hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴車長怕食無情雞
開啟左側

[問題] 九巴車長怕食無情雞

053h4 發表於 2009-2-2 23:54 | 顯示全部樓層

4056 發表於 2009-2-3 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-2-2 23:14 發表

九巴的線路咁多,好難記到咁多
就自係經彌敦道往尖沙咀的巴士, 唔同線站位都唔同
點記得咁多呢?

城巴同新巴線路網雖多, 但站位都無咁難記, 而且來來去去都係幾條大街去目的地
如識做72就可以做大部份南區去銅鑼灣 ...

sorry我既意思其實係   車長應該要識自己渣果區既路線,例如做屯門區既就起碼要識所有既屯門區全日線(唔計特別線,因為特別線真係太多),例如60X,260X,61X,62X,259D,258D,67X......等等,相信呢d相同性質既線要記都應該唔難~~~   我都明白巴士路線之繁複係冇可能記得晒~~

但好似九巴制度制字軌制,渣死一條線,會令人呆滯,令警覺性降低。反而渣多幾條路線,或唔同車型,起碼有d分別,唔駛咁死板,亦都會留意多左周圍既野。  呢樣野在輕鐵既天水圍區正正反影左出來,在天水圍兜圈705/706真係兜到有時連自己幾時收工都唔記得@@   反而有得渣下614,610,505唔同路線,叫做去多d地方,冇咁死板,我諗巴士司機都一樣...   當然唔排除有d真係唔想記咁多路線,想渣死一條線既人,我果度都有d人係咁   而我自己怕悶既,就想咩線都渣下 冇咁易恰眼訓

在公司而言,車長識渣多幾條路線一定對靈活情度有好大幫助,起碼有人就可以行線(只限自己區)

柏麗之戀
arhang2001 發表於 2009-2-3 00:35 | 顯示全部樓層
arhang2001 發表於 2009-2-3 00:35 | 顯示全部樓層

原帖由 lionrido 於 2009-2-2 21:07 發表
都唔明九巴一邊請咁多人,又一邊係咁炒人究竟想點?

2個字:慳皮
3357。KS8450 發表於 2009-2-3 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2009-2-3 00:35 發表

2個字:慳皮

今時今日d  新人既合約方式對商家佬黎講真係正到...
俾著我做老細一定換血....

對面海個間開始做呢樣野好耐啦 ~~~
053h4 發表於 2009-2-3 00:45 | 顯示全部樓層
nwfb23 發表於 2009-2-3 00:57 | 顯示全部樓層

港島都要記站位,我就唔信10仔/5號沿途0的站有幾易記
我淨係問,究竟邊條堅城線會停環球都死啦
nwfb23
053h4 發表於 2009-2-3 01:05 | 顯示全部樓層
av220 發表於 2009-2-3 01:13 | 顯示全部樓層
跳飛機制既唔好處係有時唔知自己渣緊咩線
例如我坐過城記40m 既司機以為自己渣緊40, 上左羅便臣道........

字軌制所謂悶, 都只係發生在短途線.
一日12 粒鐘渣71b..........真係人都癲, 仲要日日咁做.
反而你日日渣70x 又冇咁大問題, 一日頂龍3 轉, 總冇上面個case 咁難頂.

炒咁多人又請咁多人做乜? 平lor,
月薪又無車型津貼, 試用期內被裁唔駛補錢, 年資低由底薪計起,
年假又唔駛比咁多佢, 家屬優惠又縮下皮, 點計都係節省到錢.

ps 如果好似陳祖澤話齋, 九記轉型做鐵路接駁, 我諗對司機係一個災難..........

syp 發表於 2009-2-3 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 bw@wing 於 2009/2/2 18:02 發表

KMB真係越來越衰...攪咁多野原來係裁員....

又會有公司為o左裁員去減少做生意規模? 你諗o野會唔會本末倒置o左?