, 唔經健明同將軍澳站)
(基本上我覺得跟792M / 796S 咁行係最唔兜ge行法) ..
跟手就拉去美孚/荔枝角 ..
咁咪可以將 296C/ 796C 分家..
特快出旺角, 去美孚 -> 796C
慢車, 出旺角 / 深水 -> 296C

796B  = = 取消罷喇..
797M 改繁時都無壞ge..
ctb8107 發表於 2009-1-24 00:07 | 顯示全部樓層
(2nd 回文)

有幾樣野想提下...

首先係796C, 其實我諗新巴係嫌佢賺唔夠, 里數長(大家都知佢響將軍澳同西九都ok兜), 用車都唔少(唔記得幾多架, 但應該>6架), 但換來既利潤未必咁大, 除返均profit可能非常少, 所以新巴想放棄。

不過睇返舊年RDP, 796C話會加車(是修改796B及797M路線後既回贈),
但一年過後, 新巴竟然拉埋796C陪葬, 認真出人意表!!

不過相信新巴自己都預左區會批既機會近乎零, 只係之前咁比心機做份RDP出黎又搞埋回贈都無人領情, 於是今年索性去盡d, 嚇下d議員, 又可以用呢個終極方案作基礎傾出d好既條件, 例如實行類似舊年RDP既建議。

如果唔埋新巴既背後動機, 呢個RDP好明顯係大幅減少投放於將南既資源, 寧願將d資源放響其他地方, 條S796, 擺明係豪返一架車比你, 博你比佢cut走兩條線 (即使S796空載, 條數計落始終慳返好多車)

另外, 796B係有人搭既, 不過從生意角度, 最多只支持佢開兩味 (或者地鐵觀塘線故障時緊急接駁)

至於792M, 好多人以為無$賺, 但其實佢本身本少利大, 唔應該cut,
而著眼點係佢假日需求最大但竟假日停開, 咁真係唔知佢賺咩喇?!
(大家睇返792M寧寧舍舍假日密d既, 所以今次新巴都幾反常)

或者佢想搞大佢, 等議員可以關注下, 從而tum佢地取消796B

gn3509 發表於 2009-1-24 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 兜子 於 2009-1-24 00:06 發表
792M 大可以係 唔係繁時果陣行單層丫 .. 無必要假日停開喎 ..
同埋假日都唔係慘淡經營姐 ..

另外 796C 其實可以改係調景嶺站開 .. 跟 792M 咁去尚德
(調景嶺站 -> 翠嶺路 -> 寶邑路 -> 寶康路 -> 尚德 -> 上隧道,  ...

拉出美孚極有可能要加價
當年就係唔想收咁貴所以先唔拉去咁遠
gn3509 發表於 2009-1-24 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2009-1-24 00:07 發表
至於792M, 好多人以為無$賺, 但其實佢本身本少利大, 唔應該cut,5 P) L$ d: L9 g1 [' P
而著眼點係佢假日需求最大但竟假日停開, 咁真係唔知佢賺咩喇?.

利就唔知大唔大,不過咁樣拎架大豬日日上山落山,維修既本都唔荒細得去邊..