hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2009-2010 西貢區巴士路線發展計劃 (已上載計劃全文) ...
開啟左側

[問題] 2009-2010 西貢區巴士路線發展計劃 (已上載計劃全文)

gn3509 發表於 2009-1-24 13:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2009-1-24 13:06 發表

有得做唔代表有人肯做或者有公司有能力做

總有死士肯冒險既
再唔係咪比小巴做,以速度取勝,打造將南版105同101M

今期流行:690是原罪
fleetline 發表於 2009-1-24 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-24 11:33 發表

你講果個姓方既?係既話,佢都真係幾冇sense
佢開開下會,講緊E22A E22B,無端端話不如起lift由康盛落山,真係勁搞笑

唔係, 係姓彭, 果陣佢係果區的區議員, 不過佢做d野就經常同居民的要求背道而馳,
所以佢已經比人叮走左, 新巴有咁多人唔聽係係要聽佢講, 真係冇野好講.

至於起lift由康盛落山, 從居民角度去睇這件絕對係好事, 亦都係解決康盛冇車去機場
的其一方法, 不過用成本去睇, 似乎不太實際.
儲錢
~誰@359~ 發表於 2009-1-24 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2009-1-24 13:34 發表

至於起lift由康盛落山, 從居民角度去睇這件絕對係好事, 亦都係解決康盛冇車去機場
的其一方法, 不過用成本去睇, 似乎不太實際.

果位方議員冇sense之處在於佢完全唔知道山上居民既乘車模式
基本上,山上客都會選擇直出市區rather than落山
除非係過海,又或者冇選擇,所以起座lift出泥
最大既方便唔係轉車,而係等山上居民落新都城飲茶果陣唔洗再畀錢搭車…
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2009-1-24 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-24 13:44 發表

果位方議員冇sense之處在於佢完全唔知道山上居民既乘車模式
基本上,山上客都會選擇直出市區rather than落山
除非係過海,又或者冇選擇,所以起座lift出泥
最大既方便唔係轉車,而係等山上居民落新都城飲茶果陣唔洗再畀錢搭 ...

咁起左都冇問題架, 選擇多左不是更好嗎?
儲錢
~誰@359~ 發表於 2009-1-24 13:54 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2009-1-24 13:51 發表

咁起左都冇問題架, 選擇多左不是更好嗎?

都係果句,當多左座lift塔
但同時要山上居民放棄原本正常、合理、慳時間既乘車模式
例如取消98P叫人落山坐,甚至乎98S全日要山上客用lift再上落山
咁又係咪真係好事呢?
有陣時睇野要睇長遠少少…
我自己就唔想為左飲茶方便,搞到日後往來市區更不方便啦
所以點解我一路都強烈建議山下霸左條將沙,山上留條98A,都係出於長遠考慮

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2009-1-24 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-24 13:08 發表

"No quota no talk, give me the car and I will finish the job"

甚麼no quota no talk?

新巴做場咁既戲都係為左交quota吧!
儲錢
~誰@359~ 發表於 2009-1-24 14:04 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2009-1-24 14:02 發表

甚麼no quota no talk?

新巴做場咁既戲都係為左交quota吧!

果陣時九新嶼做B123都加左Quota畀佢啦
咁如果叫九記接返796X泥做,咁梗係要運吉畀多幾個Quota佢先有車
796X唔似960B、962C果d咁得一兩班…
字大只顯得人自大
LM1933@641 發表於 2009-1-24 14:21 | 顯示全部樓層
其實如果新巴開條類似N796既日間版路線,會唔會有得做呢?
用依條796D(暫命名)換796C,區議會應該易通過D
因為796D應該可免卻西九龍兜路路線,又可以做到尖沙咀、油麻地
深水埗就加番701免費轉796D
將南路線跟792M,擺調景嶺
但礙於QUOTA問題,尖沙咀可能要經廣東道(其實兜一兜柯士甸道都得GA LA),然後跟971往旺角
796B就乾脆取消
新巴在將南服務真係冇眼睇
JX9097 發表於 2009-1-24 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 LM1933@641 於 2009-1-24 14:21 發表
其實如果新巴開條類似N796既日間版路線,會唔會有得做呢?
用依條796D(暫命名)換796C,區議會應該易通過D
因為796D應該可免卻西九龍兜路路線,又可以做到尖沙咀、油麻地
深水埗就加番701免費轉796D
將南路線跟792M,擺調景嶺
...

日間咁行的話
相信尖沙咀唔會有乜人搭返將軍澳
同埋將軍澳又唔會有乜人搭去旺角
因為時間上太耐(仲要隨時塞車)
可能搞到兩頭唔到岸
fleetline 發表於 2009-1-24 14:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-24 13:54 發表

都係果句,當多左座lift塔
但同時要山上居民放棄原本正常、合理、慳時間既乘車模式
例如取消98P叫人落山坐,甚至乎98S全日要山上客用lift再上落山
咁又係咪真係好事呢?
有陣時睇野要睇長遠少少…
我自己就唔想為左飲茶方 ...

我想問這個想法是巴士迷的想法還是大部份居民的想法?

多了一種頻密的選擇, 正常冇人會反對, 本身山上的巴士服務又唔見得好,
甚至要佢地放棄部份巴士線去開lift, 我相信大部份人都不會反對.

另外, 在區議員阻撓下, 甚至開左部lift, 都唔等於要巴士線取消,
不過班次應該會有調整.
儲錢