hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 慘!壞機 另加問價: Canon PowerSHot S2 IS
開啟左側

慘!壞機 另加問價: Canon PowerSHot S2 IS

Wattyung 發表於 2005-8-7 16:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

部A70壞機,開機畫面景物拉長了及"蒙"了,唔知壞咩呢?整要幾錢呢?(用了2年,相片8、9千)

上Canon網找地址整機,見到部PowerShort S2 IS好正(12陪光學),深深被吸引,唔知賣緊咩價?同埋影移動中的物體(車、巴士)唔知O唔OK呢?

請高人指教,Thank you very much.

[ Last edited by Wattyung on 2005-8-7 at 16:51 ]
hkbw 發表於 2005-8-7 18:28 | 顯示全部樓層
[ref=330777]Wattyung[/ref]  在 2005-8-7 16:13 發表:

部A70壞機,開機畫面景物拉長了及"蒙"了,唔知壞咩呢?整要幾錢呢?(用了2年,相片8、9千)

上Canon網找地址整機,見到部PowerShort S2 IS好正(12陪光學),深深被吸引,唔知賣緊咩價?同埋影移動中的物體(車、巴士)唔知O唔OK呢?

請高人指教,Thank you very much.

正價$4280, 但貨源就唔係好多....
旺角有D地方做緊$4000
影移動物體當然OK啦...
反應又夠快呢!
殺雞焉用牛刀?!
tonytsang_hk 發表於 2005-8-8 10:23 | 顯示全部樓層
[ref=330907]hkbw[/ref]  在 2005-8-7 06:28 PM 發表:

正價$4280, 但貨源就唔係好多....
旺角有D地方做緊$4000
影移動物體當然OK啦...
反應又夠快呢!

但係..粒ccd咁細/.
紫邊問題嚴重
chicken 發表於 2005-8-8 15:13 | 顯示全部樓層

[ref=331764]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-8-8 10:23 AM 發表:

紫邊問題嚴重

買s2is的人都係貪佢有扭mon,有image stabilizer同長焦距........其實買哩d機肯定會有優點同其缺點....只要你覺得d缺點不太重要咁咪得囉.....
粒ccd細,但係部機都細d jei
紫邊問題基本上部部dc都有,哩d係數碼相機通病......如果影巴士,我相信冇咩問題囉.....除非你用部機黎影雀仔,白鷺等等咁就例外...不過影o個d野我諗多數都用dslr啦
雞...
tonytsang_hk 發表於 2005-8-8 16:46 | 顯示全部樓層
[ref=331972]chicken[/ref]  在 2005-8-8 03:13 PM 發表:

買s2is的人都係貪佢有扭mon,有image stabilizer同長焦距........其實買哩d機肯定會有優點同其缺點....只要你覺得d缺點不太重要咁咪得囉.....
粒ccd細,但係部機都細d jei
紫邊問題基本上部部dc都有,哩d係數碼 ...

..是不是這裡的版友
多數都係影巴士?

ccd細成像差d.如果用好的鏡頭問題不大
如果鏡頭差就.
chicken 發表於 2005-8-8 18:35 | 顯示全部樓層
[ref=332021]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-8-8 04:46 PM 發表:

..是不是這裡的版友
多數都係影巴士?

ccd細成像差d.如果用好的鏡頭問題不大
如果鏡頭差就.

係想成像靚d就買dslr啦.....
你話用好的鏡頭問題不大係咪講緊紫邊???係咁的話,咁sony f828點解又話紫邊王先?佢用蔡斯T*頂級鏡頭bor.......唔通又話佢個ccd細....其它廠800萬機又係一樣ccd size,d紫邊就好少少
同埋好同差的鏡頭o係dc又點樣定義呢?

[ Last edited by chicken on 2005-8-8 at 18:41 ]
雞...
tonytsang_hk 發表於 2005-8-8 19:47 | 顯示全部樓層

[ref=332134]chicken[/ref]  在 2005-8-8 06:35 PM 發表:

係想成像靚d就買dslr啦.....
你話用好的鏡頭問題不大係咪講緊紫邊???係咁的話,咁sony f828點解又話紫邊王先?佢用蔡斯T*頂級鏡頭bor.......唔通又話佢個ccd細....其它廠800萬機又係一樣ccd size,d紫邊就好少少 ...

ccd的調較也有關係

這亦說明某幾個牌子的機也用同一型號的ccd
但成像質素是有分別....
Kennethwu 發表於 2005-8-8 20:01 | 顯示全部樓層
說話要公道 Sony f828貴為紫邊之王皆因它有4-colour CCD,在紅綠藍外加了一種torquoise色(不知中文是甚麼)。T*鏡點好都救唔到衰CCD。正因畫蛇添足,促成少弟買下PXXXXXXXc的大zoom。

因此本人認為現在的數碼機成像質素主要是取決於CCD的質素,因為鏡頭技術經過數十年的改良已"改無可改"。加上DC仔鏡細,理論上質素比大口徑的鏡好(色散和扭曲較少,比較接近完美,Physics書說的)。

至於樓上講乜叫"好鏡",我認為不論DC、DV、菲林機,甚至用於電影放映機都一視同仁,以扭曲、色散、球面像差、解釋度等衡量。不應為DC另立標準。然而DC在CCD能否反映鏡頭質素則有待討論。

至於甚麼是好機?攝影者能隨心所欲、不被器材妨礙的便是好機。最後人家看的是相 — 不是相機。
tonytsang_hk 發表於 2005-8-8 20:17 | 顯示全部樓層
i agree
但係用sony lens的sony機同用carl zeiss的機在成像上也有分別
而用nikon有用ed lens同無用ed lens的機
即使用了一樣ccd ed lens的相都係sharp好多

我唔記得左叫ed定eq lens..想問下nikon玩家
hkbw 發表於 2005-8-8 20:22 | 顯示全部樓層

[ref=331764]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-8-8 10:23 發表:

紫邊問題嚴重

小弟自己用左S2 IS成個月,
都成日影花影d細野, 又唔覺紫邊問題有幾嚴重.

琴日下午仲同部D70一齊影, 影出來的相, 各有優劣, D70雖然係DSLR,
但S2 IS係一D層面上都比其優勝呢!

可能小弟要求低啦...不過小弟都係BUDGET BUYER, 就算要要求, 都唔會太多啦!
但以閣下的要求來講, 怕且都已經要DSLR, 仲要係萬萬聲個D機先能滿足閣下了!

[ Last edited by hkbw on 2005-8-8 at 20:25 ]
殺雞焉用牛刀?!