hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) [火車相]T353換車頭記
開啟左側

[火車相]T353換車頭記

LV5 發表於 2005-8-7 12:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

又話說一日我又從廣州去深圳
專登搭T353部韓國車

部車晚點左兩三個字到站,由SS9拉到廣州
之後換車頭...

SS9 甩左之後,我見到有個唔尋常的車頭在遠方..
幾十秒後,見到遠來係一仔!!
並知道佢今日拉T353落深圳!!!!正常是SS8拉的
所以影到個特見

準備...(當然lee d 大特寫係得到職員同意先影的)

撞...

上車影一影個水牌

送多張包廂卡的廳相

部車最後到深圳晚點左四個字左右
唔知係未DF9 同SS8的能力有分別呢?

[ Last edited by LV5 on 2005-8-7 at 12:25 ]
ac 發表於 2005-8-7 16:15 | 顯示全部樓層
請問韓國車是不是指那一部中韓合制列車 , 如是 , 那不是只有一列行走香港 - 肇慶的直通車麼。
AC - Alexander Chan
89B 發表於 2005-8-7 18:36 | 顯示全部樓層
DF9 -1以前都拉過直通車落過紅磡....
唔知宜家DF9 -1車上仲有無九鐵乘入的相關信號裝置;)
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
 樓主| LV5 發表於 2005-8-7 19:14 | 顯示全部樓層

[ref=330781]ac[/ref]  在 2005-8-7 04:15 PM 發表:

請問韓國車是不是指那一部中韓合制列車 , 如是 , 那不是只有一列行走香港 - 肇慶的直通車麼。

不,部中韓合製車有兩列的
一列是直通車
一列行走 深圳至紹關的T353/4,並會在黃昏打後套跑廣深線兩/三轉
好似係T761/2/3/4 但聽聞T763/4 只在繁忙日子先有

而該兩列車最初都係行走深圳至廣州的

[ Last edited by LV5 on 2005-8-7 at 19:21 ]
2201--969 發表於 2005-8-7 19:36 | 顯示全部樓層
[ref=330968]LV5[/ref]  在 2005-8-7 07:14 PM 發表:

一列是直通車
一列行走 深圳至紹關的T353/4,並會在黃昏打後套跑廣深線兩/三轉
好似係T761/2/3/4 但聽聞T763/4 只在繁忙日子先有

[ ...

我又好想影呀!但又唔知時間
我又想問問呢部套跑廣深線兩/三轉時間是如何??
 樓主| LV5 發表於 2005-8-7 23:01 | 顯示全部樓層
[ref=330995]2201--969[/ref]  在 2005-8-7 07:36 PM 發表:

我又好想影呀!但又唔知時間
我又想問問呢部套跑廣深線兩/三轉時間是如何??

T761 晨早 0743東站開 0856到深圳
T354 0930深圳開,1052到廣州,1318到紹關(到廣州已經例晚點)
T353 1405 紹關開,1632到廣州,1814到深圳
T762 1837深圳開2004到廣州

順便一提
T353 同354 每停流花車站會同T361/4(九龍至肇慶)相遇的!!!
我遲d會搏影合照!!!!
csh1027 發表於 2005-8-8 01:01 | 顯示全部樓層

[ref=330968]LV5[/ref]  在 2005-8-7 07:14 PM 發表:

一列是直通車

[ ...

T763/4 並唔係只在繁忙日子先有,係日日都有的
V/LINE at your service!
 樓主| LV5 發表於 2005-8-8 12:25 | 顯示全部樓層
[ref=331530]csh1027[/ref]  在 2005-8-8 01:01 AM 發表:

T763/4 並唔係只在繁忙日子先有,係日日都有的

但想住T353去梁深圳要注意
部車有幾卡是預留給東站上,但廣州站就冇
而紹關同英德去多人去常平深圳
在廣州站上的話成日會冇位坐
但有時好彩的話在廣州站上會比列車員安排同幾個唔識的人唔駛加錢坐包廂的
(我坐過好多次包廂!!!)

另外
仲有一班要注意下的
(好似)是T793
班車由是北京至廣州的車套跑
可以試下坐舖車跑廣深
csh1027 發表於 2005-8-9 03:56 | 顯示全部樓層
[ref=331854]LV5[/ref]  在 2005-8-8 12:25 PM 發表:

但想住T353去梁深圳要注意
部車有幾卡是預留給東站上,但廣州站就冇
而紹關同英德去多人去常平深圳
在廣州站上的話成日會冇位坐
但有時好彩的話在廣州站上會比列車員安排同幾個唔識的人唔駛加錢坐包廂的
...

講起T353,小弟有個好差既經歷,
上次我中午12點到紹關站打算買即日14:05返深圳,
當買飛時我表明想買包廂位,但佢話只有軟座一個價錢,
並無什麼包廂位,並且向我說今日去深圳已無位,
但又說可以分別買一張今日紹關至英德,同埋一張今日英德至深圳既飛,
但貴$5 而且到英德要換位,當時唯有照買,
當上車後我便發現車上有兩卡包廂位,但全部坐滿人,睇黎係咪包廂都係同一級別,
之後惡夢便開始,當我坐了一會時有人就過來話我坐了佢個位,
當對飛後發現原來剛才我買既係明天的飛?
後來發現全車竟然坐無虛設,並且有其他人無位坐,
後來有位好好人既列車員就拎了張凳仔俾我坐近車門位置,
一路坐到廣州,以及東站至東莞,英德上既人唯有企到廣州。
以後買飛坐火車都要望清楚日期#

而途中我同那位好好既列車員傾談中知道紹關同英德上既人大部份都只去廣州,
而去常平深圳既一般集中坐頭兩三卡,而到廣州就封了最尾個兩卡預留俾東站上。

另問T793既收費有無分硬/軟座/硬/軟臥價錢的?
先謝

[ Last edited by csh1027 on 2005-8-9 at 04:10 ]
V/LINE at your service!
 樓主| LV5 發表於 2005-8-9 11:05 | 顯示全部樓層

[ref=332810]csh1027[/ref]  在 2005-8-9 03:56 AM 發表:

講起T353,小弟有個好差既經歷,
上次我中午12點到紹關站打算買即日14:05返深圳,
當買飛時我表明想買包廂位,但佢話只有軟座一個價錢,
並無什麼包廂位,並且向我說今日去深圳已無位,
但又說可以分別買一 ...

你類似的經歷都發生過在我的身上
但是在一部在藍箭上
但係我發現人地張票是翌日兼坐埋我個位
而那乘客最後落左車找人理論...(之後發生左咩我都唔知)

講番買車票個問題
首先
我[同意]個售票員話冇包廂位
因為我在廣州上好多時d包廂位係開放左比d 企位的人補票用
入面坐滿晒D 三唔識7 的人,冇左包廂的原意
所以費是賣包廂位

而果班車好搞笑的
有幾卡是預留英德
有幾卡是預留廣州東
所以有可能總站上車冇位
但英德站仲有位剩,未可能出現你的情況

廣州站上車最慘,咩預留卡都冇
要望有人落車而企位的人唔多先可以搏有位坐......

反而的試過一兩次在深圳上廣州坐T354,上左車之後列車員撩我加$坐包廂
最後未一個人包成個廂...(正),列車員仲請我食西瓜tim

我記得有一列藍箭有都有包廂的