hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) Prosumer DC會唔會絕跡於市場呢?
開啟左側

Prosumer DC會唔會絕跡於市場呢?

cu5437 發表於 2005-8-7 18:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
chicken 發表於 2005-8-7 18:57 | 顯示全部樓層
[ref=330908]cu5437[/ref]  在 2005-8-7 06:30 PM 發表:

大家認為Prosumer DC會唔會絕跡於市場呢?我就話絕對唔會。雖然入門型DSLR售價不斷調低,但係D配件就企硬唔調低售價,閃光燈、腳架、相機袋、直倒、記憶卡已經唔算貴,最貴既就 ...

prosumer dc遲早都會絕跡於市場,第時dslr都可能會有得扭mon,拍video等等,只需要個ccd進步d同埋個反光鏡改良下就得.....一支鏡都可以走天涯(18-125,18-200),計埋部機都係~$7000.........反而我就覺得snap shot dc(mini size o個d)仲有得做,因為佢地細部,易於攜帶.....

始終prosumer dc d定價都係太高,差唔多$5000一部,宜家dslr又係咁的價錢,你話配件貴問題,一支閃光燈、鏡頭你可以幾部機用,同埋dslr又"襟"d,比較冇咁易壞...直到哩d野都唔係必需,記憶卡同相機袋你咩野機都要ga啦.......
雞...
kevincch 發表於 2005-8-7 19:06 | 顯示全部樓層
同意,雖然 prosumer DC與 DSLR 的質素始終有一定距離,但prosumer DC仍有一
定市場。
DSLR最大好處是可換鏡,可惜鏡頭的價格偏高,攝影者不可能「一機一鏡走天
涯」的。
至於prosumer DC的功能比較接近DSLR,最近幾間廠商發表的長焦距prosumer DC
更可說是向DSLR「挑戰」。prosumer DC對那些喜愛攝影而未能放太多時間、心
機的用家,或是希望有更多手動功能、PSAM曝光模式,而不致於要買DSLR的用
家會比較適合。另外,prosumer DC可以LCD取景,比DSLR稍為優勝。
Prosumer DC的市場無疑是收窄了,但不致於會絕跡市場。

最起碼我這些「懶人」會選擇Prosumer DC~
HKiT@lk.Net - 樂在生活互動區
tonytsang_hk 發表於 2005-8-7 23:01 | 顯示全部樓層

[ref=330954]kevincch[/ref]  在 2005-8-7 07:06 PM 發表:

同意,雖然 prosumer DC與 DSLR 的質素始終有一定距離,但prosumer DC仍有一
定市場。
DSLR最大好處是可換鏡,可惜鏡頭的價格偏高,攝影者不可能「一機一鏡走天
涯」的。
至於prosumer DC的功能比較接近DSLR, ...

dslr粒感光元件好易入塵
鏡頭又好貴..

我都係prosumer算.
s9000z waiting
peterpan 發表於 2005-8-8 02:10 | 顯示全部樓層
[ref=330954]kevincch[/ref]  在 2005-8-7 07:06 PM 發表:
涯」的。

咁又唔一定,DSLR加支18-200mm已經等於菲林o既28-300mm,
絕對可以一機一鏡走天涯!#
ronaldlau 發表於 2005-8-8 08:49 | 顯示全部樓層
[ref=331277]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-8-7 11:01 PM 發表:

dslr粒感光元件好易入塵
鏡頭又好貴..

我都係prosumer算.
s9000z waiting

富士出o個部 S9000z,
比 佳能 仲勁, 有 900 萬像,
都只賣 $5XXX (未出)
呢部夠物超所值啦掛~
tonytsang_hk 發表於 2005-8-8 10:22 | 顯示全部樓層

[ref=331700]ronaldlau[/ref]  在 2005-8-8 08:49 AM 發表:

富士出o個部 S9000z,
比 佳能 仲勁, 有 900 萬像,
都只賣 $5XXX (未出)
呢部夠物超所值啦掛~

絕對唔係因為像素問題..
係因為1/4000s-30s快門
多重曝光
iso80-1600
ccd比canon大...
像素唔代表一切..
相的質素好壞不是取決於ccd像素
而是取決於鏡頭和ccd面積
ronaldlau 發表於 2005-8-8 12:56 | 顯示全部樓層
[ref=331763]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-8-8 10:22 AM 發表:

多重曝光
iso80-1600
像素唔代表一切..

你提及的在 S7000 已經發揮得好勁,
還有其 賣點 ... 5th Super CCD 呀~
才有 ISO 80 - 1600 而已~
tonytsang_hk 發表於 2005-8-8 14:16 | 顯示全部樓層
[ref=331880]ronaldlau[/ref]  在 2005-8-8 12:56 PM 發表:

你提及的在 S7000 已經發揮得好勁,
還有其 賣點 ... 5th Super CCD 呀~
才有 ISO 80 - 1600 而已~

no s9000z支鏡差過s7000z(指鏡頭質素)

s9000z 28-300 mm 夠wide夠tele係一個賣點
同埋富士一向表現出色的低noise

ccd面積方面比s7000z有所增加
由1/1.7"增至1/1.6"
雖然增幅少..但有些作為

s7000z 與s9000z比較
像素:六百三十萬比九百零三萬
s9000z相片可用3:2儲存
感光元件大小 1/1.7 :1/1.6
對焦範圍 35-210mm  比28-300mm
最大光圈 2.8-3.1比2.8-4.9
最細光圈 8.0比11.0
快門值 1/10000至15秒比1/4000至30秒
ISO值:200-800比80-1600
註:s7000z的800只能在三百萬像素下使用
LCD像素 11萬8千比23萬7千
測光:s7000z只有64點  s9000z有256點

..除左依d 之外 可能仲有

[ Last edited by tonytsang_hk on 2005-8-8 at 14:29 ]
chicken 發表於 2005-8-8 15:07 | 顯示全部樓層

[ref=331763]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-8-8 10:22 AM 發表:

多重曝光
iso80-1600
像素唔代表一切..

買富士都係因為佢個ccd 控制noise好d jei.........不過如果部相機有問題,保養方面比canon差...再加上佢哩粒ccd又係新ge,用左一年之後又唔知會唔會死左,因為之前s2pro就係咁死...
雞...