hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 72A 改善服務建議
開啟左側

72A 改善服務建議

2304 發表於 2005-8-7 16:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有鑑於現時72A 客量仍然處於偏低情況,故作出以下建議

建議一,加密班次:
平日加密班次至十至二十分鐘一班,假日加密班次至十二至二十分鐘一班

建議二,加設空調巴士服務:
除原有掛牌車外,另外加設四部加五空調巴士,三部正字軌,一部蛇車,空調巴士全程收費為$6.6

建議三,改經富亨村及大埔中心
方便富亨村居民前往沙田,吸引更多大埔公路居民乘搭72A到大埔市中心

建議四,改經沙田市中心,不經乙明村
現時假日有不少大埔市中心居民前往沙田市中心購物,但只可以選乘車費較高的火車或72,而現在乙明村亦有70,74A前往大埔,故72A可改經沙田市中心

建議五,與其他沙田區路線加設轉乘優惠
往大圍方向,於沙田區轉乘40X,46X,47X,48X,49X,80,81,83K,85,89等線加設不多於$3的轉乘優惠
往大埔方向:由於雙向分段必須付現金所限,故轉乘優惠價錢為熱狗$4/空調$5

建議六,加設分段收費,吸引乘客:
富善村-大圍 , 雙向分段 , 非空調:$4.9 空調:$5.9
源禾路>大圍 , 非空調:$3 空調:$4.3
bose_hung 發表於 2005-8-7 19:35 | 顯示全部樓層
[ref=330764]2304[/ref]  在 2005-8-7 04:02 PM 發表:
建議一,加密班次:
平日加密班次至十至二十分鐘一班,假日加密班次至十二至二十分鐘一班

班次加密唔等於會多o左客搭,
你下面有D建議仲係趕客!
加咁密有乜用 ?!

[ref=330764]2304[/ref]  在 2005-8-7 04:02 PM 發表:
建議二,加設空調巴士服務:
除原有掛牌車外,另外加設四部加五空調巴士,三部正字軌,一部蛇車,空調巴士全程收費為$6.6

「加冷」係遲早o既事,
無須要講呢D「廢話」;
普通車收 $5.3 ,
冷氣車收 $6.6 ?
當年城隧話要轉全冷之時,
都唔止呢個價啦!
除非索性全冷,
否則冇可能做到 $6.6 呢個價!

建議三,改經富亨村及大埔中心
方便富亨村居民前往沙田,吸引更多大埔公路居民乘搭72A到大埔市中心

非繁時入大埔中心都總算講得通……
不過大埔中心都唔係好多位、車又多,
如果係如你所講咁密班次,
你有冇諗過大埔中心會有幾塞?
兜一兜富亨要多幾多時間,你又知唔知?
富亨係咪好多位?
同 71B 做轉乘唔得咩?
你知唔知放工時間有幾多搭,
如果呢D時間都要兜的話,
仲會係「吸引客源」咩?

建議四,改經沙田市中心,不經乙明村
現時假日有不少大埔市中心居民前往沙田市中心購物,但只可以選乘車費較高的火車或72,而現在乙明村亦有70,74A前往大埔,故72A可改經沙田市中心

你知唔知乙明係 72A 一個大站?
朝早可以有三十幾人上 72A 去大埔,
放工時間都有近廿人落車,
72A 改經沙田市中心?
你咁做明趕客!

仲有,
你淨係識睇大巴!
你肯定唔知沙田市中心有綠小 28K 係行大埔公路去大埔啦 ?!
就算係由沙田站(即沙田市中心)搭火車去大埔墟站,
單程車票都只係 $5.5 ,
用八達通平少少,
仲可以免費轉 K 巴,
咁叫做「只可以選乘車費較高的火車」?
你有冇搞錯呀!

建議五,與其他沙田區路線加設轉乘優惠
往大圍方向,於沙田區轉乘40X,46X,47X,48X,49X,80,81,83K,85,89等線加設不多於$3的轉乘優惠
往大埔方向:由於雙向分段必須付現金所限,故轉乘優惠價錢為熱狗$4/空調$5

要快,
大埔有綠小 26 去馬鞍山;
要平,
有九鐵之餘,
都仲係快過 72A 轉呢D線……

不過加埋都唔係一件壞事……

建議六,加設分段收費,吸引乘客:
富善村-大圍 , 雙向分段 , 非空調:$4.9 空調:$5.9
源禾路>大圍 , 非空調:$3 空調:$4.3

有可能咩?
如果「源禾路>大圍」係可以做呢個價,
大圍入顥徑就仲會「 $3.5 , $4.7 」?
到其時絕大部份九巴分段收費都要重新定過價喇……
「源禾路>大圍 , 非空調:$3 空調:$4.3」?
諗o下好喇!

「富善村-大圍」雙向分段有冇必要?
同全程車費相差唔多,
意義不大……

總括來講,
根本就唔係「改善服務」,
係將資源推向重疊……
~AD9[EU9513]~ 發表於 2005-8-8 00:30 | 顯示全部樓層
最衰都係可能加唔到冷呀,大埔班麻煩議員!!成日反對!
我建議樓主都係將72A全冷,
收$6.2算啦!
 樓主| 2304 發表於 2005-8-8 07:43 | 顯示全部樓層

[ref=330994]bose_hung[/ref]  在 2005-8-7 19:35 發表:

仲有,
你淨係識睇大巴!
你肯定唔知沙田市中心有綠小 28K 係行大埔公路去大埔啦 ?!
就算係由沙田站(即沙田市中心)搭火車去大埔墟站,
單程車票都只係 $5.5 ,
用八達通平少少,
仲可以免費轉 K 巴,
咁叫做「只可以選乘車費較高的火車」?
你有冇搞錯呀!

假日火車轉K12係要比錢
bose_hung 發表於 2005-8-8 09:04 | 顯示全部樓層
[ref=331676]2304[/ref]  在 2005-8-8 07:43 AM 發表:
假日火車轉K12係要比錢

你咁即係小弟「捉字虱」o者~~

假日冇其他 K 線,
咪又係要俾多程車錢!
bose_hung 發表於 2005-8-8 09:11 | 顯示全部樓層
[ref=331469]~AD9[EU9513]~[/ref]  在 2005-8-8 12:30 AM 發表:

最衰都係可能加唔到冷呀,大埔班麻煩議員!!成日反對!
我建議樓主都係將72A全冷,
收$6.2算啦!

究竟你有冇睇小弟講過D乜!
冇睇就唔該你依家睇!

[ref=330994]bose_hung[/ref]  在 2005-8-7 07:35 PM 發表:
普通車收 $5.3 ,
冷氣車收 $6.6 ?
都唔止呢個價啦!
除非索性全冷,
否則冇可能做到 $6.6 呢個價!

全冷想收 $6.2 ?
「妙想天空」啦你~~

P.S.:
都唔知你D文,
次次睇到小弟扯晒火!
D說話唔廢唔講……
ky927 發表於 2005-8-8 10:17 | 顯示全部樓層

[ref=330994]bose_hung[/ref]  在 2005-8-7 07:35 PM 發表:

班次加密唔等於會多o左客搭,
你下面有D建議仲係趕客!
加咁密有乜用 ?!

「加冷」係遲早o既事,
無須要講呢D「廢話」;
普通車收 $5.3 ,
冷氣車收 $6.6 ?
都唔止 ...

其實呢位版友可否修飾一下你的文字(語氣),雖然樓主的建議你未必讚成,但可否以一個討論的語氣,而非批評的語氣?呢個C4版係交通建議,但並非是寫一個建議去俾你批准.

雖然我並非版主,但確實有感而發.其實大家都係鍾意巴士先會係呢度出現.尤其是係C4版,唔同意個提議內容,大可加入你認為可行嘅辨法,但無必要加"廢話"呢一類用詞,又無你認為可行嘅辦法,對個建議無幫助之餘,又加重火藥味.呢個版可否和諧一點呢?!

講返樓主的72A,我認為客少並非由加班便可解決的問題(對於呢條線來說),所以擴大埔/沙田的範圍比較好.我比較讚成富善/亨,並經沙田市中心,因為由富善/富亨搭火車去沙田都要轉接駁巴士,因此經沙田市中心可布競爭力.

[ Last edited by ky927 on 2005-8-8 at 10:58 ]
CK4013 發表於 2005-8-8 13:03 | 顯示全部樓層
[ref=331710]bose_hung[/ref]  在 2005-8-8 09:11 發表:

究竟你有冇睇小弟講過D乜!
冇睇就唔該你依家睇!

全冷想收 $6.2 ?
「妙想天空」啦你~~

P.S.:
都唔知你D文,
次次睇到小弟扯晒火!
D說話唔廢唔講……

每位板友都有唔同諗法
所以大家應該包容其他聲音

CK4013
C4 板主
Uh jjuh myun (左右為難)
bose_hung 發表於 2005-8-8 14:22 | 顯示全部樓層
[ref=331760]ky927[/ref]  在 2005-8-8 10:17 AM 發表:
其實呢位版友可否修飾一下你的文字(語氣),雖然樓主的建議你未必讚成,但可否以一個討論的語氣,而非批評的語氣?呢個C4版係交通建議,但並非是寫一個建議去俾你批准.

雖然我並非版主,但確實有感而發.其實大家都係鍾意巴士先會係呢度出現.尤其是係C4版,唔同意個提議內容,大可加入你認為可行嘅辨法,但無必要加"廢話"呢一類用詞,又無你認為可行嘅辦法,對個建議無幫助之餘,又加重火藥味.呢個版可否和諧一點呢?!

小弟承認語氣係略為嚴厲,
但小弟並不覺得有問題,
因為提供一個建議之時,
係應該(甚至係有必要)對原先使用者作一個評估,
睇睇有冇需要其他「補救」、「替代」方法;
亦應該睇睇更改後,
有冇同現有服務重疊。
如果呢方面做得唔好、唔夠的話,
小弟覺得呢個建議「好極有限」。

正如開文者建議 72A 可轉乘 89 ,
小弟都想知清楚,
係由邊一個方向轉乘至邊一個方向,
係「 72A 往沙田轉乘 89 往瀝源」,
還是「 72A 往沙田轉乘 89 往觀塘」,
如此兩種不同轉乘,
意見亦不一樣:
如果係「 72A 往沙田轉乘 89 往瀝源」的話,
點解沙田區可以做轉乘,
而大埔區就要入富亨,
唔同 71B 做轉乘?

至於「不滿某板友講『廢話』」,
並非對開文者,
而係另一位板友。
小弟直認係對佢非常不滿!
既然係「私人恩怨」,
亦不便在此詳述,
不過可以簡單咁講:
小弟係無法接受呢位板友個去多篇文章之內容質素,
而今次呢篇亦有同樣問題!

另外,
小弟係以「 P.S. 」方式,
並以較小之字體顯示,
都係希望當係「弦外之音」,
並非對此單一回文內容作任何提議。
bose_hung 發表於 2005-8-8 14:59 | 顯示全部樓層

[ref=331760]ky927[/ref]  在 2005-8-8 10:17 AM 發表:
我比較讚成富善/亨,並經沙田市中心,因為由富善/富亨搭火車去沙田都要轉接駁巴士,因此經沙田市中心可有競爭力.

小弟覺得應該分「平日」及「假日」去睇。

72A 平日比較多上班、上學人士乘搭,
特別係放工時間,
由工業邨經大埔返沙田,
全車可以有 7 成滿座。
如果平日係要入富善 / 富亨,
行車時間必然有所增加,
但客量方面未見有大幫助。

雖然工業邨去大埔有 $3.5 雙向分段收費,
入富善 / 富亨可以吸引更多工業邨工人轉搭 72A ,
但係另一方面,
亦有板友指 75K 俾小巴打得落花流水,
但係 75K 又要經工業邨,
如果可以將「工業邨 - 富善 / 富亨」呢段路交俾 75K 做,
相信對 72A 同 75K 都有好處。

至於「由富善/富亨搭火車去沙田都要轉接駁巴士」,
小弟覺得講法好有問題,
現時大埔大部份屋苑 / 屋邨搭 K 巴到大埔墟車站轉火車到沙田市中心,
都已經比 72A 非空調巴士車費平,
而時間上亦唔比 72A 慢好多,
(一來單單一程火車比 72A 行大埔公路快好多,
 二來現時 72A 候車時間耐,
 就算加密 72A 班次,
 幫助亦不大,
 因為車費較貴始終係死穴。)
將 72A 改經沙田市中心,
只不過係將資源重疊;
另一方面,
72A 改經沙田市中心後,
博康、沙角、乙明三大屋邨會少一條平價路線去大埔 / 中大,
而且要由「博康、沙角、乙明 - 大埔工業邨」,
更加係冇得揀而要轉車。
沙田市中心全部都係私人樓,
理論上呢班人消費力較高,
亦應該比得起較高車資;
博康、沙角兩大公屋屋邨,
明顯呢班人消費力低,
點解要呢班人消費力低o既人,
俾多一筆轉車費?
呢一點係點講都講唔通!
仲有,
由大涌橋路乙明邨分站行去沙田市中心,
都只係 10 分鐘左右,
同由呢一個站行去博康邨各樓宇時間係差唔多,
點解要令博康、沙角、乙明三大屋邨居民唔方便咁多,
而俾沙田市中心呢班人消費力較高o既人,
多一個「並非更好」之選擇?
別忘記小弟於上文提及過,
大涌橋路乙明邨分站係一個大站,
唔少人返工、返學人士都係呢個站上車。

不過假日可以另計,
入富善 / 富亨再經沙田市中心,
可以吸引富善 / 富亨居民到沙田市中心購物,
而車費方面唔使俾多一筆;
博康、沙角、乙明三大屋邨居民亦可以選擇是否到大埔。
(假日都要到大埔返工就替佢o地可惜)

希望大家唔會嫌太多字,
冇心機睇啦!
因為唔寫咁多,
就講唔晒「改路」o既壞處……